Ilyen aranyosan sem ajánlottak még filmet

Hajdu Zsiga
Vágólapra másolva!
Nagyon szimpatikusan népszerűsítik az Ernelláék Farkaséknál című új magyar filmet. Hajdu Szabolcs rendező és családja a saját lakásukban is szerveztek vetítéseket (abban a lakásban, ahol a filmet forgatták), illetve betoppantak mások otthonába, akik jelentkeztek, hogy levetítenék a filmet. De ez még nem minden. Most egy olyan videót mutatunk meg, amiben Hajdu hatéves kisfia beszél arról, miért érdemes megnézni az Ernelláék Farkaséknált, illetve készült a forgatásról egy különleges werkfilm is, amiből kiderül, mekkora móka volt ez a munka.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön került a magyar mozikba Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje, ami július elején elnyerte Karlovy Varyban a fődíjat. Már a fesztivál idején is ujjongó kritikák jelenetek meg a filmről (a miénket itt lehet elolvasni), és most a bemutató környékén sem olvastam egyetlen rossz szót sem róla.

De akinek ennyi biztatás sem elég, hogy a mozi felé vegye az irányt, azt talán pont az alábbi videó fogja meggyőzni, amiben a film egyik szereplője, Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya hatéves fia, Hajdu Zsiga sorolja az Ernelláék Farkaséknál érdemeit, a maga utánozhatatlanul cuki stílusában.

"Nagyon rossz lenne, hogy ha csak egy ember nézné meg, vagy nulla" - zárja a monológját Zsiga, de ettől nem kell tartania, ugyanis a filmre már előjátszásban (lakásvetítéseken és filmklubokban) négy nap alatt 876-an ültek be, majdnem annyian, ahányan Hajdu előző filmjére a teljes nyitóhétvégéje alatt, 24 moziban.

Amúgy szinte biztos, hogy az Ernelláék Farkaséknál hamarosan belép azon magyar filmek exkluzív klubjába, amiknek a mozibevétele meghaladja a bekerülési költségét.

Hajduék mindössze hárommillió forintból hozták tető alá a filmet, ahhoz, hogy ez visszajöjjön, körülbelül 2200 jegyet kell eladni.

Ennyi simán meglesz. Sőt, ha úgy vesszük, már meg is térült a befektetésük, hiszen a Karlovy Vary-i fődíjhoz 25 ezer dolláros pénzjutalom járt, amiből adózás után is több maradt meg hárommillió forintnál.

Az Ernelláék Farkaséknál stábja (Szabó Domokos, Tankó Erika, Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs, Hajdu Zsiga, Muhi Zsófia és Muhi András) a Karlovy Vary-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Michal Cizek

Mint az ismeretes, az Ernelláék Farkaséknál egészen sajátos körülmények között készült: a forgatás Hajduék XIII. kerületi lakásában zajlott, a főbb szerepeket a rendező családtagjai játszották, a kamerát pedig a diákjai kezelték. A stáb saját magára főzött, mindenki ott segített be, ahol csak tudott.

Naná, hogy egy ilyen produkcióhoz különleges werkfilm dukál,

és az Ernelláék Farkaséknál forgatásáról szóló videó nem is okoz csalódást.

Az egész úgy néz ki, mint egy Super 8-as videó, nincsenek benne beszélő fejes interjúk, az alkotók nem áradoznak arról, milyen gördülékenyen ment a közös munka, sőt, egy fél fia szó sem hangzik el benne, mégis lejön, mekkora buli lehetett ennek a filmnek a készítésében részt venni.

A stábtagok marhulnak, fogy a dobozos sör meg az almás pite, hatalmas a felfordulás, az ablakban cigiző Hajdu elbűvölten néz a feleségére, Zsiga bohóckodik, közben szól minden idők egyik legnyugisabb zeneszáma (a Low Rider a War együttestől, ami a Tökéletlen idők-ből lehet ismerős) - szimpatikus fiatalok csinálják, amit szeretnek. A csodás végeredmény ismeretében még lelkesítőbb ezt nézni.