Indul a leglazább filmfesztivál, Uma Thurman is jön

Uma Thurman
Vágólapra másolva!
Az idén június 30. és július 8. között tartják meg Közép-Európa lerangosabb filmes seregszemléjét, a Karlovy Vary-i filmfesztivált, amiről az Origo Filmklub is tudósítani fog. A Kristály Glóbuszért ebben az évben nem versenyez magyar film, de a Jupiter holdján azért ámuldozhat majd a csehországi fürdőváros közönsége. Így is lesz miből válogatni: a frissen Oscar-nyertes Casey Affleck különleges kísértetfilmmel érkezik, Uma Thurman jelenlétében vetítik le egyszerre a Kill Bill mindkét részét, Robert Pattinson szőkített hajjal brillírozik, de itt lesz Cannes három legszexibb és a legnyugtalanítóbb filmje is.
Vágólapra másolva!

A Karlovy Vary-i filmfesztivál az egyetlen A-kategóriás nemzetközi mustra a közép-európai térségben, de nem csak ezért szokás szeretni. Nagy múltú gyógyfürdővárosban tartják, ahol századelős, neobarokk, vagy szecessziós épületek szolgáltatnak díszletet a vetítésekhez – Wes Anderson a városban található szállókról mintázta a Grand Budapest Hotel címszereplőjét –, ami tagadhatatlanul romantikus hangulatot kölcsönöz a fesztiválnak.

Mel Gibson érkezik a 2014 Karlovy Vary-i filmfesztivál nyitógálájára Forrás: KVFF

Másrészt azok, akik már jártak a filmszemlén, mind az ilyen rangos fesztiváloktól szokatlanul családias légkörről meséltek, ahol kevésbé köti az újságírókat és a vendégeket a protokoll, mint például Berlinben, Velencében vagy Cannes-ban. Ráadásul már kiválogatva vannak itt az év korábbi fesztiváljain ajnározott filmek, a vetítésekre sem kell órákat sorban állni, és sztárokat is láthatunk közelről.

Magyarokért most nem izgulhatunk

A Karlovy Vary-i fesztivál a helyszínből adódóan értelemszerűen nagyobb hangsúlyt fektet a kelet-közép-európai országok szerepeltetésére, így a versenyfilmek között – nyolc világpremier, négy nemzetközi premier – található lengyel, román, grúz, szlovák, cseh és bosznia-hercegovinai alkotás is. Az East of the West névre keresztelt szekcióban szintén túlsúlyban vannak a közép-európai országok, ebben a versenyprogramban első és második filmeket szoktak felvonultatni, most is megmérkőzik nyolc elsőfilmes rendező.

Az Utóélet stábja (Csákányi Eszter, Zomborácz Virág, Pusztai Ferenc, Balázs Ádám, Gárgyán Eszter, Galgócz Edina, Hang Lili és Zelenka Nóra) a Karlovy Vary-i vetítésen Forrás: KVFF

A magyar film is régi és állandó vendég Karlovy Varyban. 2013-ban Szász János második világháborús alkotása, A nagy füzet elnyerte a fesztivál fődíját, 2014-ben az East of the West szekcióban debütált az Utóélet és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a versenyprogramban pedig a Szabadesés Pálfi Györgytől, ami három díjat is elhozott, köztük a legjobb rendezőnek járót.

Pálfi György a legjobb rendező díjával a 2014-es Karlovy Vary-i filmfesztivál zárógáláján Forrás: KVFF

Két évvel ezelőtt Horváth Lili kezébe adták az East of the West fődíját a Szerdai gyerek-ért, tavaly Till Attila kerekesszékes gengszterfilmje nyitotta meg ezt a szekciót, az Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcstól pedig nemhogy bekerült a versenyprogramba, hanem meg is kapta a fődíjat, illetve a legjobb színészi alakításért járó elismerést.

Hajdu Szabolcs (díjakkal a kezében) és az Ernelláék Farkaséknál stábja a 2016-os Karlovy Vary-i filmfesztivál zárógálája után Forrás: AFP/Michal Cizek

Az idén nem versenyez magyar produkció, és nemzetközi premierünk sem lesz a fesztiválon. Két filmmel azért így is képviseltetjük magunkat: Mundruczó Kornél repülő menekültes filmjét, a Jupiter holdjá-ta Horizontok elnevezésű szekcióban mutatják be, míg Kristóf György Out-ja a cseh filmes szekcióba kerülhetett be, mivel koprodukcióban készült. Mindkét film Cannes-ban debütált, az alkotógárdáik természetesen megjelennek majd a Karlovy Vary-i premieren is.

A cseh filmfesztivál bevásárolt Cannes-ban

A cannes-i – és kisebb mértékben a berlini – mezőnyből egyébként is rengeteg filmet átvettek a Karlovy Vary-i fesztivál szervezői, így aki nem jutott el a francia Riviérára, az itt pótolhat. A Horizontok szekció hemzseg az idei cannes-i produkcióktól: bemutatják a Csábítás-t, melyért Sofia Coppola elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, valamint Fatih Akin új drámáját, az In the Fade-et, melynek főszereplőjét, Diane Krugert szintén díjjal jutalmazták.

Diane Kruger az In the Fade című filmben Forrás: KVFF

Láthatja majd továbbá Karlovy Vary közönsége az új Claire Denis-filmet (Un beau soleil intérieur), a Neil Gaiman novellájából készült How to Talk to Girls at Parties-t, amiben Nicole Kidman és Elle Fanning punkoskodik, Michael Haneke a szokásosnál is nyomasztóbb Happy End-jét, illetve a Dupla szerető-t, amit kollégám Cannes legszexibb filmjének kiáltott ki kritikájában.

