Vágólapra másolva!
Tizenkét kiválasztott alkotás méretteti meg magát az idén az 56. Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. Magyar film ezúttal nincs köztük.
Vágólapra másolva!

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje pénteken este kezdődik, s kilenc nap alatt több mint 60 ország alkotójának mintegy 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 9-én este tartják.

A nyitóesten Paolo Genovese olasz filmrendező Supereroi (Szuperhősök) című filmjét láthatják a nézők, míg a szemle zárófilmjeként George Miller ausztrál filmrendező Three Thousand Years of Longing (Háromezer év vágyakozás) című alkotását tűzik műsorra.

A versenyprogram filmjeit nemzetközi zsűri fogja elbírálni. A főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár.

A gazdag kínálatból 27 filmnek Karlovy Varyban lesz a világpremierje, hat alkotásnak pedig ez lesz az első európai bemutatkozása.

A főbb programkínálat 13 alkotója a múltban már részt vett a nyugat-csehországi filmszemlén, kilenc rendező viszont most mutatkozik be első ízben a cseh nézőknek. A korábbi évekhez képest változás, hogy megszűnt a fiatal kelet-európai filmeseket bemutató Nyugattól Keletre elnevezésű szekció. A Proxima szekció váltotta fel, amelyben azonban a világ bármely táján élő kezdő alkotók bemutatkozhatnak.

A Horizontok szekcióban vetítik majd a Nemes Anna és Csuja László rendezte Szelíd című alkotást. Szintén ebben a szekcióban lesz látható a brit-amerikai-magyar koprodukcióban készült Flux Gourmet című film, amit Peter Strickland rendezett.


A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválnak idén is több sztárvendége lesz. Mások mellett Geoffrey Rush ausztrál színész, aki Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál a rangos elismerést a filmszemle zárógáláján személyesen veszi át. Benicio del Toro amerikai színész és producer ugyanazon a gálán a fesztivál elnökének díját (President's Award) kapja.