Rekordáron kelt el Marilyn Monroe Arany Glóbusz-díja

2018.11.18. 07:54

Rekordáron - 250 ezer dollárért, mintegy 70,9 millió forintért kelt el a Julien's Auctions árverési ház Beverly Hills-i aukcióján Marilyn Monroe Arany Glóbusz-díja – közölték helyi idő szerint szombat éjjel árverési illetékesek.

A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete, a HDPA által 1961-ben a legjobb színésznőnek adományozott díj korábban soha nem látott áron kelt el.

Monroe hollófekete, kétüléses, 1956-ban gyártott Ford Thunderbird autója, amely most első ízben került kalapács alá, 490 ezer dollárért, közel 130 millió forintért talált vevőre az Ikonok és idolok: Hollywood címen megrendezett kétnapos árverésen.

Forrás: Collection Christophel/© Twentieth century fox film corporation/Twentieth Century Fox Film Corpo

A színésznőt gyakran fotózták az autóban férjével, Arthur Miller drámaíróval 1956-ban történt házasságkötésük után. A filmcsillag 1962-ben bekövetkezett haláláig hat éven át használta a gépkocsit.

Darren Julien, a Julien's Auctions elnöke szerint
az autó nemcsak autótörténeti érdekesség, de egy valódi hollywoodi legenda dicsfénye, romantikája és tragédiája övezi.

Monroe 1962-ben tanára, Lee Strasberg drámapedagógus fiának adományozta az autót. A jelenlegi - a nevét felfedni nem kívánó - tulajdonos rendszáma és egyéb dokumentumok alapján nyomozta ki az autót. A gépkocsit felújítják, de a főbb alkatrészeit megtartják.

A Playboy magazin első számának egyik példánya, a címlapon Marilyn Monroe-val és a lapalapító Hugh Hefner aláírásával 32 ezer dollárért, mintegy 9 millió forintért kelt el a színésznő közel tucatnyi használati tárgya mellett. Az árverésen több más híresség, közöttük Tina Turner és Cher popsztárok használati tárgyai is kalapács alá kerültek.