Őket hordozza most a tenyerén Hollywood

A lány a vonaton
Vágólapra másolva!
Hollywoodban bevett gyakorlat, hogy fiatal tehetségeket egy-egy nagy visszhangot kiváltó alakítás után pár évig elhalmoznak szerepajánlatokkal, és megpróbálnak sztárt faragni belőlük. Ami aztán vagy sikerül, vagy nem. Összeállításunkban bemutatunk tíz izgalmas, friss trónkövetelőt, akik már túl vannak az első megméretésen, és most kamatoztathatják a sikerüket – ismerjék meg az új Star Wars-hősöket, az új Pókembert és a következő Múmiát.
Vágólapra másolva!

Haley Bennett

A szőke szépség számára a nagy áttörés nagy valószínűséggel pont az idén érkezett el. A huszonnyolc éves színésznő Hugh Grant és Drew Barrymore 2007-es zenés romkomjában, a Zene és szöveg-ben mutatkozott be, azóta a legismertebb filmje A védelmező, Denzel Washington egy kevésbé sikerült akciófilmje.

Hugh Grant és Haley Bennett a Zene és szöveg című filmben Forrás: InterCom

Ám úgy tűnik, Denzel szerencsét hozhat neki. A nézhetetlen Hardcore Henry-beli, nem sok kihívást tartogató női főszerepe után A hét mesterlövész remake-jében bizonyíthatta, hogy jól áll neki a Winchester.

Haley Bennett és Chris Pratt A hét mesterlövész című filmben Forrás: Fórum Hungary

Alig pár héttel a western után került a mozikba A lány a vonaton, melyben az Emily Blunt által kilesett, rejtélyes feleség kulcsszerepét csípte meg. A külföldi sajtó már most kikiáltotta az új Jennifer Lawrence-nek: ha másért nem, hát azért, mert A lány a vonaton-ban megszólalásig hasonlít Hollywood első számú üdvöskéjére. (A hét mesterlövész-ben szerintem inkább Bryce Dallas Howardra emlékeztetett.)

Mi várható tőle? Meglátjuk, hasonló pályát fog-e befutni: benne lesz a Rules Don’t Apply-ban, ami Warren Beatty rendezői visszatérése a majdnem húsz évvel ezelőtti Nyomd a sódert! után, Miles Tellerrel osztozik a vásznon a Thank You For Your Service című katonai drámában, és reménykedhet, hogy Terrence Malick nem vágja ki zenés filmjéből, a Weightless-ből.

Riz Ahmed

Nagy kihívás egy zöldfülű színész számára másodhegedűsként asszisztálni egy ereje teljében lévő sztárnak, de a pakisztáni családból származó, brit Riz Ahmednek sikerült a bravúr: Jake Gyllenhaal 2014-es éjfekete thrillerében, az Éjjeli féreg-ben egy emberként szoríthattunk ezért a nyílt tekintetű srácért, aki egy gátlástalan szociopata hálójába gabalyodik.

Riz Ahmed és Jake Gyllenhaal az Éjjeli féreg című filmben Forrás: Big Bang Media

A kiugrás előtt egyszer már osztottak rá főszerepet – az öngyilkos dzsihádista terroristákról szóló brit fekete komédiában, a Négy Oroszlán-ban –, de a reflektorfény idén megint egy olyan produkcióban vetül rá, ahol veterán karakterszínészek partnereként bizonyít.

Az HBO lebilincselő minisorozatában, az Aznap éjjel-ben egy brutális gyilkossággal vádolt diákot formál meg, és bár az ügyvédjét játszó John Turturro a nagyobb név, az igazságszolgáltatás útvesztőjében vergődő Ahmed az, akiről nem tudjuk levenni a szemünket.

Riz Ahmed az Aznap éjjel című tévésorozatban Forrás: HBO

Mi várható tőle? Ahmed elvállalt egy mellékszerepet az idei Bourne-filmben, de a széles körű ismertséget egy másik franchise, a Star Wars hozhatja el neki: decemberben a Halálcsillag tervrajzainak ellopására vállalkozó lázadó csapat tagja lesz a Zsivány egyes-ben.

Riz Ahmed a Zsivány Egyes című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ha mégsem kapják fel, a zenével vigasztalódhat: másodállásban közel tíz éve rappel Riz MC néven.

