Brutálisan kemény az új Majmok bolygója előzetese

A majmok bolygója: Háború
Vágólapra másolva!
Miután Tim Burton 2001-ben gyakorlatilag a földbe állította az addig öt filmet számláló A majmok bolygója-szériát, nem gondoltuk volna, hogy tíz évvel később sikeresen rebootolják majd a klasszikus sci-fi történetet. Azt meg pláne nem, hogy az elmúlt évek egyik legkellemesebb meglepetése sül ki belőle. A jövőre érkező harmadik rész, A majmok bolygója: Háború első előzetese minden eddiginél látványosabb moziélményt ígér.
Vágólapra másolva!

Az új A majmok bolygója-filmek úgy mesélik el az eredeti széria előzményeit, hogy menet közben javarészt át is írják a majmok hatalomátvételéhez vezető eseménysort. Az okosan megírt forgatókönyv, érett mondanivaló, átélhető emberi – és emberszabású – dráma, illetve az ötletgazdag akciójelenetek mellett e filmek legnagyobb erőssége Andy Serkis, aki a motion capture technológia fejlődésének köszönhetően olyen élethű és erőteljes alakítást nyújt a majmok lázadásának élére álló Caesar személyében, amit egy progresszívebb szemléletű Akadémia bátran jutalmazhatna Oscar-jelöléssel.

A Lázadás és a Forradalom alcímeket viselő első két rész után a rebootolt széria harmadik fejezete már a totális háború időszakába kalauzol (a magyar alcím természetesen: Háború). A film első előzetesében Caesar és serege festői téli tájakon, hózáporban, vízesések mögött, nyilakkal, lándzsákkal és puskákkal felszerelkezve ütközik meg az emberiség jövőjéért harcoló katonákkal.

A majmok bolygója: Háború Forrás: InterCom

Ha nem tudnánk, hova fut ki a cselekmény, az előző részben még láthattunk volna némi esélyt a majmok és emberek közti megbékélésre. Ennek immár lőttek: Caesar a narrációban nyomatékosítja, hogy ugyan nem ő robbantotta ki a háborút, de többé nem ismer kegyelmet. A fajuk fennmaradása a tét, és pont ugyanígy gondolkozik az emberek fanatikus parancsnoka is (akit a tar kopasz Woody Harrelson játszik). Őt először akkor pillantjuk meg az előzetesben, amikor Rambóra mázolt arccal kiadós golyózáporban részesíti Caesart.

Érdekes adalék azonban, hogy egy kislány is a majmokkal lovagol, és a trailer vége felé, egy pár másodperces snittben az egyik majom a katonákkal együtt tüzel egy helikopterre, szóval valószínűleg nem olyan fekete-fehér a szembenálló felek közti helyzet, mint elsőre látszik.

A majmok bolygója: Háború Forrás: InterCom

A cselekmény íve alapján biztosra vettem, hogy a Háború-val egy trilógia fog lezárulni. Az alkotók nyilatkozatai azonban arra utalnak, hogy hosszabb távra terveznek a nézettségileg és kritikailag is sikeres szériával, azaz attól, hogy Caesar esetleg a harmadik rész végére beteljesíti a rendeltetését, és mitikus vezérré válik, még bőven marad mesélnivalójuk.

A rendezői székbe a Forradalom után megint Matt Reeves ül, a szereplőgárdából még Steve Zahn ismertebb név. A film tervezett hazai bemutatója 2017. július 13-án lesz, addig gyönyörködjön el a sallangmentes plakátban, ami akár a majmok propagandaeszköze is lehetne.

A majmok bolygója: Háború plakátja Forrás: InterCom