Lehidaltak a nézők az új Star Wars-filmtől

Zsivány Egyes
Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i Pantages moziban szombat este tartották a Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet világpremierét. December 13-től lehet csak kijönni a filmről szóló kritikákkal, de a rövid véleményekből már egész sokat el lehet olvasni az interneten. Röviden: a nézők túlnyomó többsége lehidalt a látottaktól, lényegesen jobb filmet kaptak, mint amire a pótforgatások és egyéb nyugtalanító hírek miatt számítani lehetett.
Vágólapra másolva!

A film 138 perc hosszú, és a stáblistáját végigujjongták az összegyűlt hírességek és rajongók – derült ki a Variety beszámolójából. „Kiváló film volt – osztotta meg véleményét a Star Wars-univerzum rajongója, Chris Canole a szaklap tudósítójával. – Az új karakterek és a hozzájuk kapcsolódó történetek teljesen lekötöttek, A piszkos tizenkettő-höz volt hasonló.”

Képkocka a Zsivány Egyes című filmből Forrás: Fórum Hungary

Jim Vejvoda, az IGN kritikusa lényegretörően annyit írt ki a Twitterére, hogy a Zsivány Egyes jobb, mint Az ébredő Erő. Dane Cook stand-up komikus és színész (Kevin Costner partnere volt a Mr. Brooks-ban) is ott volt a világpremieren: „Feketeöves Star Wars-rajongó vagyok, a várakozásaim egyszerre voltak alacsonyak és magasak. Végül még a magasakat is túlszárnyalta.”

„Lehet, hogy ez minden idők legjobb Star Wars-filmje!” – lelkendezett Cook a vetítés utáni első tweetjében. Germain Lussier, az io9 szakírója sem fogta vissza magát: „Hihetetlen, hogy mennyire imádtam a Zsivány Egyes-t. Napok kellenek majd, hogy eltűnjön a mosoly az arcomról. Tele van meglepetésekkel, és nagyon szórakoztató.”

A Slashfilm oldalán publikáló Anthony Breznican várakozásait is túlszárnyalta a Zsivány Egyes. Arról írt, hogy a rajongók megnyugodhatnak, tényleg egy tökös háborús filmet csinált a Disney, ami „intenzív és könyörtelen”. „Még A Birodalom visszavág-nál is sötétebb” – írja Chris Taylor, a Mashable szerzője.

Kevin Smith rendező, aki már több mint húsz éve pakolja tele a filmjeit Star Wars-utalásokkal, szintén az eredeti trilógia középső darabjához hasonlította a Zsivány Egyes-t. „Hihetetlenül csodálatos. A Birodalom visszavág-szintű királyság” – fogalmazott a Twitteren.

Képkocka a Zsivány Egyes című filmből Forrás: Fórum Hungary

Steven Weintraubot, a Collider kritikusát az elejétől a végéig lekötötte a film, és szerinte a rajongók boldogok lesznek: „A záró harmad egészen elképesztő, a Star Wars-filmek legjobb akciójeleneteiből több is a Zsivány Egyes fináléjában található, amilyen hamar csak lehet, újra kell néznem.

Többen is kiemelték, hogy az előzetesekben látható jeleneteknek legalább a fele nincs benne a filmben. Vagyis tényleg nagymértékben átalakíthatták a filmet a nyári újraforgatások során. A sekély vízben menetelő rohamosztagosokért kár, de így legalább tényleg sok meglepetéssel szolgálhat majd a Zsivány Egyes.

Voltak persze olyanok, akik nem ájultak el teljesen a filmtől, Kyle Buchanan, a Vulture kritikusa a látvánnyal elégedett volt ugyan, de szerinte a történetet szükségtelenül túlbonyolították. Sokakkal együtt Buchanan is a vak szamurájt játszó Donnie Yent és az új robotot, Alan Tudyk hangján megszólaló K-2SO-t emelte ki a szereplők közül.

Donnie Yen (jobbra) a Zsivány Egyes című filmben Forrás: Fórum Hungary

Matthew Belloninak a The Hollywood Reportertől annyi problémája volt a Zsivány Egyes-sel, hogy nehezen indul be, de aztán egy tökös akciófilm lesz belőle, aminek a befejezése is nagyszerű lett. Úgy tűnik, hogy tényleg javára vált az újraforgatás a filmnek, ami főleg a záró harmadot érintette.

Az amerikai kritikák magyar idő szerint kedden este tizenegy órakor fognak megjelenni, a magyarországi embargó szerda reggel hatig szól, szóval aznap hajnalban olvashatja majd az Origo Filmklub kritikáját.