Elpusztul-e Indonézia?

Vadlovak: hortobágyi mese
Vágólapra másolva!
A borneói orangután és a dél-ázsiai őserdők nemcsak lenyűgöző látványukkal, de folyamatos pusztulásuk drámájával inspirálják a természetfilmeseket, akik több műfajban hívják fel a figyelmet a természeti kincseink pusztulására. Innen nézve ezek a képek exotikusak, miközben közvetlen természeti környezetünk sokoldalúságát és segélykiáltását is itt az ideje felismerni. Erre hívja fel a figyelmet a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, benne 100 természetfilmmel a hagyományos ismeretterjesztésen túlhaladva, műfaji gazdagsággal. 
Vágólapra másolva!

Több, mint tízezer kis szigeten rendkívül gazdag természeti örökség: a tudatunkban így él a varázslatos Indonéz szigetvilág, elképesztő őserdőkkel, az emlősfajok számtalan példányával.

A természetfilmeseket Indonézia ellentmondásai izgatják manapság, vagyis, hogy meddig maradhat meg úgy, mint a Föld páratlan természeti csodája.

Vélhetően megragad majd a nézői emlékezetben a főemlős beszédes tekintete Az orangután szeme című felkavaró oknyomozó filmben, amely a veszélyeztetett faj megmaradásának kérdését járja körül, de hasonlóan lebilincselő az őserdők legális vagy nem legális kitermeléséről szóló alkotás is.

A kép illusztráció Forrás: Bagosi Zoltan/zoobudapest.com

A Kitépve című film három főhőse a közeli falvakból jön és keresi a fa útját. Ez a természetfilmek által még nem annyira feltárt térség a világ negyedik legnépesebb országa. Messze nem filmeztek erről annyian, mint az afrikai szavanna állat- és növényvilágáról. Az említett pusztulásveszély mellett, a téma feldolgozatlansága miatt alakulhatott úgy, hogy a Környezetvédelmi Fesztivál filmszemléjének 1400 beérkezett alkotása közül kiválasztott 100 filmben nagyon erős a dél- ázsiai jelenlét.

Szalay Péter a zsűri nemzetközi szekciójának vezetője az Origónak azt mondta,

Romantikus dolog távoli tájak alig ismert élővilágának kincseire rácsodálkozni, és közben aggódni a pandák vagy éppen az orangutánok megmaradáséért, de a fesztiválszervezők azt szeretnék, ha ráébrednénk a közvetlen környezetünk kincseinek aggasztó pusztulására is.

A megérkezés pillanata Forrás: webkamera, Gemenc Zrt.

Ilyen értelemben

a fesztivál nemcsak egy nagyszerű filmes utazás, új műfajok és tájak felfedezése, de mindenekelőtt segélykiáltás és felhívás azért, hogy, aki megnézi az alkotásokat, tevőlegesen is vegyen részt a környezetvédelemben.

Három napon keresztül május 27-29. között száz filmet vetítenek a fesztiválon Gödöllőn a Királyi Kastély vetítőtermeiben. Ezek között látható lesz a David Attenborough narrálta Miért fontos a biológiai sokféleség című animációs film vagy Török Zoltánnak a magyar mozikban nagy sikerrel vetített Vadlovak című munkája és a Vad Románia, amely a szomszédságunk érintetlen természeti örökségének titkait hivatott bemutatni. A Day After Tomorrow pár perces animációs film pedig néhány snittben, már lemondva a holnapról, konstatálja a pusztulást.

Vadlovak: hortobágyi mese Forrás: Szilagyi Attila

A szemle díjátadó gáláját május 28-án tartják, ahol kiderül, hogy a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett fesztiválon mely munkák kapják a professzionális, illetve amatőr kategóriák díjait.