Szuper Fábri-sorozat a Tabánban

Körhinta (Törőcsik Mari és Soós Imre)
Vágólapra másolva!
Fábri Zoltán filmrendező 1917. október 15-én született. A budapesti Tabán mozi most öt filmjét tűzi műsorára, hogy így tisztelegjen a Körhinta, Az ötödik pecsét és a 141 perc A befejezetlen mondatból világhírű rendezője előtt.
Vágólapra másolva!

A vetítéssorozat január 18-án indul a Körhinta című 1955-ös filmmel indul. A Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével készült drámát 1956-ban Cannes-ban Arany Pálma-díjra jelölték, 1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti tizenkettő), 2000-ben bekerült az Új Budapesti Tizenkettőbe, 2012-ben pedig felvették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás listájára is.

Körhinta (Törőcsik Mari és Soós Imre) Forrás: Filmarchívum

Február 15-én a Hannibál tanár úr című 1956-os Fábri-filmet lehet megnézni. A Móra Ferenc: Hannibál föltámasztása című szatirikus kisregénye alapján készült, a szabad véleményalkotásért való kisemberi küzdelmet bemutató film ugyancsak bekerült a régi és új Budapesti 12-be, és ott szerepel a MMA által kiválasztott 53 legjobb magyar film között.

Március 22-én a Kosztolányi Dezső regényéből készült Édes Anna (1958) látható, amely szintén bekerült az MMA 53-as listájára.


Április 19-én egy, a televízióban is ritkán vetített Fábri-film, a vészkorszakban játszódó Nappali sötétség (1963), május 17-én a Sánta Ferenc művéből készült Húsz óra látható. Utóbbi a magyar új hullám egyik előfutára, a hazai filmezést megújító vonulat egyik jelentős alkotása, elnyerte a moszkvai és a római fesztivál nagydíját is, és szintén megtalálható a MMA 53 legjobb magyar filmje között.

A Fábri-sorozat június 21-én ér véget az 1966-ban bemutatott, Páger Antal főszereplésével készült Utószezon-nal.