Kész, eldőlt, ez lesz az év legdögösebb filmje!

Jamie Foxx és Ansel Elgort a Nyomd, bébi, nyomd című filmben
Jamie Foxx és Ansel Elgort a Nyomd, bébi, nyomd című filmben
Vágólapra másolva!
Öt éves hallgatás – és egy kútba esett Marvel-film – után bombaformában térhet vissza Edgar Wright, a vagány vígjátékok koronázatlan királya. Néhány szerencsés amerikai kritikus már láthatta új filmjét, a Nyomd, bébi, nyomd!-ot, de nekünk még augusztusig várnunk kell rá. Addig is két frissen kijött, frenetikus előzetessel csillapíthatjuk kíváncsiságunkat, melyek sziporkázó párbeszédeket, pörgős akciókat és menő zenéket ígérnek.
Vágólapra másolva!

Nyomd, bébi, nyomd – ezt a címet sütötte ki Wright új filmjének, a Baby Driver-nek a magyar forgalmazója, az InterCom. Rémesen néz ki leírva, és rémesen fog hangozni akkor is, amikor a mozipénztárnál mondom be, mégsem tudok haragudni a forgalmazóra. A Vaskabátok és a Scott Pilgrim a világ ellen hazai sikertelensége után ugyanis a 2013-a Világvégé-t már nem merte behozni senki, így már annak is örülök, hogy egyáltalán nagyvásznon láthatjuk a filmet. Főleg a ma kiadott két elképesztően akciódús előzetest látva, melyek után alig bírom kivárni a premiert.

A brit rendező mestere a dinamikus, leleményes vágásoknak, ez abból is látszik, hogy az amerikai előzetesnek még a vágóképei is stílusosak. A Cornetto-trilógiától eltérően most akcióthrillert rendezett, semmint zsánerparódiát, de humorban így sem szenvedhetünk majd hiányt: a filmben lévő rablóbanda egyik tagja például félreérti a társát, emiatt a Halloween-gonosz Michael Myers maszkja helyett a komikus Mike Myers álarcában kell akciózniuk.

Ansel Elgort és Lily James a Nyomd, bébi, nyomd című filmben Forrás: InterCom

Az Ansel Engort (Papírvárosok) által játszott Baby nevű főszereplő ezen gengszterek sofőrjeként keresi a kenyérre valót, amiből jattot adhat egy cuki pincérnőnek (Lily James). A románc azonban, tudjuk jól, mindig csak támadási felület a válogatott bűnözőknek, akik között az életéért kell majd alighanem szlalomoznia az utolsó bevetésére készülő sofőrnek.

Ezerszer látott sztori, de van benne egy csavar: Babynek egy gyerekkori baleset óta zúg a füle, ezért szinte megállás nélkül zenét hallgat. Így aztán a filmben is faltól falig szólni fog a zene, amit Wright már a forgatókönyve első oldalán is leszögezett: az akciókat, de még a dialógokat is zenék fogják hajtani, amit Sia videoklipjeinek koreográfusa segített Wrightnak megvalósítani.

Ansel Elgort, Jamie Foxx, Eiza Gonzalez és Jon Hamm a Nyomd, bébi, nyomd című filmben Forrás: InterCom

A nemzetközi előzetesben kicsivel több betekintést nyerhetünk abba, hogy is fog ez kinézni: míg a Kevin Spacey által alakított megbízó vázolja egy pénzszállító kocsi megtámadásának tervét, Baby az ujjaival zongorázza a fülében szóló dalt, és Spacey is a szám ritmusára kopog az asztalon. Ebből a trailerből a többi gonosztevőt is jobban megismerhetjük: Jamie Foxx piros baseballsapkában hozza a lobbanékony formáját, Jon Hamm pedig a veszélyesebbik oldaláról fogja meg a sármőrséget.

„Ezért a cuccért Oscar járna” – jelenti ki Jamie Foxx az előzetesben, és azon újságírók közül, akik az SXSW-n megnézhették, többen is a Kaliforniai álom gengszteres változatának kiáltották ki a filmet. Nekünk még felesleges volna hasonlókat prognosztizálni, de az az egy biztosnak tűnik, hogy veszettül jól fogunk szórakozni. A tervek szerint az amerikai premierrel egyidőben, augusztusban mutatják be Magyarországon is a filmet.

Moziplakát a Nyomd, bébi, nyomd című filmhez Forrás: InterCom

Bónuszként íme a film letisztult, retrós plakátja: Baby olyan gyorsan vezet, mintha pisztolyból lőnék ki, a kerekek pedig nem csíkot húznak maguk után az aszfalton, hanem egy zenei hangsáv képét.