Hihetetlenül ütős a Szárnyas fejvadász 2 előzetese

Szárnyas fejvadász 2049
Vágólapra másolva!
Azt várjuk a Szárnyas fejvadász 2049-től, hogy példaként ránthassuk elő a jövőben: lám-lám, filmklasszikusokhoz is lehet olyan folytatást készíteni, amely felér az eredetihez. Szupercsapat gyűlt össze a kamera előtt, és mögötte is, Ryan Gosling és Harrison Ford párosa mesebeli távlatokat nyithat, Denis Villeneuve rendezőben pedig a Sicario és az Érkezés óta vakon megbízunk. És persze az sem utolsó szempont, hogy a sci-fihez kiadott első előzetes fantasztikusan sikerült.
Vágólapra másolva!

Azt csak a merészebb pillanatainkban merjük kimondani, hogy az összes, már bejelentett film közül a Szárnyas fejvadász 2049-et várjuk a legjobban, de az biztos, hogy a folytatások, előzmények, spinoffok stb. igencsak népes mezőnyéből a klasszikus sci-fi folytatása izgat fel minket jelenleg a legjobban. Eddig csak találgatni lehetett, hogy vajon mennyit tart meg a második rész az eredeti mű esőáztatta, film noirokat idéző atmoszférájából, de most végre kijött az első előzetes, és legnagyobb örömünkre azt látjuk, hogy nem tették könnyedebbé a filmet, a fejvadászok és replikánsok világában továbbra is csak nagyon ritkán kel fel a nap.

A stúdió eddig semmit nem árult el a film történetéről, de a fantasztikusan sikerült trailer mellé a hivatalos szinopszist is kiadták, úgyhogy végre fogalmat alkothatunk arról, hogy miről szól majd a Szárnyas fejvadász 2049.

A Szárnyas fejvadász 2049 hivatalos szinopszisa

Harminc évvel az eredeti film cselekménye után egy új szárnyas fejvadász, a Los Angeles-i rendőrség K nevű tisztje (Ryan Gosling) egy régi titkot ás elő, amely káoszba sodorhatja a már eleve ingatag lábakon álló társadalmat. K-t arra készteti a felfedezése, hogy Rick Deckard (Harrison Ford), az egykori Los Angeles-i rendőrtiszt nyomába eredjen, aki harminc éve eltűnt.

A nagyrészt Magyarországon forgatott sci-fiben tehát Gosling ugyanúgy szökött replikánsok után fog kutatni, mint ahogy azt Harrison Ford a 34 évvel ezelőtti Szárnyas fejvadász-ban tette. Izgalmas kérdés, hogy vajon K ember vagy replikáns lesz-e a filmben, illetve, hogy tudja-e ezt magáról.

Az előzetesben mindössze a két főszereplő tűnik fel, de Harrison Ford és Ryan Gosling rögtön össze is hoztak egy hidegrázós pillanatot. Gosling fejvadásza egy sűrű, sárgás szmoggal beterített pusztaságban sétál, majd belép egy patinás épületbe, ahol a háta mögül a következő mondat hallatszik: „Egyszer én is a te munkádat végeztem. És jó voltam benne.”

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász 2049 című filmben Forrás: InterCom

„A dolgok akkor még egyszerűbbek voltak” – válaszolja Gosling. Ez valószínűleg azt jelentheti, hogy az eltelt harminc évben még inkább elmosódtak a határvonalak ember és replikáns között. Az új film főszereplője amúgy a Szabadság téri, egykori MTV-székház forgóajtóján lép be, és tesz meg pár lépést az aulában. Örömteli fejlemény, hogy a Mentőexpedíció-hoz hasonlóan nemcsak stúdióban forgattak, hanem a városba is bemerészkedtek.

Ryan Gosling az MTV-székházhoz közelít a Szárnyas fejvadász 2049 előzetesében Forrás: InterCom

Az előzetes felvillant pár éjszakai városi látképet, amelyek egyértelműen az első részt idézik meg, illetve Vangelis filmzenéjéből is felhangzik pár taktus.

Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 előzetesében Forrás: InterCom

A női főszerepet Ana de Armas vette át Sean Youngtól, a kubai származású színésznőt a Kopp-Kopp című thrillerből ismerhetik a nézők, illetve idén nyáron a magyar mozikban is vetített Haverok fegyverben című akcióvígjátékban ő alakította Miles Teller aggódó feleségét.

A Kártyavár-ból ismert Robin Wright egy rendőrtisztet formál meg, rajta kívül a holland Sylvia Hoeks, a svájci Carla Juri, a kanadai Mackenzie Davis, a legutóbbi James Bond-filmben Christoph Waltz verőemberét alakító Dave Bautista és az új Joker, Jared Leto is feltűnik a filmben. És persze visszatér Harrison Ford is, aki az ittlétét arra használta fel, hogy minél meglepőbb helyeken bukkanjon fel az országban.

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford és Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 forgatásán Fotó: Stephen Vaughan - Warner Bros.

Várakozásaink az egekben vannak, hiszen nem csupán a színész-, de a kamera mögött álló gárda is tele van rendkívüli tehetségekkel. A Szárnyas fejvadász 2049-t a hangulatteremtés kortárs mestere, Denis Villeneuve rendezte, aki az Érkezés-sel már bizonyította, hogy otthon érzi magát a sci-fi műfajában. Villeneuve hozta magával a bevált alkotótársait, ismét együtt dolgozott a 13 Oscar-díjra jelölt Roger Deakins operatőrrel és Jóhann Jóhannson izlandi zeneszerzővel.

A Szárnyas fejvadász folytatása 2017. október 5-én kerül a magyar mozikba.