A halál közelsége változtat meg egy fiatal nőt az új magyar filmben

A legjobb dolgokon bőgni kell A legjobb dolgokon bőgni kell című film forgatása
A legjobb dolgokon bőgni kell című film forgatása
Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával forog Grosan Cristina első filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell, aminek hősnője, Rainer-Micsinyei Nóra (Testről és lélekről) holtan találja egy idős rokonát, és amíg a holttest elszállítására vár, átértékeli az életét. Az alkotók bevallása szerint a mai harmincas nők furcsa élethelyzetéről szóló film különlegessége még az is, hogy a forgatókönyvet a rendező és a főszereplő közösen jegyzik. A forgatásra mi is kilátogattunk, Grosan Cristinát első nagyjátékfilmjéről, Rainer-Micsinyei Nórát első főszerepéről és forgatókönyvíróként is jegyzett filmjéről kérdeztük. 
Vágólapra másolva!

Ahogy belépünk a forgatási helyszínként szolgáló házba, szokatlan jelenet fogad minket a kontroll monitoron: két felnőtt nő (a főszereplő, Rainer-Micsinyei Nóra és Huzella Júlia) fehérneműben fürdik egy kádban. A beszélgetésük nem szűrődik ki a szűkös fürdőszobából, ahová a stábból is kevesen férnek be, de a jelenet végén a karakterek összevesznek, Rainer-Micsinyei Nóra viharosan távozik a fürdőszobából, ami után Huzella Júlia felcsattan, hogy

Megtudjuk, hogy a lakásban azért van meleg, hogy a színésznők ne fázzanak: a meleg vizet külön eszközzel melegítik, nem a bojlerból jön, mivel az túl zajos, a jelenetet pedig természetesen többször is felveszik, más-más kameraállásokból.

Rainer-Micsinyei Nóra és Huzella Júlia Forrás: Polyak Attila

Az író-rendezőtől, Grosan Cristinától megtudtuk, hogy Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) és Sára (Huzella Júlia) gyerekkori barátnők, akik hosszú évekig nem találkoztak, és el is távolodtak egymástól. Rainer-Micsinyei Nóra szerint ebben a jelenetben csúcsosodik két a két barátnő közötti feszültség. Mindkettőjüknek máshol tart az élete, amiről a másiknak megvan a véleménye. Maja biztos párkapcsolatban él, költöznek össze a barátjával, lakáshitelt vettek fel, és a szabadúszás évei után végre kapott egy rendes állást. Sára színésznő, aki a szülése után nagyon vágyik vissza a színpadra, és ez az első szabad estéje. Szerinte Maja nem boldog.

Grosan Cristina Forrás: Polyak Attila

– teszi hozzá Grosan Cristina. Megtudtuk még tőle, hogy a film egyetlen éjszaka alatt játszódik, a fő helyszín pedig éppen ez a ház, ami azért tűnik olyannak, mintha pár évtizede megállt volna benne az idő, mert Maja idős távoli rokona (Lőrinc Katalin) lakik itt. Maja ételt hoz a néninek, de az asztalra borulva találja, holtan. Bejelenti a halálesetet, és megvárja, amíg elszállítják. De az órák csak telnek.

A legjobb dolgokon bőgni kell Forrás: Polyak Attila

A kádban játszódó jelenet nehézségéről Grosan Cristina azt mondta, hogy

A legjobb dolgokon bőgni kell Forrás: Polyak Attila

Élete első nagyjátékfilmjét forgatja éppen, a kilencedik napnál tart a 24-ből.

Rainer-Micsinyei Nórának ez az első főszerepe és az első munkája forgatókönyvíróként.

Rainer-Micsinyei Nóra Forrás: Polyak Attila

A legjobb dolgokon bőgni kell forgatása április 2-án kezdődött a Laookon Filmgroup gyártásában (a producer Stalter Judit), a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával. Nagyrészt budapesti helyszíneken forgatnak, a munka május 3-ig tart. A filmben szerepel még Bányai Kelemen Barna (Maja pasiját játssza), és tíz év után visszatér a mozivászonra Hernádi Judit, aki pedig a hősnő anyját alakítja.

A legjobb dolgokon bőgni kell Forrás: Polyak Attila

Grosan Cristina erdélyi filmrendező, akinek Vakáció a tengerparton című díjnyertes kisfilmjét a világ közel 40 fesztiválján vetítették, bemutatták a televízióban, az interneten eddig több mint 500 ezren nézték meg. Grosan Cristina 2015-ben dolgozott először Rainer-Micsinyei Nórával az Éjszakai festés című kisfilmben, amit egy újabb közös munka, az Átalakítás folyamatban követett. 2017-ben kezdték közösen írni A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyvét. A film leghamarabb 2020-ban kerül a magyar mozikba.