Ízlésterror: minden idők legrosszabb filmjei

Jennifer Lopez az Anakonda című filmben
Vágólapra másolva!
Gondolkodott-e már azon egy filmet látva, hogy vajon mi szüksége volt a világnak erre a borzalomra? Tommy Wiseau vagy Ed Wood minden ésszerűséget és esztétikai érzéket nélkülöző filmjeit vagy a „Zs-kategóriás" szörnyhorrorokat gyakorta fogadja az ember az "EZ MEG MI? " felkiáltással, mégis megtalálják saját rajongótáborukat a szórakoztatás új szintjére lépve. Most leásunk a filmművészet legmélyebb bugyraiba, hogy megtaláljuk azt a filmet, ami minden mentség és megalkuvás nélkül a legrosszabbnak mondható. Azt hiszi ez könnyű feladat? Nagyon téved.
Vágólapra másolva!

A legrosszabb film az Arany Málna szerint:
Bár a legrosszabbaknak járó díj csak egy évre szól, azért a díjazottak összehasonlításakor el kell ismerni, vannak erősebb és gyengébb évek is. A díj maga sok mindennek szólhat: valóban rossz a forgatókönyv, rossz az alapötlet, gyatra a kivitelezés, vagy akár a film üzenete az, ami megkérdőjelezhető.

Valójában a legritkább esetben kapja a világ legrosszabbja az Arany Málna szobrocskát,

ugyanis csak amerikai filmeknek adják a díjat. Mivel pedig elég nagy merítést lehetne csinálni amatőr filmekből, szinte lehetetlen lenne akár csak végignézni a valóban szörnyű filmeket, így a díjazottak listája leginkább csak a moziforgalomba került amerikai filmekre szűkül.

A 2005-ben megjelent The Official Razzie Movie Guide című kötet szerint (amelynek szerzője a díj alapítója, John J. B. Wilson) minden idők legrosszabb No. 1-ja az Anakonda című 1997-es csoda lett.

Jennifer Lopez az Anakonda című filmben Forrás: AFP

Rendezője, A specialista direktora, Luis Llosa, főszereplője – Owen Wilson és Jon Voight mellett – Jennifer Lopez. Bár Lius Llosa-tól sem meglepő ez az eredmény, ahogy Owen Wilsonban és Jon Voightban sem volt elég akarat felhúzni a film színvonalát, azért elég gyanús, hogy Lopeznek az Anakonda után szinte egyik filmje sem lőtt az imdb-n 6 pont fölé.

Jó érzékkel nyúl tehát bele a legrosszabb filmekbe azóta is. Hét filmjéért ötször jelölték is Arany Málna díjra, (volt, hogy egy évben duplán).

2004-ben a Gengszterrománc-ban nyújtott teljesítményéért meg is kapta az "elismerést".

Azért lássuk be, az Anakonda nem a nézhetetlen kategória. Bár a karakterek laposak, a színészi játék unalmas, a történet baromság, azért hozza az óriás szörnyfilmek közepes színvonalát. Legnagyobb hibája az, hogy nem lett annyira rossz, hogy azt mondjuk rá "ez annyira borzalmas, hogy már jó". Végig követhetjük, ahogy egy emberevő óriáskígyó sorra megesz mindenkit, és ennyi. Tipikus menekülős, szereplőfogyós "horrorfilm".

Wilson 2005-ben megjelent könyvéből azonban kimaradtak olyan emberiség elleni merényletek, mint például a 2008-as Love Guru, ami biztosan bekerült volna a válogatásba.

De ami mindent visz, és az összes kategóriában nyerni tudott, úgy hogy Adam Sandler még a legrosszabb női szereplő díját is elnyerte, az a Jack és Jill.

A legrosszabb film a Rotten Tomatoes szerint:
A Rotten Tomatoes kritikai egyesítő oldalon viszont valami hihetetlen módon nem 0, hanem 3 százalékon szerepelt a Jack és Jill. A filmek százalékos eredményei a pozitív és negatív kritikák alapján összesítik. Azaz ha egy film csak rossz kritikát kapott, 0 százalék, ha csak jót, akkor 100 százalék. Vagyis a Jack és Jill valakinek tetszett. Ahogy a Love Guru (13%) és az Anakonda (39%) is.

