Koronavírusos Enyedi Ildikó filmjének francia főszereplője

Lea Seydoux
(FILES) In this file photo taken on February 9, 2020 French actress Lea Seydoux arrives for the 92nd Oscars at the Dolby Theatre in Hollywood, California. - French actress Lea Seydoux may cancel her visit to 2021 Cannes Film Festival after testing positive for Covid-19. She is due to present four films and is "awaiting instructions from her doctor" a press officer said on July 10, 2021, confirming a report by Variety. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
Pozitív lett a koronavírus tesztje Léa Seydoux francia világsztárnak, aki a 74. cannes-i fesztiválon négy alkotásnak, köztük a magyar versenyfilmnek, Enyedi Ildikó A feleségem történetének a főszerepét játssza - erősítette meg szombaton a színésznő sajtóattaséja a Variety amerikai szaklap értesülését.
Vágólapra másolva!

A forrás szerint a francia színésznő be van oltva a koronavírus ellen, nincsenek tünetei, de a tesztje néhány nappal ezelőtt pozitívnak bizonyult. Léa Seydoux jelenleg az orvosa véleményét várja abban a kérdésben, hogy részt vehet-e a fesztiválon.

Lea Seydoux-nak nincsenek tünetei, de a tesztje néhány nappal ezelőtt pozitívnak bizonyult Forrás: AFP/Robyn Beck

A franciák világsztárja az egyik leginkább várt vendég idén a vörös szőnyegen, miután A feleségem történetének főszerepén kívül az amerikai Wes Anderson The French Dispatch című vígjátékában és két francia filmben, Bruno Dumot France (Franciaország) és Arnaud Desplechin Tromperie (Megcsalás) című alkotásában is játszik.

A magyar versenyfilm bemutatója szerdán lesz.

Kötelező a maszk a fesztivál területén

A pandémia miatt tavaly elmaradt, idén pedig két hónappal elhalasztott, kedden kezdődött filmfesztivál az első olyan nagy nemzetközi kulturális esemény, amelyet hagyományos módon, az alkotók és a szakmai közönség személyes részvételével rendeznek meg.

A vetítőtermek 100 százalékos kihasználtság mellett működhetnek,

de a fesztivál területére csak a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a helyben ingyen elérhető, 48 óránál nem régebbi negatív teszt) felmutatásával lehet belépni, és a maszkviselés is kötelező.

A fesztivál tesztelőállomásán naponta csaknem 4 ezer szűrést végeznek, amely alól a sztárok sem kapnak felmentést, ha nincsen érvényes oltási igazolásuk.

Szombaton nem volt pozitív teszt

A szervezők tájékoztatása szerint eddig nagyon kevés pozitív esetet találtak a szűrések során.

– Nincs járványgóc Cannes-ban – mondta szombaton Thierry Frémaux fesztiváligazgató.

– tette hozzá.

Pierre Lescure elnök elárulta, hogy szombaton nem volt pozitív teszt, pénteken egyetlen pozitív esetet találtak, s a fesztivál keddi kezdete óta pedig naponta átlagosan két embernek bizonyult pozitívnak a gyorstesztje.

A szervezők azért is hangsúlyozzák a járványügyi szabályok betartását, mert a fertőzőbb delta variáns egyre nagyobb teret nyer Franciaországban, az új fertőzéseknek már több mint felét okozza, emiatt az utóbbi napokban ismét emelkedtek a napi esetszámok, jóllehet a kórházban ápoltak száma még mindig csökkendő tendenciát mutat. Az elnöki hivatal által összehívott egészségügyi védelmi tanács hétfőn vitatja meg, hogy szükség van-e újabb korlátozásokra a koronavírus-járvány egy esetleges negyedik hullámának elkerülésére.