A közönség történeteit keresik a Kék Pelikan alkotói

Csáki László
Vágólapra másolva!
Közösségi filmként készül a Kék Pelikan című egész estés animációs dokumentumfilm. Csáki László képzőművész-filmrendező régóta dédelgetett filmtervéhez a leendő közönség történeteit is keresik. Az alkotók személyes történeteket várnak olyanoktól, akik 1989 és 2000 között hamisított nemzetközi vonatjeggyel utaztak külföldre. A legjobb sztorik bekerülhetnek a felnőtteknek készülő animációs mozifilmbe. A projektről a rendezőt is megkérdeztük telefonon.
Vágólapra másolva!

Megkérdeztük Csáki Lászlót, hogyan találkozott a '90-es évek vonatjegy-hamisításaival. Elárulta, hogy annak idején ő is vett ilyet:

Csáki László Forrás: Barakonyi Szabolcs

A hamisítások úgy zajlottak, hogy

Csáki László szerint azért volt nagy igény a hamisítványokra, mert

"Hirtelen megnyílt a lehetőség, hogy kiutazzunk a Vasfüggöny mögül, és mindenki ki akarta próbálni, különösen az akkori huszonévesek. Ennek nem lehetett gátat szabni: mint amikor kiborul egy pohár, és a víz a gravitáció törvényei szerint utat tör magának."

A film készítésének folyamatáról elmondta, hogy

"Meginterjúvoltam őket, és eleinte rövidfilmben gondolkodtam, de hamar 20 perc fölé ment a játékidő, ráadásul úgy éreztem, a közönség nem csak a hamisítók történetére lenne kíváncsi, hanem arra is, hogy milyen volt utazni, ki mihez kezdett a kapott szabadsággal. Kázmér Miklós és Felszeghy Ádám producerekkel az utazók történeteivel szeretnénk egész estéssé bővíteni a filmet."

Jelenetkép a filmből Forrás: Kék Pelikan

A rendező további interjúkat készített, és a Filmalaphoz fordultak a projekttel:

"Ez márciusban fog kiderülni, egy Toldi moziban rendezendő pitchfórumon, ahol a közönség és a szakma juttat tovább 5 projektet. Már kaptunk kétmillió forint támogatást a forgatókönyv fejlesztésére, amiben Jakab Juli segít nekünk dramaturgként. Készítettünk még interjúkat, a MÁV-val és a rendőrséggel is, illetve anyagot gyűjtünk a korról, mivel célunk az éra bemutatása is. És várjuk a leendő közönség történeteit: elsősorban olyanokat keresünk, akik számára sorsfordító volt az utazás, akiknek megváltoztatta az életét. A három hamisító mellé három utazót szeretnénk."

A film stílusáról elmondta, hogy


A film képi világa a fekete-fehér amerikai indie (független) filmeket idézi majd:

A történeteket a [email protected] e-mail címre várják.