Óda a beteljesületlen álmokhoz - Apollo 13

APOLLO 13 (USA 1995) Cinéma cosmonaute astronaute HORIZONTAL
Apollo 13 APOLLO 13 Year: USA 1995 - tom hanks kevin bacon bill paxton Director: Ron Howard
Vágólapra másolva!
Houston, valami baj van! - Avagy a mondat, amit gyakorlatilag mindenki ismer, de valószínűleg kevesebben vannak tisztában azzal a kontextussal is, amiben elhangzott. Ron Howard egyik legjobb filmje, az idén júniusban 25 éves Apollo 13 egy vérbeli amerikai blockbuster, ami egy nem mindennapi élményhez, az űrutazáshoz társít egy mindenki számára ismerős érzést: a csalódást. 
Vágólapra másolva!

Az Apollo 13 Ron Howard egyik legjobb filmje, egy igazi blockbuster minden elemével: igaz történeten alapul, erős színészgárdával és lenyűgöző látvánnyal ragadja meg a nézőket.

Az ominózus űrhajó 1970 áprilisában indult útnak a Holdra, három asztronautával, Jim Lovell-lel (Tom Hanks), Fred Haise-szel (Bill Paxton) és Jack Swigerttel (Kevin Bacon) a fedélzetén. Már az indulás előtt gyűlnek a baljós jelek, főleg az, hogy az eredeti pilótát, Ken Mattinglyt (Gary Sinise) a kanyaró veszélye miatt nem engedik részt venni a küldetésen, így a nála jóval fiatalabb Swigert veszi át a helyét a már összeszokott csapatban, a szituációt pedig a másik két tag jól láthatóan nem szíveli, de elfogadja.

Egy meghibásodás miatt viszont a művelet félbeszakad, a legénység pedig azzal kénytelen szembesülni, hogy életük egy hajszálon függ: az oxigénhiány és a kihűlés veszélye mellett próbálnak visszatérni a Földre, miközben a lenti irányítócsapat is fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy a segítségükre legyen.

Bill Paxton, Kevin Bacon és Tom Hanks Forrás: Origo

Ron Howard filmje annak ellenére képes az utolsó percig tartani a feszültséget, hogy tudjuk, mi lesz a vége.

Bár a legenda szerint az egyik tesztvetítésen egy néző arra panaszkodott, hogy a befejezés túl hollywoodi, egy ilyen esetet biztos nem élték volna túl az asztronauták, a többség feltehetően tisztában van azzal, hogy mindhárom űrhajósnak sikerült visszatérnie épségben a Földre (aki mégsem, attól elnézést kérek).

Gary Sinise, Tom Hanks és Bill Paxton Forrás: Collection Christophel via AFP/© Universal Pictures / Imagine Entertainment/Universal Pictures / Imagine Ent

Az idézett nézőnek abban mindenesetre igaza volt, hogy

az Apollo 13 minden ízében hollywoodi film egy olyan amerikai álomról, ami nem valósul meg,

a főszereplők nem érik el hőn áhított céljukat. Hősei egyszerre bámulják áhítattal és szomorúsággal a Holdat, amihez bármilyen közel is kerülnek, elérni nem tudják. És legyen ez bármilyen extrém példa is, a beteljesületlen álom témája annyira univerzális, hogy gyakorlatilag bárki képes együttérezni ezekkel a karakterekkel, akár csak erre az egy pillanatra is.

Kevin Bacon Forrás: Collection Christophel via AFP/© Universal Pictures / Imagine Entertainment/Universal Pictures / Imagine Ent

Ez a keserédes érzés gátolja meg, hogy szirupossá váljon a végeredmény. A célhoz oly' közel kerülő, mégis szó szerint kisodródó űrhajósok kálváriája egy, a helyzethez képest happy endben csúcsosodik ki, így a csalódás és az öröm kettős érzése marad meg a nézőben.

Ed Harris Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Universal Pictures/Universal Pictures

Az a bizonyos amerikai büszkeség most teljesen megérdemelt: ahogy emberek milliói 1970-ben, úgy a néző is végig szívből szorít annak, hogy bárhogyan, de hazajöjjenek ezek a fiúk. A karakterek közti dinamikát hihető mennyiségű feszültség jellemzi, nem nyomja el a filmet, de megmenti attól, hogy unalmassá váljanak.

Bill Paxton, Kevin Bacon és Tom Hanks játéka igazi csapatmunka: Hanks Jim Lovellként igazi vezető, Paxton Fred Haise-ként a tapasztalt és megbízható partner, míg Kevin Bacon a beugró pilóta Jack Swigertként az új fiú a bandában, akinek a jelenléte némi személyes drámát, belső konflikusokat visz a legénység tagjai közé. Az állítólagos betegsége miatt otthon maradt Gary Sinise az "átlagember" ebben a szituációban, aki gond nélkül félreteszi a csalódottságát, mikor a társai segítségre szorulnak. Ed Harris pedig a földi irányítás vezetőjeként ad egy biztos pontot a káoszban.

A film hatása érezhető többek között a Gravitáció-n, ami még extrémebb helyzetben mutatja meg a magányt és a kiszolgáltatottságot az űrben, valamint a 2015-ös Mentőexpedíció-n is, ahol az egész világ összefog azért, hogy hazahozzák a Marson ragadt Matt Damont.

Az Apollo 13 hatásosan, átélhetően, és - ami talán a legfontosabb - az azt megillető tisztelettel mutat be egy majdnem tragédiába fulladó eseményt. Karakterei emberiek, esendők, a történet magával ragadó, az effektek 25 év távlatából is lenyűgözőek.

És természetesen egy szállóigét is köszönhetünk neki: