Erdélyben forog az új magyar thriller

Krisztik Csaba a Valan forgatásán.
Vágólapra másolva!
2018. február 16-án, Balánbányán elkezdődött Bagota Béla rendező Valan című filmjének forgatása. Bagota első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, éjfekete és sokkoló thriller, az erdélyi magyar színjátszás legnagyobbjainak főszereplésével.
Vágólapra másolva!

Az elsőfilmes rendező alkotásának fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de a Valan április közepéig forog majd Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is.

A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya ideális terep Bagota titkokkal teli thrillerének.

A romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban.

Krisztik Csaba a Valan forgatásán. Forrás: Kántor László

Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták meg.

Péter hosszú idő után visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múlt árnyaival.

A mindentől elzárt helyen, a hegyek között az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

- mondta Bagota Béla rendező.

A rendező hozzátette: "A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk.

A Valan-ban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne. Péter szerepében Krisztik Csaba egy karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész, aki annak ellenére, hogy filmvászonra termett, eddig még nem jutott főszerephez magyar filmben. A mellékszerepekre is autentikus, erdélyi színészeket válogattam, akik közül sokakat most ismerhetnek meg a mozinézők" - zárja sorait Bagota Béla.

Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályában. Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat.

A Valan-t a Magyar Nemzeti Filmalap 292 millió forintttal támogatta, a film a Mozinet forgalmazásában, a tervek szerint 2019-ben kerül a magyar mozikba.