Felicity Jones

Daisy Ridley nevéről pár évvel ezelőtt még a legelvetemültebb filmőrültek sem hallottak, ma pedig milliók rajonganak Az ébredő Erő-ben bemutatkozott hősnőért. A Zsivány egyes főszereplőjeként Jones is hasonló fordulópont előtt áll, azzal a különbséggel, hogy őt azért jó néhány filmből ismerhetjük, sőt az összeállításban szereplő többi színésszel ellentétben Oscar-díjra is jelölték Stephen Hawking odaadó feleségének megformálásáért.

Anton Yelchin és Felicity Jones az Őrülten hiányzol című filmben Forrás: Paramount Vantage

Több brit tévésorozatot elfogyasztott, mielőtt felfedezték Drake Doremus romantikus filmjében, az Őrülten hiányzol-ban. Ezt egy egyrészes vendégszerep követte a Csajok-ban, majd Felicia Hardy A csodálatos Pókember 2-ben, akiből a tervezett, de soha meg nem valósult folytatásokban Fekete Macska válhatott volna. Hollywood kapui végül A mindenség elméleté-vel és az Oscar-jelöléssel tárultak szélesre előtte.

Mi várható tőle? A Zsivány egyes-ről épp elég szót ejtettünk. Még idén októberben láthatjuk Jonest a Dan Brown-féle Da Vinci kód harmadik részében, az Infernó-ban is, ahol Audrey Tautou-t és Ayelet Zurert váltja Tom Hanks aktuális segítőtársaként.

Tom Hanks és Felicity Jones az Inferno című filmben Forrás: InterCom

Izgalmasabb projektnek ígérkezik A lehetetlen rendezőjének fantasyje, az A Monster Calls, melyben egy halálos beteg anyukát játszik majd, akinek a fia megismer egy Liam Neeson hangján beszélő szörnyet.

Cara Delevingne

A 23 éves londoni szupermodell most még celebként és Instagram-sztárként ismertebb, mint színészként, de teljes erőbedobással dolgozik Hollywood meghódításán. Oszlopos tagja Taylor Swift csajbandájának, neves divatházaknak tervez ruhákat, a St. Vincent néven ismert rockistennővel, Annie Clarkkal randizik, és keresetlen őszinteséggel nyilatkozik akár kényes témákról is a vele készült interjúkban.

Cara Delevingne és Aaron Taylor-Johnson az Anna Karenina című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A filmes karrierjét egyelőre a szárnypróbálgatás jellemzi. Apróbb szerepben feltűnt Joe Wright Anna Karenina-feldolgozásában, csábos sellőt játszott a tavalyi Pán-ban. A Csillagainkban a hiba farvizén felfuttatott Papírvárosok-at már vele adta el a stúdió; akkor azt írtuk, a Delevingne-ből áradó vagányság emeli ki a filmet a középszerből.

Joggal gondolhatta, hogy a következő logikus lépcsőfok egy képregényfilm, de sajnos az Öngyilkos osztag-gal rossz lóra tett, és gyenge alakítása azt bizonyítja, még van hová fejlődnie.

Cara Delevingne a Suicide Squad című filmben Forrás: InterCom

Mi várható tőle? Lesz alkalma kiküszöbölni ezt a csorbát. A nívós sztárparádét felvonultató Tulipánláz-ban Alicia Vikander, Dane DeHaan, Judi Dench, Christoph Waltz és Zach Galifianakis oldalán bújhat 17. századi jelmezbe.

Cara Delevingne és Dane Dehaan a Valerian and the City of a Thousand Planets című filmben Forrás: Europacorp

Ennél is ígéretesebb Luc Besson új űroperája, a Valerian and the City of a Thousand Planets, a Comic-Conon levetített részletekről kiszivárgott beszámolók alapján Az ötödik elem-szerű őrületre számíthatunk.

Alden Ehrenreich

Vajon az az ember, aki két év múlva a fiatal Han Solót játszhatja egy Star Wars-filmben, megütötte a főnyereményt, vagy a világ leghálátlanabb feladata hárul rá? Nem irigylem Ehrenreichet, hiszen óhatatlanul ahhoz a Harrison Fordhoz fogjuk mérni, akinek a neve negyven éve összeforrt a koréliai csempésszel, de keveseknek adatik meg, hogy gyerekkori kedvencük bőrébe bújhassanak.

