Elillant Brad Pitt varázsa

Brad Pitt és Marion Cotillard a Szövetségesek című filmben
Brad Pitt és Marion Cotillard a Szövetségesek című filmben
Vágólapra másolva!
A hálaadásnapi hétvége mozis bevételeit látva egyedül a Disney lehet boldog: a polinéz mítoszokra építkező Vaiana a toplista élén nyitott, az összes többi, széles körben bemutatott premierfilm viszont leszerepelt Amerikában. A hétvége vesztesei között van az egyik legnagyobb mozisztár, Brad Pitt, kedvenc perverz Mikulásunk, és egy hollywoodi legenda, Warren Beatty is.
Vágólapra másolva!

A többek között Dwayne Johnson hangján is megszólaló Vaiana péntek és vasárnap között 55,5 milliót, az ötnapos hosszú hétvége alatt összesen 81,1 milliót gyűjtött. Ez minden idők második legjobb hálaadásnapi nyitánya, a Jégvarázs 93,5 milliót szedett össze három éve.

Képkocka a Vaiana című filmből Forrás: Fórum Hungary

Brad Pitt a Harag után ismét egy 2. világháborús filmet forgatott, de míg egy tank parancsnokaként nagy számban be tudta vonzani a nézőket, és a toplista első helyére repítette a produkciót, addig a Marion Cotillarddal közösen készített Szövetségesek a toplista negyedik helyén debütált. A Harag 23 millióval zárta az első hétvégéjét, ehhez képest Robert Zemeckis régivágású romantikus drámája csak 13 milliót gyűjtött péntektől vasárnapig.

Úgy tűnik, Pitt akkor kell az amerikaiaknak egy háborús filmben, ha koszos és meggyötört, a Szövetségesek makulátlanul öltözködő, sármos titkosügynöke már jóval kevésbé érdekelte őket. A film helyzetét rontja, hogy igencsak sokba, 85 millióba került, és a kritikusok sem lelkesedtek érte különösebben, a recenziókat összesítő Rotten Tomatoes-on jelenleg 62 százalékon áll.

Brad Pitt főszereplőként utoljára a magyar mozikban be sem mutatott, 2012-es Ölni kíméletesen-sel hozott össze ennél is rosszabb amerikai nyitóhétvégét. Az a film 6,8 millióval zárta az első három napot, igaz, a gyártási költsége mindössze 15 millió volt, vagyis a töredéke annak a pénznek, amit a Szövetségesek-be öntöttek.

Brad Pitt és Marion Cotillard a Szövetségesek című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Billy Bob Thornton 13 év után húzta ismét magára az alkohol- és hányásszagú Mikulás-jelmezt, de nem tudta megismételni az első rész sikerét. Míg a Tapló Télapó 12 millióval rajtolt el, addig a második rész csak hat milliót gyűjtött péntektől vasárnapig. A teljes ünnepi hétvégét kilenc millióval zárta az alpári humorú vígjáték, amely kritikusunk szerint a felesleges folytatások számát gyarapítja.

Warren Beatty tizenöt év után tért vissza színészként a moziba a Rules Don’t Apply-jal, rendezőként pedig ennél is több időt, tizennyolc évet hagyott ki. Hollywood aranykoráról készített filmet két feltörekvő színésszel Alden Ehrenreich-hal és Lily Collins-szal, azonban hiába szerepel benne az új Han Solo, a Rules Don’t Apply csúfosan megbukott, még a legjobb tízbe sem tudott bekerülni. Mindössze 2,2 milliót gyűjtött szerdától vasárnapig, egyetlen széles körben bemutatott film sem kezdett ennél rosszabbul a hálaadásnapi hétvégék történetében.

Lily Collins és Alden Ehrenreich a Rules Don't Apply című filmben Forrás: 20th Century Fox

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Vaiana ($55,5 / $81,1)
2. Legendás állatok és megfigyelésük ($45,1 / $156,2)
3. Doctor Strange ($13,4 / $205,1)
4. Szövetségesek ($13 / $18)
5. Érkezés ($11,3 / $62,4)
6. Trollok ($10,4 / $135,1)
7. Almost Christmas ($7,6 / $36,7)
8. Tapló Télapó ($6,1 / $9)
9. A fegyvertelen katona ($5,5 / $52,2)
10. The Edge of Seventeen ($3 / $10,3)