40 éves Maggie Gyllenhaal

Maggie Gyllenhaal
Vágólapra másolva!
Margalit Ruth „Maggie" Gyllenhaal 1977. november 16-án született New Yorkban. A színésznő karrierje kamaszkorában indult, és jelölték már Emmy- és Oscar-díjra is. Kétszer szerepelt a vásznon testvérével, Jake Gyllenhaallal.
Vágólapra másolva!

Igazi filmes családba született: édesapja, Stephen Gyllenhaal film- és tévérendező (Veszélyes nő, A mentalista, Girl Fight), édesanyja Naomi Achs forgatókönyvíró (Üresjárat, Veszélyes nő). Színészi karrierjét is apja filmjeiben kezdte (Lápvilág, Veszélyes nő – utóbbiban Jake Gyllenhaal is játszott), majd a Columbia Egyetem elvégzése után szerepet kapott John Waters Cecil B. Demented (2000) című fekete komédiájában.

Maggie Gyllenhaal Forrás: AFP

2001-ben a nővérét alakította vérszerinti öccsének, Jake-nek a Donnie Darko című a kultfilmben, de az igazi áttörést A titkárnő vetkőzős főszerepe jelentette, a szado-mazo komédiáért Golden Globe-ra jelölték, és az amerikai kritikusok az egekbe magasztalták alakítását.

Gyllenhaal A titkárnő c. filmben Forrás: Lions Gate Films

Ezután folyamatosan érkeztek a kisebb-nagyobb filmszerepek, feltűnt például George Clooney első rendezésében, az Egy veszedelmes elme vallomásai-ban, az Adaptáció-ban, a Mona Lisa mosolyá-ban.

2006-ban újabb Golden Globe-jelölést kapott a SherryBaby főszerepéért – itt drogproblémákkal küzdő tolvajt alakított, aki miután kiszabadul a börtönből, megpróbálja rendbe tenni az életét. Hiteles alakításáért Golden Globe-ot nem, de több nemzetközi fesztivál (Stockholm, Karlovy Vary, Milánó) legjobb színésznőnek járó díját elnyerte.

Eddigi legnézettebb filmje kétségtelenül A sötét lovag (2008), amelyben Rachel Dawes ügyésznőt – Batman/Bruce Wayne szerelmét – alakította.

Oscarra viszont a 2009-es Őrült szív újságírónő-szerepéért jelölték.

A film mellett a színház is foglalkoztatja. Első színházi szerepeit a kétezres évek elején kapta a Berkeley Repertory Theatre-ben. 2009-ben maga Martin Scorsese rendezte a Classic Stage Company-ben. A Ványa bácsi Jelenájaként rengeteg elismerő kritikát söpört be, a Csehov-darabban ráadásul együtt játszhatott férjével, Peter Sarsgaarddal.

2014-ben a Broadway-n is bemutatkozott, Tom Stoppard The Real Thing című darabjában, ahol egyik partnere a Broadway-n szintén első ízben bemutatkozó Ewan McGregor volt.

Ugyancsak ebben az évben főszerepet játszott az Egy tisztességes asszony című tévésorozatban, amiért megkapta a kategória Golden Globe-díját.

Maggie Gyllenhaal sosem érezte megalázónak, ha a szerep kedvéért pucérkodni kellett – részben a szexualitásukban is határozott nőfigurák miatt került több ízben a férfimagazinok látóterébe, a MAXIM például 2004-ben a legszexisebb 100 nő listáján a 25-ik helyet adta neki.

Legújabb szerepe is tele van erotikával.

A pornóipar felemelkedését megéneklő – a színésznő társ-producerkedésével készült – Fülledt utcák című HBO-sorozatban prostituáltat alakít.