Natalie Portman még sosem volt ilyen szédítően erős

Jackie
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező hónapokban sokat fog még hallani az Oscar-verseny egyik fő esélyeséről, a Jackie-ről, melyben Natalie Portman gyászoló elnökfeleséggé lényegül át, és amely fittyet hány az életrajzi filmek kliséire. Most megnézheti a hipnotikus hatású új előzetest, és belehallgathat a film zenéjébe. Friss és örömteli hír továbbá, hogy Magyarországra is eljut a chilei Pablo Larraín munkája.
Vágólapra másolva!

Több hónap van még hátra az Oscar-jelöltek kihirdetéséig, de már biztosra vehető, hogy Natalie Portman ott lesz a legjobb öt között a legjobb női főszereplők kategóriájában. Ezt Jackie Kennedy bravúros megformálásával éri majd el a Fekete hattyú főszerepéért egyszer már Oscarral díjazott színésznő. Most kijött egy újabb hipnotikus hatású előzetes a gyászoló elnökfeleségről szóló életrajzi filmhez, és amennyire ezt az összevágott részletekből meg lehet állapítani, valóban félelmetesen erős Portman alakítása.

A színészi játék mellett azért is számos dicséretet kapott a Jackie, hogy fittyet hány az életrajzi filmek unalmas kliséire: a merénylet utáni napokra koncentrál, a first lady Life magazinnak adott interjúja köré rendezi az eseményeket, és a gyász mellett azt mutatja be, hogyan kezdte el Jackie a férje legendáját építeni.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

„Megszoktam már, hogy nagy szakadék tátong aközött, amit az emberek hisznek, és amit én igaznak tartok” – mondja Jackie a Life riporterének (Billy Crudup), aki így kérdez vissza: „Mit szeretne, hogyan emlékezzenek rá?”

Különös módon az amerikai elnökfeleségről egy chilei rendező, Pablo Larraín forgatott filmet, akinek ez az első hollywoodi munkája. A No és a The Club rendezőjének Darren Aronofsky ajánlotta figyelmébe a forgatókönyvét, tetszett is neki a filmterv, de kikötötte, hogy kizárólag Natalie Portmannel hajlandó megcsinálni. Aronofsky megszervezte a találkozót, a színésznő nem zárkózott el a Jackie-től, de előbb látni akarta a chilei rendező filmjeit, így aztán gyorsan levetítették neki őket.

„Őszintén szólva nem vártam, hogy egy olyan színésznő, mint ő, együtt akar majd dolgozni a fickóval, aki ezeket a filmet készítette. De nagyon sokat elárul róla, hogy hajlandó kockáztatni. Darren megengedte, hogy teljes művészi szabadságban készítsem el a filmet, ez pedig nagyon ritka egy ilyen típusú filmnél” – elevenítette fel Larraín a Film Commentnek a Jackie megszületését.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

Korábban arról ábrándoztam, hogy mennyire fantasztikus lenne, ha Larraín mindkét 2016-os életrajzi filmje, tehát a Jackie és a Neruda is eljutna a magyar mozikba, és egymás után lehetne őket megnézni.

Kívánságom félig már teljesült is: megtudtuk, hogy a Jackie-t Magyarországon február 9-től fogják vetíteni. Tehát hetekkel a február 27-i Oscar-gála előtt láthatjuk az egyik fő esélyest.

Aki pedig az új előzetes többszöri megtekintése után sem szeretne még szabadulni a Jackie világából, meghallgathatja párszor a filmzene egyik tételét, amit a Scarlett Johansson-féle Under the Skin nyugtalanító zenéjét is jegyző Mica Levi szerzett.