Nagy köz- és médiaérdeklődés közepette megkezdődött szerdán New Yorkban az öt szexuális bűncselekménnyel, köztük nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogul bírósági tárgyalása.

Az ügyészek szexuális ragadózóként írták le Weinsteint, aki visszaélve hatalmával nőket becstelenített meg.

 

Az itt ülő férfi nem csupán Hollywood egyik titánja volt, hanem egy erőszaktevő  

- hangoztatta Meghan Hast ügyész.

Harvey WeinsteinForrás: AFP/2018 Getty Images/Stephanie Keith


A 67 éves Harvey Weinstein ártatlanságát hangoztatja, tagadja, hogy szexuálisan zaklatott mintegy 80 nőt az elmúlt évtizedekben, és azt is, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nőhöz. Minden esetről azt állítja, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönös beleegyezésen alapultak. Ha a 12 tagú esküdtszék bűnösnek találja, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik.
A manhattani bíróságon zajló tárgyalás vízválasztó a Me Too mozgalom számára, amely nyilvánosságra hozta a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos, szexuális zaklatást elkövető több száz ember ügyét.
James Burke bíró azonban a múlt héten az esküdtszék tagjainak kiválasztásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalás nem a mozgalomról való népszavazás, az esküdteknek a Weinstein-ügyről a bizonyítékok alapján kell dönteniük. 

A tárgyaláson várhatóan vallomást fognak tenni a Weinsteint vádló nők, köztük Annabella Sciorra színésznő, akit a vádirat szerint az 1990-es években erőszakolt meg a producer. Bár ez a bűncselekmény elévült, a színésznőt tanúként hallgatják ki, hogy segítségével felrajzolják Weinsteinnek mint szexuális ragadozónak a magatartását, aki felhasználta hatalmát arra, hogy a nők kegyeibe férkőzzön filmszerepeket, karrierjük előmozdítását ígérve, majd szexuálisan megtámadta vagy megerőszakolta őket.

 

Mindannyian le fogják írni félelmüket, szégyenérzetüket és megaláztatásukat - azt a küzdelmet, amelyen keresztülmentek, hogy traumájukat leküzdjék és a világnak egy bátor arcot mutassanak -  

mondta Hast, majd részletezte a vádakat.

Weinstein ügyvédjei minap tartott sajtóértekezletükön elmondták, hogy a védelem támadó stratégiát fog folytatni, bemutatva azt a Weinsteinhez intézett több tucat szerelmes e-mailt, amelyek szerintük azt mutatják, hogy a vádlott és néhány vádlója között kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolat volt.
A tárgyalás több mint egy hónapig tart. A vádlott elítéléséhez az esküdtek egyhangú döntésére lesz szükség.
Weinstein ellen január elején vádat emeltek Los Angelesben is egy nő ellen elkövetett nemi erőszak és egy másik ellen elkövetett szexuális támadás miatt.