A járvány miatt később rendezik a filmfesztivált Karlovy Varyban

Opening ceremony - 54th Karlovy Vary Film Festival, Czech Republic - 28 Jun 2019 OPENING CEREMONY 54TH KARLOVY VARY FILM FESTIVAL CZECH REPUBLIC 28 JUN 2019 A GENERAL VIEW RED CARPET FOR INTERNATIONAL JUNE RUNS FROM 06 JULY 81652398 Mandatory Credit: Phot
Mandatory Credit: Photo by MARTIN DIVISEK/EPA-EFE/Shutterstock (10323852ba) A general view of the red carpet for the opening ceremony of the 54th Karlovy Vary International Film Festival, in Karlovy Vary, Czech Republic, 28 June 2019. The festival runs from 28 June to 06 July. Opening ceremony - 54th Karlovy Vary Film Festival, Czech Republic - 28 Jun 2019
Vágólapra másolva!
A szokásosnál jó másfél hónappal később, augusztus 20. és 28. között rendezik meg idén a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a hagyományos nemzetközi filmfesztivált - erősítette meg a rendezőbizottság Prágában.
Vágólapra másolva!

A most bejelentett új időpontot már korábban jelezték, de azzal, hogy a végleges döntés a koronavírus-járvány alakulásának függvénye. "A fesztivál megtartható, mert a járvány enyhül, és enyhülnek a kulturális rendezvények korlátozásai is" - jelentette ki Jirí Bartoska fesztiváligazgató.

- mondta Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója újságíróknak, hozzátéve, hogy a szemlére a tavalyi év elején elkészült filmeket is meghívnak, mert a korlátozások miatt jelentős részük még nem került nézők elé, vagy csak szűk körben volt megtekinthető. Hasonló okok miatt csak a következő hetekben áll össze a vendégek listája is.

A koronavírus-járvány miatt a fesztivált tavaly nem tudták megtartani, helyette az egész országban négy napon át vetítették a szemlére kiválasztott alkotásokat.

Az őszre tervezett minifesztivál pedig meghiúsult. A fesztivál rendezőbizottsága most azon meggyőződésének adott hangot, hogy augusztus végén várhatóan már jobb lesz a pandémiás helyzet, és a fesztivált úgy rendezhetik meg, hogy az "a lehető legjobban fog hasonlítani a szemle megszokott arculatához".

- közölte Lubomír Zaorálek kulturális miniszter. Megjegyezte: ismét 30 millió koronát (420 millió forint) szánnak a fesztiválra.

A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130 millió korona körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők.

Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. A régió már megerősítette, hogy ezt az összeget az idén is megadják.