Két órába sűrített életút - Tammy Faye szemei

DANS LES YEUX DE TAMMY FAYE - THE EYES OF TAMMY FAYE (2022) movie cinema filmstill film still biographie biopic histoire vraie true story Horizontal panoramic FILM BIOGRAPHY
DANS LES YEUX DE TAMMY FAYE THE EYES OF TAMMY FAYE 2022 de Michael Showalter Jessica Chastain. d'apres le documentaire de Fenton Bailey & Randy Barbato based on the documentary by Fenton Bailey & Randy Barbato COLLECTION CHRISTOPHEL © Fox Searchlight Pictures - Freckle Films - MWM Studios - Searchlight Pictures - Semi-Formal Productions biographie; biopic; biography; histoire vraie; true story (Photo by Fox Searchlight Pictures - Freck / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei díj szezonban többször találkozhattunk a Tammy Faye szemei-vel a címek között, elsősorban a színészi kategóriákban (Jessica Chastain Oscar-díjat is nyert). Nem is véletlenül: az amerikai televíziós hittérítő házaspár tündöklését és bukását bemutató film sajnos mást nem nagyon tud felmutatni a nagyszerű főszereplőin kívül: két élet történetét sűríti két órában, mégis az az érzésünk, hogy igazából semmit sem tudtunk meg róluk. Kritika.
Vágólapra másolva!

Tammy Faye Bakker és Jim Bakker ismert alakjai az amerikai kultúrának, nálunk valószínűleg csak keveseknek volt ismerős a nevük. A televíziós hittérítőként ismertté vált házaspár felemelkedését és bukását hivatott volna bemutatni a 2021-es Tammy Faye szemei, csak pont az nem derül ki belőle, milyen hatása is volt Tammy Faye-nek az emberekre, és miért övezi ma is kultusz a személyét.

Tammy Faye (Jessica Chastain) és férje, Jim (Andrew Garfield) a kezdeti személyes hittérítést egy idő után áttették a tévé képernyőjére, és PTL néven saját evangélikus csatornát alapítottak 1974-ben. Népszerűségük annyira nagy volt, hogy még egy keresztény témaparkra is kaptak elég adományt, míg végül a nyolcvanas évek végére súlyos botrány kerekedett Jim körül, és vele együtt Tammy Faye népszerűségén is csorba esett.

Jessica Chastain Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Fox Searchlight Pictures

Sok már életrajzi filmhez hasonlóan a Tammy Faye szemei csak és kizárólag a színészeire támaszkodik.

Ez ugyanakkor sajnos nem elég ahhoz, hogy egy élvezetes, elgondolkodtató filmet kapjunk. Michael Showalter rendező és Abe Sylvia forgatókönyvíró mintha csak végigrohantak volna Tammy Faye Bakker életének legfontosabb állomásain, amiket aztán minden kreativitást és érzelmet nélkülözve jelenítettek meg a vásznon.

Andrew Garfield és Jessica Chastain Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Fox Searchlight Pictures

Hiába ad bele mindent Jessica Chastain és Andrew Garfield - ők ketten is kevesek ahhoz, hogy emlékezetes legyen az összkép. Pedig a filmben felvetett témák igenis fontosak, és megértek volna nagyobb figyelmet, legyen szó a hit szerepéről az ember életében, a hitelességről, vallás és politika viszonyáról, illetve úgy általában a teleevangelizmus előnyeiről és hátrányairól.

Mindezek viszont csak apró lábjegyzetek a nagy rohanásban.

Talán szerencsésebb lett volna a bukásra és az azt követő, izgalmasabb időszakra fókuszálva bemutatni, kik is voltak ezek az emberek az összecsapott életút helyett.

Jessica Chastain és Cherry Jones Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Fox Searchlight Pictures

Sajnos a Tammy Faye szemeiből pont azt nem tudhatjuk meg, hogy milyen ember is lehetett Tammy Faye úgy igazán, hiába adják vissza tökéletesen a megjelenését.

Így aki komolyan érdeklődik a téma iránt, annak inkább a szintén Tammy Faye szemei című, 2000-ben készült dokumentumfilm ajánlott