Vágólapra másolva!
A hegyek és vizek könyve című egész estés kínai produkció és A teher című svéd rövid animáció nyerte szombaton a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett díjátadón. Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje külön elismerésben részesült.
Vágólapra másolva!

Az egész estés versenykategória győztes filmjét, A hegyek és vizek könyve című, 105 perces animációt Hszuan Liang és Csun Csang rendezte.

A filmben egy 16 éves lányt delfinként az emberek közé küldenek beavatási szertartása részeként. Amikor bajba kerül, egy fiatalember az élete árán menti meg, ezért a lány hálából megpróbálja feltámasztani a fiú lelkét.

A mezőnyben versenyzett még a Teheráni tabuk című iráni, a Zombillénium című belga-francia és A saját hangod című japán alkotás, valamint a Katabucsi Szunao rendezésében készült, A világ innenső végén című, ugyancsak japán film, amely a zsűri külön elismerését kapta.

A hegyek és vizek könyve Forrás: Anilogue

Az egész estés animációkat értékelő nemzetközi zsűri tagja volt Jacques-Rémi Girerd rendező-producer, Kimmo Sillanmikko producer, fesztiváligazgató, Shelley Page animációs tehetségkutató és Vassilis Konstandopoulos filmforgalmazó.

Shelley Page, a zsűri elnöke értékelésében hangsúlyozta, hogy a zsűrire mély benyomást tett a kínai alkotás történetének egyedülálló és varázslatos univerzuma, valamint emlékezetes és összetett karakterei. A testület szerint a rendező a két- és háromdimenziós technikát is sikerrel használta fel a szórakoztató és gazdag látványvilágú film létrehozásában.

Katabucsi filmjével kapcsolatban a zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alkotás érzékeny és részletes leírását adja egy japán kis közösség hétköznapjainak, amelyet mélyen érintenek a korabeli történelmi események, a második világháború.

A rövidfilmes mezőnyben harminc produkció versengett a fesztivál egyetlen pénzdíjas elismeréséért, a 2000 eurós (mintegy 630 ezer forintos) fődíjért, amelyet végül a svéd Niki Lindroth von Bahr A teher című alkotása kapott.

A kategória zsűrijében Nancy Phelps animációs szakújságíró, Javier Mrad filmrendező, Katariina Lillqvist filmrendező és Tamás Patrovits filmrendező, fesztiváligazgató foglalt helyet. A grémium úgy értékelte, hogy A teher eredeti módon használja a bábanimációt, és különlegesen ötvözi a zenés színházat a társadalmi kérdésekkel.

Versenyben szereplő három magyar munka közül Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje kapott külön elismerést az argentin zsűritagtól, Javier Mradtól, aki a film szépségét és költőiségét méltatta.


Nancy Phelps külön elismeréssel jutalmazta Chintis Lundgren Manivald című rövid animációját. Katariina Lillqvist pedig a Nem történik semmi című munkát, amelyet Michelle és Uri Kranot rendezett. Tamás Patrovits Sasha Svirsky Lerajzolni valakit kilencszer című alkotását jutalmazta.
A fesztivál közönségdíját a Manivald kapta.

Az idei ötnapos fesztivál alatt 13 egész estés filmet és 200 új rövid animációt láthatott a közönség. A programban a vetítések mellett kiállítások, workshopok és koncertek is szerepeltek. A műsorban kiemelt figyelmet kapott a függetlensége centenáriumát ünneplő Finnország és a százéves argentin animációt ünneplő Argentína.

Az animációs mustra vasárnap fejeződik be, az utolsó napon az Urániában tekinthető meg A kenyérkereső című ír-luxemburgi-kanadai egész estés film, amelynek bemutatójára a produkció magyar származású forgatókönyvírója, Anita Doron is Budapestre érkezik.