Meghalt Jean-Luc Godard, az egyik legnagyobb francia filmrendező

Jean-Luc Godard és Jean-Paul Belmondo a Bolond Pierrot forgatásán
Vágólapra másolva!
91 éves volt az ötvenes évek végén indult francia új hullám legendás rendezője, olyan filmek tiszteletbeli Oscar-díjas alkotója, mint a Kifulladásig, Az asszony az asszony, az Éli az életét, A kis katona, A megvetés és a Bolond Pierrot. 
Vágólapra másolva!

Jean-Luc Godard 1930. december 3-án született Párizsban. Pályája kezdetén filmkritikákat írt a Cahiers du Cinéma című filmes szaklapba, 1956-ban már a legjelentősebb francia filmkritikusok közé tartozott. Ami azonban jobban érdekelte, az a filmkészítés volt.

Első nagyjátékfilmje, az 1960-ban Jean-Paul Belmondo és Jean Seberg főszereplésével készült Kifulladásig a francia új hullám emblematikus alkotása lett.

Jean-Luc Godard és Jean-Paul Belmondo a Bolond Pierrot forgatásán Forrás: Collection Christophel via AFP

A hatvanas évektől olyan klasszikusssá vált filmjei születtek, mint az Anna Karina főszereplésével készült Éli az életét, amely 1962-ben elnyerte velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját, vagy a szintén Jean-Paul Belmondo és Anna Karina főszereplésével készült Bolond Pierrot és Az asszony az asszony, A kis katona, a Külön banda, A megvetés, az Alphaville és a Week-end.

Ekkorra a hírnév már annyira szárnyára kapta, hogy Hollywoodból megkeresték, rendezze meg a Bonnie és Clyde című, sikerszagú filmet. Godard nemet mondott. Ismertebb filmjei még a Made in USA, a Két-három dolog, amit tudok róla, A kínai lány, a Hímnem-nőnem, a Minden rendben, és az Új hullám.

Godard volt a legmerészebb a francia új hullám rendezői között.

Jean-Luc Godard 2010-ben Forrás: MTI/EPA/Keystone/Gaetan Bally

Filmjeit mindig viták követték, az újítások végigkísérték pályafutását. Egy anekdota szerint, amikor egyszer rákérdeztek, hogy szerinte egy filmnek vajon kell-e, hogy legyen eleje, közepe és vége, azt válaszolta: persze, de nem feltétlenül ebben a sorrendben...

A világ filmművészetére nagy hatást gyakorló, rendkívül gazdag életműve több mint öt évtizedet fog át.

Számos filmes díjjal ismerték el, 1995-ben Locarnóban életműdíjat kapott, 2007-ben az Európai Filmakadémia életműdíját, 2010-ben pedig az amerikai filmakadémia az Oscar-életműdíjat ítélte oda a francia rendezőnek. A francia film legendájáról 2017-ben életrajzi filmet forgatott Michel Hazanavicius, az öt Oscar-díjjal jutalmazott A némafilmes rendezője.