Elle Fanning a How to Talk to Girls at Parties című filmben Forrás: A24

A magam részéről nagyon izgatottan várom az amerikai indie rendezőpáros, Benny és Josh Safdie stílusosnak ígérkező thrillerét, a Good Time-ot, amiben a hidrogénszőkére festett hajú Robert Pattinsonnak kell majd elkeseredett lépéseket tennie a testvére védelmében.

A külföldi szakírók egyöntetűen a fiatal színész eddigi legerősebb alakításáról regéltek, aki az Alkonyat-sorozat vége óta már olyan egyéni látásmódú rendezőkkel dolgozott, mint Werner Herzog, Anton Corbijn, David Michod, James Gray és David Cronenberg.

Koronázhatunk majd egy új Richard Linklatert?

A szervezők azért nem csak Cannes-ból válogattak be produkciókat. A legendás finn rendező, Aki Kaurismäki új tragikomédiája, a menekültválság témáját sajátos humorral boncolgató The Other Side of Hope például Berlinben debütált, míg a Columbus című független film az idei Sundance-en gyűjtött be elismerő kritikákat.

The Other Side of Hope Forrás:

Ez utóbbi főhőse egy koreai születésű fiatalember, aki egy családi tragédia miatt egy indianai kisvárosban ragad, és megismerkedik egy építészetrajongó lánnyal. A kritikusok többek között Richard Linklater Mielőtt felkel a nap-trilógiájához hasonlították a filmet, melynek rendezője, az elsőfilmes Kogonada videóesszékkel szerzett korábban népszerűséget.

A Their Finest című brit játékfilm, mely a 2016-os torontói filmfesztiválon mérettette meg magát, az 1940-es dunkerque-i mentőakció idején játszódik a brit hátországban: egy harci morált erősítendő film elkészítésének kulisszatitkaiba nyerhetünk betekintést.

Gemma Arterton és Bill Nighy a Their Finest című filmben Forrás: KVFF

Érdekes lehet majd párba állítani a filmet Christopher Nolan júliusban mozikba kerülő, nagyszabású háborús eposzával, a Dunkirk-kel, két merőben különböző megközelítésben látni ugyanazt a történelmi eseményt.

Jön Tarantino kedvenc színésznője és két Bosszúálló is

A szervezőknek világsztárokat is sikerül bezsákolniuk az amúgy is sokszínű és változatos program mellé. A fesztivál egyik díszvendége lesz az idén Uma Thurman, aki részt vesz majd a megnyitó ünnepségen, s ott átveheti a fesztivál elnökének különdíját. A Ponyvaregény és A nimfomániás sztárja speciális vetítést is tart majd: elhozza magával a Kill Bill első és második részét is, amiket szabadtéri moziban, egyben fognak levetíteni a fesztivál közönségének.

Quentin Tarantino és Uma Thurman a Kill Bill 2 világpremierjén a 2004-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Boris Horvat

A másik két nagy hollywoodi sztárvendég Casey Affleck és Jeremy Renner, ők is kapnak különdíjat. Az ifjabbik Affleck, aki A régi város-ban nyújtott alakításáért februárban átvehette az Oscart, az év egyik legkülönlegesebb élményének ígérkező A Ghost Story-t kíséri el Karlovy Varyba: a rendhagyó kísértettörténetben Rooney Mara elhunyt férjét játssza, aki fehér lepedőben tér vissza az özvegy körül sertepertélni. Az idei Sundance-en már ódákat zengtek David Lowery (Elliot, a sárkány) rendezéséről, amely várhatóan lételméleti kérdéseket fog feszegetni.

Jeremy Rennernek két filmjét is levetítik. A fesztivál zárófilmjének Denis Villeneuve mesteri sci-fijét, az Érkezés-t választották, melyben Renner a Földön megjelenő űrlényekkel kapcsolatfelvételt megkíséről elméleti fizikust játszotta.A „Különleges események” nevű szekcióban pedig a Wind River című krimit fogják szerepeltetni, melyben egy erdei nyomkereső és egy FBI-ügynök egy indián rezervátumban történt gyilkosság ügyében nyomoz.

Elizabeth Olsen Jeremy Renner a Wind River című filmben Forrás: KVFF

Renner partnere Elisabeth Olsen, akivel több Marvel-filmben is a Bosszúállók csapatát erősítik, a rendező pedig Taylor Sheridan, aki két szikár, nagyszerű zsánerfilm, a Sicario és a Hell or High Water forgatókönyvírójaként robbant be az elmúlt években.

A Batman zeneszerzője zongorázni fog

Az 52. Karlovy Vary-i fesztivál nyitófilmje egy Sundance-es nagy siker, a The Big Sick lesz, amit épp a hetekben mutattak be az amerikai mozikban. A vígjáték a Szilícium-völgy című HBO-sorozatból ismert komikus, Kumail Nanjiani és felesége, Emily V. Gordon életén alapul, egy pakisztáni férfi és egy fehér nő bonyolult párkapcsolatáról szól, amit nem csak a vallási és etnikai különbségek, hanem egy váratlan egészségügyi válság is megnehezít.

Kumail Nanjiani és Zoe Kazan a The Big Sick című filmben Forrás: KVFF

Aki pedig még ezek után sem talál magának elég programot, az számos kerekasztal-beszélgetésen és közönségtalálkozón vehet részt. A fent említett színészek mellett megjelenik majd a fesztiválon a kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach is, akit életműdíjjal tüntetnek ki, valamint mesterkurzust tart James Newton Howard, a Hatodik érzék, a Batman: Kezdődik és a Legendás állatok és megfigyelésük nyolc Oscar-díjra jelölt zeneszerzője, melyen filmrészletek és élő zongorakíséret segítségével mesél majd a karrierjéről és a munkamódszereiről.