A részben valóságon alapuló, részben az újbaloldal őrületéből adódó MeTee-mozgalom sorra tette tönkre - jogosan vagy jogtalanul - a szexuális zaklató filmművészeket, olykor olyanokat is, akik ellen enyhén szólva nem volt bizonyíték. Harvey Weinstein kétségtelen bűnöző, de Woody Allenről soha semmilyen bizonyíték nem került elő, legutolsó - nagyszerű - filmjét így már alig lehetett bemutatni. A legújabb feltételezett szexbűnöző egyébként az Indiana Jones utolsó részében Harrison Ford tulajdonképpeni utódját játszó Shia Labeouf.

Harvey Weinstein

A Szerelmes Shakespeare Oscar-díjas producere a Miramax és a The Weinstein Company alapító vezetőjeként olyan filmek elkészülte fölött bábáskodott, mint a Szex, hazugság, videó, a Síró játék és a Ponyvaregény. 1966 és 2016 között összesen 34 Oscar-díjas mondott neki köszönetet a díjátadón: Isten neve is pontosan ennyiszer hangzott el (bár a győztes Steven Spielberg 43 említéssel). 2017 októberében összesen több mint nyolcvan nő vádolta meg szexuális erőszakkal, tavaly februárban pedig 23 évre ítélték, legkorábban 2039-ben szabadulhat. Most 68 éves, egészsége a hírek szerint gyorsan romlik, és koronavírusos fertőzésen is átesett a börtönben. Ő vitathatatlanul bűnöző, kiderült, hogy azokat a színésznőket, akik nem feküdtek le vele, egész életükön át büntetni próbálta, rendszeresen utánanyúlt Mira Sorvinonak vagy Ashley Juddnak. Megakadályozta, hogy A gyűrűk urában vagy egy Tarantino-filmben szerepelhessenek. De megpróbálta megerőszakolni francia milliárdos-producer barátja színésznő lányát, Léa Seydoux-t is. 

Harvey Weinstein éppen betegnek mutatja magátForrás: AFP/2020 Getty Images/Stephanie Keith

Roman Polanski

Az Iszonyat, a Rosemary gyermeke, a Kínai negyed és A zongorista Oscar-díjas és cannes-i Arany Pálma-győztes lengyel rendezője 42 napot töltött börtönben 1977-ben, egy 13 éves lány megerőszakolásáért ítélték el, majd végül Franciaországba szökött az Egyesült Államokból. Az eset újra előkerült a MeToo-őrület kapcsán (több új vádlóval együtt), maga a rendező is reagált minderre az antiszemitizmusról szóló, nagyszerű Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című 2019-es alkotásával. Ugyanebben az évben kizárta soraiból az amerikai filmakadémia, tavaly pedig a francia filmakadémia is. Egyetlen új vádlója nem állt elő bizonyítékkal, évtizedes ügyekkel támadták a nagy filmművészt. A 88 éves Polanskit a tavalyi César-gálán (legjobb rendezői díjat kapott) valóságos háború vette körül. Érdemes hozzátenni, hogy ugyanezen a díjátadón a másik legfontosabb díjat (legjobb film) Ladj Ly mali származású, jogerősen elítélt saria-bűnöző kapta. Ellene senki sem tiltakozott, sőt. Ladj Ly filmje arról szólt, hogy a francia társadalom a hibás, hogy a bevándorlók párhuzamos társadalmat alakítanak ki.

Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőForrás: AFP/Valery Hache

Woody Allen

Az Annie Hall, a Manhattan és a Hannah és nővérei  című remekművek író-rendező-főszereplőjét 1992-ben azzal gyanúsították meg, hogy szexuálisan zaklatta akkor hétéves nevelt lányát, Dylan Farrow-t. Az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak, de sosem emeltek ellene vádat. Soha semmilyen bizonyíték nem volt ellene. Woody Allen neve újra előkerült a MeToo idején, ami miatt számos színésze elhatárolódott tőle, a memoárját több kiadó visszadobta, az Amazon pedig a szerződésük ellenére nem forgalmazta a rendező Egy esős nap New Yorkban című új filmjét. Az Allen kontra Farrow című új dokumentumsorozat hazánkban az HBO GO-n is látható lesz. A 86 éves, nagy művész ellen - mindenfajta bizonyíték nélkül - valódi boszorkányüldözést folytattak.

Selena Gomez és Woody Allen (Egy esős nap New Yorkban)Forrás: MediaPunch

Luc Besson

Az európai alkotók közül nem csak Roman Polanski került elő a MeToo idején, de például a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Adéle élete és a hosszú, explicit szexjelenetével nagy port kavart, forgalmazásba azóta sem került Mektoub, My Love: Intermezzo rendezője, Abdellatif Kechiche neve is, illetve Luc Bessoné. A Metró, A nagy kékség, a Nikita, a Léon, a profi és Az ötödik elem rendezőjét, aki az utóbbi években inkább kínos kommersz filmek producerként és az EuropaCorp gyártócég fejeként volt aktív (Taxi, A szállító, Elrabolva), összesen kilenc nő vádolta meg szexuális zaklatással.

Luc BessonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Seeger

Kim Ki-duk

Dél-Korea roppant sikeres kortárs filmiparának első számú művészfilmes rendezőjét, akinek filmjei (A sziget, Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz, Az irgalmas lány, Bin-jip - Lopakodó lelkek) Cannes-ban, Berlinben és Velencében nyertek díjakat, 2018-ban több színésznő is megvádolta szexuális zaklatással. A kegyvesztett rendező tavaly novemberben Lettországba költözött, a hírek szerint itt akart új életet kezdeni, és itt is halt meg koronavírusos fertőzés okozta komplikációkban december 11-én (kilenc napra rá lett volna hatvanéves).

Kim Ki-dukForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Lapozzon, a következő oldalon folytatjuk a listát!