Woody Allen, Cate Blanchett és Alden Ehrenreich a Blue Jasmine forgatásán Forrás: Big Bang Media

Néhány mellékszerep – a Vonzások-ban Mia Wasikowskával erőszakoskodott, a Blue Jasmine-ban Cate Blanchettel veszekedett – utána sikertelenül próbálta meglovagolni az Alkonyat hullámait egy megbukott ifjúsági fantasyvel (Lenyűgöző teremtmények).

Alden Ehrenreich és Alice Englert a Lenyűgöző teremtmények című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Aztán jött, látott és győzött az Ave, Cézár!; ha majd évek múlva visszagondolunk a Coen testvérek vígjátékára, nem Clooney, Swinton, Johansson, de még nem is Channing Tatum fog először az eszünkbe jutni róla, hanem az egykedvű cowboy, aki a spagettitésztát is lasszóként pörgeti.

Mi várható tőle? Nemcsak a Han Solo-előzményfilm szerepel a táncrendjében, de valljuk be őszintén, minket most az érdekel, hogy képes lesz-e megugrani a nagy akadályt. Egy kis csibészségért mindenesetre nem kell a szomszédba mennie, és egyedül az ő személye miatt kezdett érdekelni az amúgy feleslegesnek tűnő projekt.

Tom Holland

A kölyökképű srácnak még nem volt akkora mozis dobása, aminek a kapcsán egy csapásra megismerhette volna a nevét a világ. Cserébe rögtön az első filmszerepével, mindössze tizenhat évesen érett, felnőtt színésztársaiéval egyenértékű alakítást tett le az asztalra: a 2004-es thaiföldi szökőár-katasztrófáját dramatizáló A lehetetlen-ben az édesanyját játszó Naomi Wattsszal szenvedte végig a válogatott borzalmakat.

Naomi Watts és Tom Holland A lehetetlen című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Természetes játékáról a fiatalabb mozirajongók a Majd újra lesz nyár-ban bizonyosodhattak meg – a disztopikus tinirománcban két szerelmes egymásra találása a tét, én mégis egy harmadik szereplőért izgultam Holland rokonszenves, érzékeny alakításának köszönhetően.

Saoirse Ronan és Tom Holland a Majd újra lesz nyár című filmben Forrás: PARLUX Entertainment

Noha a filmes és tévés sikerek eddig elkerülték, a színházlátogató közönség a szívébe zárhatta a londoni West Enden, ahol két évig ropta a deszkákat a Billy Elliot musical címszerepében.

Mi várható tőle? A szuperhős, aki miatt felkerült a listára. Pókember – ki más.

Tizenöt éven belül Holland a harmadik fiatal színész, aki magára öltheti a Hálószövő gúnyáját, és az Amerika kapitány: Polgárháború-ban látott ízelítő alapján megelőlegezhetjük a bizalmat, hogy nem fecsérlik el úgy, ahogy Andrew Garfieldot. (Tobey Maguire-t inkább hagyjuk.)

Katherine Waterston

A cinikus magándetektív ajtaján bekopogtat a femme fatale, a régi nagy szerelem, akit soha nem bírt kiverni a fejéből, és megbízza egy egyszerűnek tűnő üggyel, amivel fenekestül felforgatja szegény csóringer életét. Ezzel a klasszikus felütéssel veszi kezdetét Paul Thomas Anderson melankóliával átitatott füves neo-noirja, a Beépített hiba, amelyben Waterston a végzet enigmatikus asszonyaként Joaquin Phoenixszel együtt minket is megbabonázott.

Katherine Waterston és Joaquin Phoenix a Beépített hiba című filmben Forrás: Collection Christophel/© Warner Bros / Ghoulardi film Company / IAC films/Warner Bros / Ghoulardi Film Com

A film bemutatója körül sokan Oscar-jelölést rebesgettek Waterstonnak (aki mellesleg a neves karakterszínész, Sam Waterston lánya), de a szövevényes, sajátos ritmusú kaliforniai krimi nem vágott egybe az Akadémia ízlésével. De nincs oka búslakodni, Anderson után egy másik nagyágyú, Danny Boyle vezénylete alatt Aaron Sorkin szövegeit adhatta elő a Steve Jobs-ban, az Apple-vezérigazgató sértett ex-barátnőjeként Michael Fassbenderrel osztozott a vásznon.

