Vágólapra másolva!
A Szólíts a neveden két férfi egymás iránti szenvedélyét meséli el - mégsem melegfilm -, miközben bepillantást enged az európai nagypolgárság kifinomult életébe. A Szerelmes lettem és az A Bigger Splash rendezője, Luca Guadagnino tökélyre fejlesztette azt, ami már eddig is nagyon ment neki. A jövő évi Oscar-gála nagy esélyesének tarott filmet a hétvégén kétszer is megnézhetjük a miskolci Jameson CineFest filmfesztiválon - ráadásul ingyen.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy nem volt a legszerencsésebb a Szólíts a neveden-t (Call Me by Your Name) a CineFest fesztivál legelejére rakni, mert Luca Guadagnino alkotása az a fajta remekmű, ami után az ember úgy érzi, többé nem akar látni semmi mást, csak ebben a filmben lebegni örökre.

Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg és Armie Hammer a Szólíts a neveden című filmben Forrás: CineFest

Nem mondhatom, hogy teljesen váratlanul ért, mert Guadagnino két korábbi játékfilmje (a Szerelmes lettem és az A Bigger Splash) is már egy különleges ízlésű és érzékenységű alkotót mutatott, de a Szólíts a neveden még azokat is túlszárnyalja. Úgy tűnik, most tudta kibontakoztatni a tehetségét a maga teljességében, és most találta meg hozzá az ideális alapanyagot André Aciman azonos című regényében. Míg a legtöbb művész az elesettekben és kitaszítottakban látja meg a maga hősét, három ilyen film után kijelenthetjük: Guadagnino a szerelem és a nagypolgárság rendezője.

Armie Hammer és Luca Guadagnino a Szólíts a neveden forgatásán Forrás: CineFest

Azé a társadalmi rétegé, ami Kelet-Európában megszűnt két világháború és egy kommunista diktatúra okán, de Nyugat-Európában legalább részben megmaradt. Itt nem csak azokról beszélünk, akik a családi vagyont generációkon át gyarapítani és őrizni tudták, hanem azokról, akik a kultúrájukat is tovább tudták adni a gyerekeiknek.

Azt a tudást, hogy mitől szép az élet, és miért nem lesz haszontalan effektív munka nélkül is. Hogyan lehet a gazdagságot, jólélet értelmesen és stílusosan élvezni, a művészetnek hódolni, a világban bárhol otthon lenni, három-négy nyelvet birtokolni, a múltat tisztelni, és egymásra figyelni. Ez egy olyan európai ideál, amire az amerikai gazdagok között csak kevesen fogékonyak, mert nem a pénzről szól, hanem a földi és földöntúli szépségről.

A film tehát egy ilyen család északolasz palazzójában játszódik, és annak meseszerű kertjében, a nyár zsongító hőségében. Mindez azonban csak a történet háttere, a fókuszában pedig a Perlman család tinédzser fia, Elio (Timothée Chalamet) és egy amerikai vendégük, Oliver (Armie Hammer) áll.

Oliverről nem derül ki pontosan, kicsoda is, honnan ismeri őket, de abból, hogy a Perlman apukát “professzornak” szólítja, arra következtethetünk, hogy egyetemi tanítványa lehet. Oliver abban a pillanatban, hogy kiszáll a taxiból, és megszólal,

egy olyan jelenség, ami rabul ejt mindenkit.

Egyrészről úgy néz ki, mint egy szőke herceg Hollywood aranykorából Dávid-csillaggal a nyakában, másrészről majdnem olyan kifinomult és kulturált, mint az európai nemesek. Még az arroganciája is lenyűgöző. Az egész család rajong érte, de akire a legnagyobb hatást teszi, az természetesen Elio.