Viszont több mint száz olyan film van, amit a kritikusok egy emberként utáltak. Mivel ennél rosszabb értékelést nem kaphat egy film sem, így a „nullások" közül nem dönthető el, melyik a legszörnyűbb. Nézzünk pár érdekesebb darabot közülük.

Cabin fever (2016)
Horror, ami a kedvelt alapötlettel dolgozik, melyben pár fiatal a semmi közepén egy tóparti házban vakációzik. Azonban egy húsevő kór tartja őket rettegésben... Igen. Egy húsevő kór. Nem egy sorozatgyilkos, egy szörny, vagy egy szellem, hanem egy vírus.

Fred: The Movie (2010)
Alapvetően gyerekeknek szánt film, ami szinte biztosan visszaveti őket a fejlődésben. Felnőtt embereknek sem lenne szabad megnézni. Fred egy 15 éves kamasz fiú, aki emberi vonásait teljesen elvesztette a mérhetetlen ripacskodásban. Beleszeret egy Judy nevű lányba, akinek elő akar adni egy dalt. A lány azonban elköltözik, ezért Fred útra kel, hogy megtalálja és énekelhessen neki.

Sex Lives of the Potato Men (2004)
Már a film címe is sokatmondó. Az ember azonnal arra gondol, hogy „igen, mindent tudni akarok a krumplis ember szexuális életéről". Aztán az következik, hogy tényleg ezt kapja a filmtől. A nem vonzó és nem vicces burgonyások nem szexi és nem vicces esettanulmányát a magánéletükről.

Legrosszabb film az imdb szerint:
Az imdb-n sok szempont szerint találhatunk válogatásokat a legrosszabb filmekről. Műfajok, nemzetiségek vagy csak valamelyik regisztrált felhasználó szerinti listák. Egyértelműen a pontozás a legmérvadóbb a témában. Nézzük például ezt a listát.

Kartoffelsalat Forrás: CinemaxX Holdings GmbH/Kai Westensee

A Kartofelsalat 1,3 pontot kapott. Már a trailer is sokat elárul abból a kifinomultnak épp nem mondható humorról, amiből a film építkezik, és amitől a néző szeretne falnak rohanni. A horrorkomédia egyébként is termékeny talaja a szörnyű filmeknek.

Méltatlan, hogy az Álom.net csupán 28. ezen a listán. Viszont vannak olyan gyöngyszemek rajta, mint a Jurassic Shark, ami számos legrosszabb válogatásban előkelő helyet foglal el. Azonban be kell ismerni, hogy az olyan „Zs-kategóriás" szörnyfilmeknek, mint például a Sharktopus, a Gyilkos cápa vs Óriáspolip, a Megapiton vs óriásaligátor és hasonlók, rengeteg rajongója van, és igenis ezekben a körökben, gyatra minőségük ellenére, népszerűek.

Cápa vagy polip? Sharktopus Forrás: Getty Images

Más kategória a Kirk Cameron's Saving Christmas, amit senki nem mentegethet semmilyen szempontból.

Azért is érdemes kiemelni, mert mindkét filmes portál és az Arany Málna zsűrije is nagy egyetértésben tartja minden idők egyik legrosszabb filmjének.

A Rotten Tomatoeson 0 százalékot ért el, begyűjtött tat Arany Málna jelölést, és négy kategóriában díjazták is (legrosszabb film,legrosszabb színész, legrosszabb forgatókönyv, legrosszabb kombináció- Kirk Cameron és az ő egója). Az imdb szerint a film 1 egész 5 tized pontot érdemel.

Amire azonban a legbüszkébbek lehetünk, és egy emberként dobban meg minden magyar szíve, hogy egy hazai alkotás mindenkit megelőzve jelenleg 1 egész ponttal áll.

Holnap történt - A nagy bulvárfilm
A csodásan költői filmcím mögött valójában a Budapest Tv sztárjai bújnak meg, akik minden színészi tehetségüket latba vetve, vagy inkább sutba dobva, alkotják meg, amit általános iskolás kisgyerekek is lenyomnak apu régi telefonjával.

Anettka az ambiciózus újságírónő és fiatal társa a Balaton partján nyomoz Zalatnay Cini gyilkossága ügyében, megszorongatva korrupt rendőrfőnököket és orosz maffiózókat.

Itt az egész filmet megnézheti, ha van hozzá mersze.