A Saul fia a brit Oscar-díjat is megnyerte

Nemes Jeles László, BAFTA
Vágólapra másolva!
A Saul fiát választották a legjobb nem angol nyelvű filmnek a vasárnap esti BAFTA-gálán. A legrangosabb brit filmes elismerést Nemes Jeles László személyesen vette át Londonban. Utoljára 31 évvel ezelőtt kapta meg magyar film ezt a díjat.
Vágólapra másolva!

Egy évvel az Oscar-díj után a legrangosabb brit filmes díjat, a BAFTA-t is begyűjtötte a Saul fia. A brit filmakadémia a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában jelölte Nemes Jeles alkotását. Az elismerést személyesen vette át a magyar rendező a Bourne-sorozatból ismert Julia Stilestól és a Hamilton című musicalszenzáció alkotójától, Lin-Manuel Mirandától.

Nemes Jeles László köszönőbeszédet mond a BAFTA-díjkiosztón Forrás: BAFTA

A Saul fia rendkívül erős mezőnyben tudott győzni, az idegen nyelvű filmek fő Oscar-esélyesét, a Toni Erdmann-t, Pedro Almodovar Julieta című drámáját, a francia Dheepan-t és a török Mustang-ot utasította maga mögé.

Sipos Gábor producer, Nemes Jeles László rendező és Rajna Gábor producer a Saul fiáért kapott BAFTA-díjjal a londoni gálán Forrás: AFP/Ben Stansall

A magyar film diadalmenete a 2015-ös cannes-i fesztiválon vette kezdetét, ahonnan a zsűri nagydíjával távozott. A két évvel ezelőtti filmes seregszemle fődíját a Dheepan nyerte. A francia filmhez hasonlóan a Mustang-gal is versenyzett már a Saul fia, a török kamaszlányokról szóló filmet is Oscarra jelölték tavaly.

A magyar holokausztdráma viszonylag későn, tavaly áprilisban debütált a brit mozikban, ezért történhetett meg az, hogy a 2016-osi BAFTA-díjkiosztó helyett csak most jutott jelöléshez. Magyar filmet eddig egyszer jelöltek a legjobb nem angol nyelvű film elismerésére, 1986-ban Szabó István Redl ezredes-ét, ami meg is nyerte a díjat.