Vágólapra másolva!
A két főhős viszi a hátán a Virágvölgy című filmet: Berényi Bianka és Réti László, akik saját keresztnevükön szerepelnek Csuja László első filmjében. Az eredmény egy realista szerelmesfilm, amiből hiányzik a hollywoodi romantikus moziktól megszokott őrült szerelem, vannak helyette szokatlan, gyakran őrülten viselkedő karakterek.
Vágólapra másolva!

A két főhős bemutatása igen hatásos: Lacinak az első jelenetben az intelligenciáját vizsgálják különféle tesztekkel, és a verdikt az, hogy nem képes önállóan felelős döntéseket hozni. Ezek után még le is szúrja őt a főnöke, aki szerette volna, ha direkt elbaltáz minél több választ. Laci reakciójából mindent megtudunk róla: az ember jobbra törekszik, nem rosszabbra, mondja.

Réti László és Berényi Bianka Forrás: ELF Pictures

Bianka épp egy medencében úszik meztelenül, amikor először látjuk, ráadásul kiderül, hogy egy idegen család kertjébe tört be. A következő jelenetben szinkronban nyal fagyit egy kutyával, aztán elég neki fél perc, hogy eldöntse, egy babakocsiban síró csecsemőnek rossz sora van, így rögtön ellopja, amikor az anya félrenéz. Innentől kezdve gátlástalanul hazudik arról, hogy a gyerek az övé, és Laci az egyetlen, aki nem hajtja el.

A fiú belemegy, hogy mondják azt, övék a gyerek, és innentől próbálja oltalmazni Biankát és a babát, rossz döntéseivel viszont egyre nagyobb bajba keveri magukat. Végig nyitott kérdés a filmben, lesz-e valaha bármi a két főhős között. Elkapják-e őket, sikerül-e családdá kovácsolódniuk? Kitartanak egymás mellett, vagy egyikük elárulja majd a másikat?

Nem történik velük semmi rendkívüli a nyitó bonyodalom után, mégsem támad hiányérzetünk, mivel a karakterek izgalmasak és kiszámíthatatlanok. Ritka az olyan film, aminek mindkét főhőse ennyire különleges személyiség, és egyikük sem elég hétköznapi figura ahhoz, hogy megkönnyítse a nézői azonosulást. A két főhős között látványos a kontraszt, de a hasonlóság is, így aztán hiteles az egymásra találásuk története.

Csuja László rendezésének fő erőssége a színészvezetés: nem csak Réti László és Berényi Bianka lubickolnak a szerepeikben, de természetes játékot láthatunk az amatőr mellékszereplőktől is, legyenek azok egy munkásszálló lakói vagy egy kocsma törzsközönsége. Mindezt ráadásul gördülékeny és szuggesztív kameramunka közvetíti, a hosszú snittekért Vass Gergely operatőr érdemel dicséretet. A Virágvölgy megérdemelte a zsűri díját a Karlovy Vary-i fesztiválon, érdemes lesz követni Csuja László munkásságát a továbbiakban.