Meghalt Andy Vajna

Andy Vajna
Vágólapra másolva!
Meghalt Andrew G. Vajna, vagy ahogy szó szerint az egész világ hívta, Andy Vajna. Hollywood egyik legsikeresebb producere, a magyar filmgyártás - minden túlzás nélkül - páratlan tekintélyű és páratlan sikerű újraformálója, a TV2 tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. Élete maga az amerikai álom – és a magyar álom, a magyar tehetség, sőt, minden túlzás nélkül a magyar zsenialitás története. Gyerekként megy ki Amerikába, ott páratlanul sikeres lesz, majd kivételes tudását átadja, visszaadja nemzetének.

Andy Vajna egy tavalyi felvételen Forrás: Polyák Attila/Origo

Csodálatos életút az övé. Kevés hollywoodi producernek sikerült, hogy egyszerre készítette a legnagyobb hollywoodi úgynevezett blockbustereket (azaz a kivételes kasszasikereket) és rendkívül értékes művészfilmeket. Andy Vajna Terminátor 2-je az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb sikere, Rambo figurájának megteremtése és a Rambo-filmek készítése szintén elképesztő siker volt. Ahogy a Total recall is.

De olyan, kivételes művészi értékű filmeket is produkált, mint Alan Parker Angyalszíve Robert De Niro és Mickey Rourke főszereplésével, vagy Oliver Stone sokszoros Oscar-jelölt Nixonja, Anthony Hopkinsszal a címszerepben. Páratlanul értett a filmezéshez és a művészethez is. Andy Vajna egyszerre volt üzletember, klasszikus hollywoodi producer, és igen, művész is.

Andy Vajna és Arnold Schwarzenegger, a Terminátor Forrás: Getty Images//Kevin Winter

A kommunizmus bukása előtt nem sokkal Magyarországra hozta Schwarzeneggert, mert itthon forgatta a Vörös zsarut, később Alan Parker Evitáját is itthon forgatta, Madonnával. A magyar filmgyártást tehát először így segítette: hollywoodi szuperprodukciókat forgatott itthon, ezzel magyar filmkészítők ezreinek adott munkát.

A kilencvenes évek második felében elhatározta - és amit elhatározott, az mindig úgy is lett - , hogy megmutatja, lehet magyar sikerfilmet is készíteni. Ez lett A miniszter félrelép. A film a legismertebb magyar színészeket vonultatta fel, kiemelkedő sikerrel.

A 750 000-es mozis és többmilliós televíziós nézettségével minden létező magyar rekordot megdöntött.

Az 56-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójára pedig elkészíttette a Szabadság, szerelem című filmet - amit személyesen levetített Bush elnöknek is Washingtonban.

Fenyő Iván és Csányi Sándor a Szabadság, szerelem című film forgatásán Forrás: InterCom

2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök a magyar filmgyártás megújításával bízta meg, kormánybiztos lett. És minden túlzás nélkül csodát tett a magyar filmmel. Amit kinevezésekor ígért, annak a sokszorosát teljesítette végül. Nagy közönségsikereket és nemzetközi eredményeket ígért. Az eredmény: visszajöttek a nézők a magyar mozikba, elképzelhetetlenül magas nézettségű (és jó) magyar közönségfilmek és fantasztikus nemzetközi sikerek.

Két Oscar-díj, egy Oscar-jelölés, Golden Globe-díj, Bafta, cannes-i nagydíj és más cannes-i díjak, berlini Arany Medve, Karlovy Vary-i győzelem, velencei díj - és a sor hosszan folytatható.

A Vajna vezette időszak alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek eddig összesen több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el, és a Magyarországon gyártott külföldi filmek száma is elképesztően nő.

John Rambo, azaz Sylvester Stallone Forrás: Best Hollywood

Hollywoodi filmek sorát forgatták itt - aki addig esetleg nem tudta volna, kicsoda is Andy Vajna, mit jelent ő a világ filmművészetében, ebből könnyen megértette. A legnagyobb hollywoodi sztárok keresték barátságát, a vele szoros kapcsolatban levő Schwarzenegger, Stallone, Robert De Niro vagy Antonio Banderas mellett mindenki számára kiderült, milyen elképesztően tiszteli Andy Vajnát például Angelina Jolie, Jeremy Irons vagy Tom Hanks. De ami ennél sokkal fontosabb: ezzel is hazáját, Magyarországot szolgálta, dollár százmilliókat hozva Magyarországra, és közben filmesek ezreinek munkát és tapasztalatot adott.

2015-től ő a TV2 tulajdonosa is, és mint mindenben, természetesen ebben is sikeres volt, tavaly a TV2 csoport megelőzte riválisát.

Andy Vajna, a páratlanul sikeres és tehetséges ember 74 éves volt. Egy nagy filmkészítő, egy nagy magyar művész távozott.

Hollywood, az amerikai filmgyártás történelmét és sikereit és a magyar filmgyártás új aranykorát nem lehet már sohasem megírni, leírni Andy Vajna nélkül.