Ingyen filmek az ünnepekre a Filmarchívum jóvoltából

Vágólapra másolva!
Az 1957-ben alapított, 2017. január 1-től a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum igazi filmcsemegékkel zárja a jubileumi évet: december 22-től január 12-ig 60 filmjét szabadon hozzáférhetővé teszi. A közzététel célja, hogy az online tér közönsége könnyen elérje és megismerje a filmtörténet klasszikusainak reprezentatív szeletét és ritkaságait, valamint betekintést nyerjen az intézmény munkájába, a magyar filmtörténet korszakaiba, és a karácsonyi csendes napokban szabadon élvezhesse a Nemzeti Filmdigitalizációs és Filmfelújítási Programjának közelmúltban született eredményeit.
Vágólapra másolva!

A Filmarchívum a DVD gyűjteményes kiadások, az idei mozipremierek, a hazai és külföldi nyilvános vetítések és a nagysikerű Budapesti Klasszikus Film Maraton után most az online térben is elérhetővé teszi gyűjteményének egyes filmjeit. A válogatásba felújított klasszikusok mellett ritkán vagy soha nem látható különlegességek is bekerültek.

Az összeállítás legrégebbi filmjei a Lumière testvérek által Budapesten készített ősfilmjei, a legújabbak a digitális restauráláshoz kapcsolódó idén készült werkfilmek és interjúk, amelyek a filmfelújítás 21. századi módszereibe és szakmai hátterébe engednek bepillantást.

Láthatók olyan hiányosan fennmaradt régi magyar filmek is, amelyek épp emiatt nem kerülhetnek soha tévéképernyőre. A válogatás külön figyelmet szentel a külföldön világhírűvé vált magyar filmesek (Kertész Mihály, Korda Sándor, Tóth Endre, Radványi Géza) Magyarországon készült alkotásainak.
A játékfilmek mellett a dokumentumfilmek is láthatók: háború előtti kultúrfilmek, a klipek őseinek számító zenés filmek, városfilmek és országimázs-filmek. Ilyen az az 1936-os Kolozsvárt bemutató oktatófilm is, amelyet eredetileg iskolákban vetítettek.

Az archívum legkorábbi Budapest-filmje is bekerült a válogatásba 1916-ból, amelyre néhány éve találtak rá osztrák kutatók.

A történelem, a filmtörténet és a technikatörténet iránt érdeklődők egyaránt megtalálhatják a számukra érdekes tartalmakat, hiszen a rövidfilmek témája a rémhírterjesztéstől a háború pusztításán át az automata telefonig nagyon változatos. Az archívum külön gyűjteményét képezik az amatőrfilmek, amelyek között akadnak játékfilmek is. Ilyen a Halálos tavasz 1935-ös változata is, amely négy évvel megelőzte a jól ismert Karády-filmet. Amatőrfilmek felhasználásával készült Forgács Péter egészestés dokumentumfilmje a Bibó breviárium, Szemző Tibor is ezt a technikát választotta Csoma legendárium-ához.

Az idén 100 éve született Fábri Zoltán számos teljes körűen felújított alkotása érhető most el szabadon. A háború utáni magyar filmgyártás első világsikerét, az épp 70 éve forgatott Valahol Európában-t Török Ferenc ajánlja. A 90 éve született Dargay Attila rajzfilmje, a Szaffi mellett megnézhetjük az alkotótársával és feleségével, Henrik Irénnel készült interjút is. A magyar filmtörténet több évtizedes múltjában való bolyongást az Archívum filmtörténészei által írt szöveges ajánlók segítik.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum 60 filmajándéka három hétig, 2017. december 22-től január 12-ig tekinthető meg szabadon,

az egyes filmeket közvetlenül a www.filmarchiv.hu oldalról is el lehet érni.