Mi várható tőle? Arisztokratikus megjelenése ellenére eddig főleg hippiszerepekben jeleskedett, a soron következő két filmjével kitörhet a skatulyából.

Eddie Redmayne és Katherine Waterston a Legendás állatok és megfigyelésük című filmben Forrás: InterCom

Először a Harry Potter-univerzum társulatát fogja bővíteni a Legendás állatok és megfigyelésük-ben, aztán Noomi Rapace örökébe lép az Alien-előzményfilm, a Prometheus folytatásának főszerepében, így ismét szembeszegülhet majd Fassbenderrel.

Sofia Boutella

Az algériai színésznő táncosként kezdte a pályafutását: ötéves kora óta koptatja a tánccipőket, volt a Nike reklámarca, fellépett Madonna turnéján, dolgozott Rihannával és Michael Jacksonnal. Hollywood is tánctehetsége révén fedezte fel: első komolyabb szerepét a StreetDance 2 című 3D-s utcai táncosos filmben szerezte meg.

Sofia Boutella a StreetDance 2 című filmben Forrás: Fórum Hungary

A fejlett mozgáskultúra nemcsak a táncban, hanem az akciófilmekben is előny, ezért csapott le Boutellára Matthew Vaughn, és testhezálló szereppel dobta meg a Bond-filmek fergeteges paródiájaként is felfogható Kingsman - A titkos szolgálat-ban: egy akrobatikus gyilkos bőrébe bújt, aki a lába helyére operált borotvaéles pengékkel aprítja az ellenséget.

Legutóbb a Star Trek – Mindenen túl-ban ragadott fegyvert, ezúttal a jók oldalán – elsőre nehéz felismerni a fehér smink alatt, de a csökönyös Jaylah egyből közönségkedvenc szereplővé nőtte ki magát.

Sofia Boutella a Star Trek – Mindenen túl című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Mi várható tőle? Először A múmia rebootjában láthatjuk majd viszont, amelyben Brendan Fraser helyett Tom Cruise bonyolódik kalandokba a sivatagban, és Arnold Vosloo helyett Boutella keltheti életre a gyolcsba tekert ősi egyiptomi rémet.

Majd a részben Budapesten forgatott The Coldest City című kémthrillerben bukkan fel a Mad Max – A harag útjá-val akciósztárrá vált Charlize Theron és James McAvoy társaságában, a John Wick alkotójától.

Tessa Thompson

A listánkról sokan belekóstoltak a tévézés világába, de Thompson veterán sorozatszínésznek számít, lehúzott egy évadot a Veronica Mars-ban, szerepelt a Grace kliniká-ban, a Hősök-ben és a Copper – A törvény árá-ban. 2014-ben megelégelte a kis képernyőt, és mesterhármast rúgott: a Dear White People című szatírában csípős nyelvű diákaktivistát, a Selmá-ban pedig egy valós polgárjogi harcost alakított, aki Martin Luther Kinggel vonult fel a feketék jogaiért.

Tessa Thompson a Selma című filmben Forrás: Collection Christophel/© Pathe/Pathe

A harmadik gólt – teljes sportmetaforás képzavarral élve – Rocky protezsált bokszolójának barátnőjeként zsákolta be: a Creed az eredeti Rocky mintájára nemcsak kötelező kelléknek használta a szerelmi szálat, hanem kidolgozott karakterívvel, egyéni motivációkkal ruházta fel a Thompson által játszott, halláskárosult zenészt. A színésznő olyan komolyan vette a feladatott, hogy saját maga szerezte a filmben énekelt számokat.

Mi várható tőle? Úgy tűnik, Thompson nagyon beindult, három újabb érdekes produkciót vállalt be. Anthony Hopkins és Evan Rachel Wood társaságában láthatjuk az HBO robotos westernjében, a Feltámad a Vadnyugat sorozatverziójában.

