Vágólapra másolva!
Szerdán indul, és öt napon át tart a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melynek keretében tizenhárom egészestés alkotást és több órányi rövidfilmet nézhetnek meg a rajzfilmek szerelmesei. Rácsodálkozhat az ember és természet kapcsolatára, borzonghat a zombiapokalipszis képeit nézve és egy érzékeny és brutális Grimm-mesét is megnézhet a levágott kezű lányról. Az elmúlt év sok helyütt díjazott magyar kisfilmjeit is elkaphatja.
Vágólapra másolva!

A fesztivál nyitófilmje az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit A vörös teknős című munkája lesz, amely szavak nélkül mesél a természet és az ember kapcsolatáról ötvözve az európai és a japán animációs stílust. A filmnek egy hajótörött férfi a főszereplője, akinek a menekülési próbálkozásait egy vörös teknős akadályozza meg.

Jövő tavasszal érkezik a mozikba a Páncélba zárt szellem című kultikus anime élőszereplős feldolgozása Scarlett Johanssonnal. Az Anilogue-on most megnézheti a rajzfilmsorozat legújabb részét, a Páncélba zárt szellem: Az új fejezet-et, amely sok utalást tesz az 1995-ös eredeti műre, és egy olyan világot mutat be, ahol az állampolgárok testük egyre nagyobb felületét cserélhetik le mechanikus eszközökre és csatlakozhatják rá a tudatukat egy közös rendszerre.

Egy kocka a Páncélba zárt szellem: Az új fejezet című filmből Forrás: Anilogue

A Cafard – Hazaút a pokolból című felnőtteknek szóló belga rajzfilm a háború fizikai és pszichológiai borzalmait mutatja be, főhőse egy bosszút esküdött férfi, akinek 1914-ben német katonák erőszakolják meg a lányát. A levágott kezű leány-ban légies és költői látványvilágon keresztül bomlik ki egy érzékeny és sokszor brutális Grimm-mese.

A Szöul, végállomás egy animált zombifilm, amely kisebb embercsoportok túlélési próbálkozásait mutatja be, miután Dél-Korea fővárosában zombijárvány tört ki. A katasztrófa ürügyet szolgáltat arra a rendezőnek, hogy társadalmi problémákkal, az emberekben rejlő bűnökkel foglalkozzon.

Képkocka a Szöul, végállomás című filmből Forrás: Anilogue

A szervezők szerint az Életem Cukkiniként olyan, mintha Tim Burton és Wes Anderson filmjeit keresztezték volna. Claude Barras első egészestés animációjában keserédes melodrámát készített a gyerekkor nehézségeiről.

Képkocka az Életem cukkiniként című filmből Forrás: Anilogue

A fesztiválra látogatók válogatásokat nézhetnek meg ír, lengyel és dán kisfilmekből, finnugor mesék vetítésére ülhetnek be és persze számos magyar alkotást is láthatnak. Érdemes elmerülni a fesztivál részletes programjában, amit itt talál meg.

A vetítéseknek három budapesti mozi, az Uránia, a Puskin és az Art+ Cinema ad helyet.