Diák-Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet

Szép alak
Vágólapra másolva!
Még egy hónap sem telt el Hajdu Szabolcsék Karlovy Vary-i fődíja óta, de máris újabb magyar filmsikerről számolhatunk be. Diák-Oscar-díjra jelölték Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét, szeptember végén drukkolhatunk a fiatal magyar rendezőnek, és ha elismerést kap, a filmjét nevezhetik a jövő évi Oscar-díjra is. Utoljára huszonkét éve jelöltek magyar filmet diák-Oscarra, a díjat eddig egyszer kaptuk meg, 1991-ben.
Vágólapra másolva!

Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét is jelölték a 2016-os diák-Oscar-díj (Student Academy Awards) legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriájában – hozta nyilvánosságra honlapján az Amerikai Filmakadémia.

Egyed Brigitta a Szép alak című filmben Forrás: Friss hús

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal tanulójának 16 perces vizsgafilmje egy zárkózott, de gyermekien kíváncsi lelkű gimnáziumi takarítónőről szól, aki beleszeret az egyik diáklányba. A Szép alak-ot először idén márciusban vetítették le a Magyar Filmhéten, majd ugyanabban a hónapban szerepelt a Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában is.

A diák-Oscar-díjon hét kategóriában (négy amerikai és három nemzetközi) jelölnek filmes iskolákban tanuló rendezőpalánták alkotásait, a Szép alak hat másik vizsgafilmmel versenyez: két német, egy lengyel, egy cseh, egy norvég és egy horvát alkotással.

Ebben a kategóriában három díjat osztanak ki (egy arany-, egy ezüst- és egy bronz fokozatú elismerést), ha egy film bármelyiket megnyeri ezek közül, automatikusan jelölhetővé válik a 2017-es Oscar-díjra (ne felejtsük el, hogy egy magyar kisfilm már korábban kiharcolta magának a jogot a jövő évi Oscar-jelölésre, Deák Kristóf Mindenki-je).

Minikritikánk a Szép alakról

Kis Hajni filmjében csak néhány másodperc kell, hogy a sztori beszippantsa a nézőt, a főszereplőre azonnal rátapadunk, és az utolsó kockáig érdekel minket, mi lesz vele. És az egészben az a legizgalmasabb, hogy a nézői reakció cselesen magára a sztorira rímel. Orsi (Egyed Brigitta) ugyanis egy gimnáziumban takarítónő, és éppen a tornateremnél dolgozik, amikor megpillantja Lucát (Milovits Hanna). Ettől a perctől kezdve Orsi gondolatai Luca körül forognak, minket azonban valahogy mégsem Luca, hanem Orsi érdekel. Orsit Luca babonázza meg, a nézőt pedig Orsi.

Közben furcsa helyzetbe kerülünk, hiszen Orsinak nem lehet úgy drukkolni, mint egy hagyományos románcnál. Sejthető ugyanis, hogy itt nem lesz happy end, nem fog a suli menő csaja a csóró, leszbikus takarítónő karjaiba omlani. Egyed Brigitta azonban olyan meggyőző magabiztossággal viseli szerepét, hogy Orsi a sajnálatunkra sem szorul rá. (Papp Eszter)

A 25 éves Kis Hajni az idén végzett az SZFE rendező szakán, az osztályfőnökei Salamon András és Miklauzic Bence voltak. A Szép alak előtt készített már egy dokumentumfilmet 2. em címmel, ami elnyerte a fődíjat a csehországi píseki diákfilmfesztiválon. Ez a húszperces kisfilm egy idősek otthona mindennapjaiba enged betekintést, ahol megismerünk egy férfi ápolót, aki mindent megtesz, hogy felvidítsa a második emelet lakóit.

Kis Hajni Fotó: Kóródi Dániel

Az Amerikai Filmakadémia 1972-ben alapította a diák-Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására. A korábbi diák-Oscar-díjasok között olyan, ma már ismert rendezők vannak, mint Pete Docter (Agymanók), Cary Fukunaga (Beasts of No Nation), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet-szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe).

A diák-Oscar negyvennégy éves történetében eddig egyszer díjaztak magyar filmet, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című 22 perces dokumentumfilmjét. Legutóbb 1994-ben kapott magyar film jelölést, Fésős András Az eltűnt mozi című alkotása.

Az idei diák-Oscar-díjakat szeptember 22-én fogják kiosztani a Samuel Goldwyn színházban, Beverly Hillsben.