Timothée Chalamet és Armie Hammer a Szólíts a neveden című filmben Forrás: CineFest

Lassan, ráérősen bontakozik ki a kapcsolatuk, de addig sem unatkozunk. Mindennek megadják az idejét, és ahogy az életben, az ember semmit sem kaphat meg rögtön, nem is volna helyes. Nincs még mobiltelefon, mert a nyolcvanas évek elején járunk, az emberek az időt olvasással, beszélgetéssel, fürdőzéssel és biciklizéssel töltik.

Közben alaposan megismerhetjük Eliót, aki a maga nemében tökéletes fiú, csak még fiatal és éretlen, önmagát keresi. Oliverről pedig természetesen ki kell derülnie, hogy a látszattal ellentétben nem csak egy szoborszerű szépség. Mire a szerelmük beteljesedik, addigra egálba kerülnek, egyformán fontosak egymásnak. Nincs jelentősége annak, ki az idősebb, az érettebb vagy a tapasztaltabb.

Ha szerelemről van szó, mindenki elveszett.

Úristen, de ritkán látni ilyen őszinte szenvedéllyel megélt érzelmeket a vásznon. Az embernek borsódzik a háta.

Timothée Chalamet a Szólíts a neveden című filmben Forrás: CineFest

De tévedés ne essék: a Szólíts a neveden nem melegfilm, egyszerűen szerelmesfilm. Elio és Oliver is leveti magáról a cimkéket, és óriási szerencséjükre olyan közegbe kerültek, ahol senki nem is akarja rájuk aggatni. Ha valami mégis eszünkbe juthat róluk, az az ókori görögök felfogása vagy E.M. Forster. Egyszer feltűnik a filmben egy “igazi” meleg pár is, éppen azért, hogy demonstrálja a különbséget. Oliver és Elio másfélék, ők csak szerelmes férfiak.

Nem akármilyen színészi teljesítményt követel meg ez a két szerep, Elióé és Oliveré. Különösen Timothée Chalamet-tól, aki alig húszévesen forgatta – szerencse, hogy filmes tapasztalata legalább bőven van, sőt, az talán elengedhetetlen is volt ehhez a szerephez. Nehéz elképzelni, hogy kis híján ő lett a legújabb Pókember, az utolsó körben bukta el a szuperhős szerepét Tom Hollanddal szemben – de nem tudjuk azt mondani, hogy kár, amikor egy ilyen filmet forgathatott helyette.

Timothée Chalamet, és Armie Hammer a Szólíts a neveden című filmben Forrás: CineFest

Armie Hammer sem volt még soha olyan izgalmas, mint Oliver szerepében, sőt, ekkora kihívással valószínűleg nem is találkozott még a karrierjében. Legutóbb Stanley Tucci filmjében még untermann volt (bár annak is remek), itt viszont dominánsnak kellett lenni. Maradéktalanul megoldotta:

karizmatikus, hiteles, erős és esendő is egyben.

Ez a film kétségkívül az övék, mindenki más csak asszisztál nekik, de van egy jelenet, ami felteszi a koronát a filmre, és azt a Perlman apukát alakító Michael Stuhlbarg teszi naggyá. Egy olyan apukát játszik, aki képes őszintén beszélni a fiával érzelmekről, beteljesült és be nem teljesült vágyakról, az élet nagy pillanatairól és fordulópontjairól. Az ember ámulva nézi ezt az önzetlen atyai szeretetet a fiú iránt.

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet és Armie Hammer a Call Me by Your Name című filmben Forrás: CineFest

A Szólíts a neveden januárban debütált a Sundance filmfesztiválon, azóta megjárta Berlint és San Sebastiánt, most csütörtökön Torontóban nyűgözte le a közönséget, pénteken Miskolcon fogja, majd innen megy tovább New Yorkba, Londonba, és meg sem áll a jövő évi Oscar-díjkiosztóig.

A Szólíts a neveden című filmet két alkalommal lehet megnézni a miskolci CineFest filmfesztiválon: pénteken 21 órától, illetve szombaton 21:30-tól. A fesztivál minden vetítése ingyenesen látogatható.