Vágólapra másolva!
A CODA és a Ne nézz fel! című film kapta az amerikai forgatókönyvíró céh (WGA) legjobb adaptált és eredeti filmes forgatókönyvéért járó díját a virtuális díjátadó gálán.
Vágólapra másolva!

A díjátadót még idén is a pandémia miatti óvatosság miatt rendezték meg online formában. A forgatókönyvíró céh nyugati és keleti szervezetének elnökei, Meredith Stiehm és Michael Winship azonban videoüzenetükben megígérték, hogy jövőre már személyes részvétellel rendezik a ceremóniát - számolt be róla a Variety.com.

- mondta Stiehm. A legjobb adaptált forgatókönyv díjával jutalmazott CODA forgatókönyvírója, Sian Heder köszönetet mondott "a siket közösségből származó embereknek", akik minden segítséget megadtak neki, hogy megértse a filmben ábrázolt kultúrát. Az Apple + streamingszolgáltató által forgalmazott film egy siket családban élő halló lány története, aki énekesi karrierre vágyik. A CODA a children of deaf adults (siket szülők gyermeke) rövidítése.

Adam McKay, a legjobb eredeti forgatókönyv díját elnyerő Ne nézz fel! rendező-forgatókönyvírója David Sirota újságírót dicsérte beszédében, akinek a klímaváltozás témájú szatíra ötletét köszönhette. A Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence főszereplésével forgatott film a Netflix produkciójaként készült.

A CODA szombat este az amerikai Producerek Céhének (PGA) díjátadóján is elnyerte a fődíjat.

A film a producerek szavazásán olyan nagyobb versenyzőket utasított maga mögé, mint A kutya karmai közt, a Dűne vagy a West Side Story. A producerek díját elnyerve pedig jelentősen megnőtt annak az esélye is, hogy március 27-én, az Oscar-díjátadó gálán akár elvigye a legjobb filmnek járó Oscar-szobrot is.