Újra felfedezték Nagy-Britanniában Enyedi Ildikót - videó

Vágólapra másolva!
A Cinema Rediscovered Fesztivál keretében, majd Angliában országszerte bemutatják a cannes-i Arany Kamera, berlini Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó első filmjének, Az én XX. századom-nak a Filmarchívum és a Filmlabor által teljeskörűen restaurált változatát.
Vágólapra másolva!

Magyar filmmel folytatódik Angliában a Cinema Rediscovered sorozat, országszerte bemutatják Enyedi Ildikó 4K-ban felújított első filmjét, az 1989-ben készült Az én XX. századom-at. Október 7-én a londoni kortárs művészeti központban, az ICA-ban, majd a Tyneside Cinemában és a dundee-i DCA-ban vetítik, innen indul Anglia további városaiba.

A magyar film a Cinema Rediscovered Fesztivál „Women on the Periphery" (Nők a periférián) címet viselő válogatását erősíti, melyben bátor, humoros filmek láthatók női alkotóktól és nőkről.

- vallja Tara Judah, a Cinema Rediscovered társkurátora.

Az én XX. századom 1989-ben megnyerte a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjat a cannes-i filmfesztiválon. A film két budapesti születésű lány, Dóra és Lili történetét mutatja be: ők akkor születettek, amikor az Edison feltalálta villanyvilágítást megismerte a világ. A Máthé Tibor által csodálatos monokróm árnyalatokban fényképezett film a korai mozi varázslatát és bőségét idézi fel, megörökítve a korszak izgalmas technológiai, politikai és szexuális jelenségeit.

A film belfasti, Glasgow-i, Edinburgh-i, manchesteri, sheffieldi és leedsi mozikban is látható lesz, DVD-n és Blu-rayen is elérhető a Second Run forgalmazásában.

Az én XX. századom című filmet a Magyar Nemzeti Filmalap által 2017-ben indított Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási program keretében újította fel a Filmlabor és Filmarchívum igazgatósága. A restaurált változatot 2018 februárjában mutatta be a berlini filmfesztivál Enyedi Ildikó és Máthé Tibor jelenlétében. Az én XX. századom-at azóta számos nemzetközi fesztivál tűzte műsorára és amerikai, japán, francia, angol és görög forgalmazók is megvásárolták moziforgalmazásra és DVD, Blu-ray kiadásra.