Életműdíjat kap Denis Villeneuve kanadai filmrendező és Alanis Obomsawin indián származású kanadai rendező a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) szeptemberben.

A kanadai mustra két vezetője, Joana Vicente és Cameron Bailey csütörtökön jelentették be, hogy Villeneuve a TIFF Ebert Director Award, míg Obomsawin a Jeff Skoll Award in Impact Media elnevezésű díjban részesül.
A Fogságban, a Szárnyas fejvadász 2049 és az Érkezés című filmeket jegyző Villeneuve Dűne című új moziját Torontóban is láthatja majd a közönség a velencei világpremier után.
"Nincs kétség afelől, hogy Denis kiváló és kimagasló tehetségű filmkészítő. Az évek során számos művét elhozta a TIFF-re, ezért különösen közel áll a szívünkhöz" - írta a fesztivál közleményében Bailey.

Denis VilleneuveForrás: AFP/Tiziana Fabi


Obomsawin több mint 50 éve készít filmeket, bemutatva az őslakos indián közösségek életét. "Tehetséges dokumentumfilmesként és szenvedélyes mesélőként Alanis behozza a köztudatba az őslakosokat leginkább érintő kérdéseket, és széles körben nemzeti kincsként tekintenek rá lenyűgöző munkássága miatt" - méltatta Vicente az indián származású kanadai rendezőt.
Korábban Chloé Zhao, Kate Winslet és Anthony Hopkins is díjat kapott Torontóban pályafutása elismeréseként.
A TIFF szeptember 9. és 18. között zajlik majd a fesztivál hagyományos mozijaiban, Toronto belvárosában.