Lit with the magic of movie making, on Annihilation, with my sunshine @hereisgina . Photo by director Alex Garland

Tessa Thompson (@tessamaethompson) által közzétett fénykép,

Csatlakozott a harmadik Thor film pazar szereplőgárdájához, illetve egy női kutatócsapat tagja lesz az Ex Machina rendezőjének Annihilation című új sci-fijében, ami a magyarul is megjelent Expedíció című regény adaptációja. Friss hír, hogy felmerült a neve a Star Wars kapcsán is: az ifjú Han Solo szerelmének szerepére tűnik esélyesnek, így lehet, hogy 2018-ban Ehrenreich oldalán láthatjuk viszont.

Dan Stevens

Emlékszem, annak idején mekkora felzúdulást keltett, amikor a Downton Abbey hősszerelmes szívtiprója, Dan Stevens arra kérte a kosztümös sorozat alkotóját, hogy írja ki elképesztően népszerű karakterét a történetből, mert Hollywoodban szeretné megcsinálni a karrierjét. Sosem tartottam különösebben erősnek a sorozatban, ezért biztosra vettem, hogy messzebb nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér, és hamar el fog tűnni a süllyesztőben.

Dan Stevens a Downton Abbey című dorozatban Forrás: ITV1

Stevens rám cáfolt. Előbb Liam Neeson partnereként gyűjtötte be a kritikusok elismerését a Sírok között-tel, majd a magyar mozikat sajnálatos módon elkerülő The Guest-ben egészen új oldaláról mutatkozott be. A morbid humort sem nélkülöző, retró hatású pszichothrillerben önironikusan forgatta ki addigi imidzsét: a megnyerő mosoly itt már csak álca leendő áldozatai megtévesztésére, egy szempillantás alatt lényegül át vérfagyasztó gyilkológéppé.

Mi várható tőle? Stevens nem ül a babérjain, idén és jövőre összesen nyolc projektjét mutatják be.

Dan Stevens a Legion című tévésorozatban Forrás: FX

Első blockbusterében, A szépség és a szörnyeteg élőszereplős verziójában Emma Watson szívét fogja megdobogtatni feltehetőleg elcsúfított ábrázattal, a tévébe pedig egy rendhagyónak ígérkező sorozattal tér vissza: a Legion-ban az X-Men másodvonalbeli tagját alakítja, egy skizofrén mutánst, aki időnként bollywoodi táncbetétekbe csöppen.

Mackenzie Davis

Erre a tépett hajú, vadóc kanadai lányra először a már korábban emlegetett Drake Doremus szenvelgős melodrámájában figyeltem fel: a Kísértés középpontjában Guy Pearce és Felicity Jones tiltott viszonya áll, én viszont egyedül a csélcsap férfi dühös és sebezhető tinilányát alakító Davishez tudtam érzelmileg kötődni.

Mackenzie Davis a Kísértés című filmben Forrás: Cohen Media Group

A Csajkeverők-ben Miles Tellerrel szűrte össze a levet, de a magyar nézők Ridley Scott tavalyi bombasikeréből, a Mentőexpedíció-ból emlékezhetnek rá: ő az a NASA-alkalmazott, aki felfedezte, hogy Matt Damon életben van, és többször láthattuk, ahogy a Bálnában berendezett irányítóközpontban drukkol a mentőcsapatnak.

Mackenzie Davis és Chiwetel Ejiofor a Mentőexpedíció című filmben Forrás: InterCom

A leghálásabb szereppel egy tévésorozat ajándékozta meg: a nyolcvanas évek számítógépes forradalmáról szóló Halt and Catch Fire – CTRL nélkül-ben robbanásveszélyes őserővel kelt életre egy öntörvényű programozót.

Mi várható tőle? Fogadok, Ridley Scott annyira élvezte a Davisszel való közös munkát, hogy megsúgta Denis Villeneuve-nek, ugyan dobja meg egy szereppel a Szárnyas fejvadász folytatásában; egyike lett azon fiatal színésznőknek, akikről találgathatunk, vajon replikánst fognak-e játszani.

Mackenzie Davis és Gugu Mbatha-Raw a Black Mirror című sorozatban Forrás: Netflix

Külön öröm, hogy októberben a Black Mirror című, a média és a technológia sötét bugyraiban vájkáló antológiasorozat harmadik évadjában remekelhet.