Túléli az éhségsztrájkot Dzsafar Panahi

Horizontal MIDDLE EAST RELEASE PRISONER JUSTICE FILM DIRECTOR PERSON-CINEMA PRISON RELEASE
Iranian director Jafar Panahi sits at his home following his release from prison in Tehran on May 25, 2010. Panahi, who has been in custody since March, was released on bail, his wife told AFP, confirming a statement from the Tehran prosecutor's office. AFP PHOTO/STR (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Óvadék fejében szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi világhírű filmrendezőt, aki két nappal korábban éhségsztrájkba kezdett börtönében hatéves büntetése ellen tiltakozva.
Vágólapra másolva!

Panahit tavaly júliusban tartóztatták le, és egy 2011-ben hozott bírósági ítélet alapján kellett megkezdenie börtönbüntetését, amit kormányellenes propaganda miatt szabtak ki rá. A rendező a családjának írott levelében az iráni igazságügyi hatóságok és biztonsági erők "törvénytelen és embertelen" fellépésével indokolta az éhségsztrájkját.

A filmrendező egyike azoknak az iráni művészeknek, sportolóknak és más hírességeknek, akiket retorziókkal sújtottak, mivel felszólaltak a hatóságok ellen a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések közepette.

Dzsafar Panahi Forrás: AFP


Panahit évekkel ezelőtt eltiltották a filmkészítéstől, és Iránt sem hagyhatta el, de a rendező ennek ellenére több filmet forgatott.

No Bears című legutóbbi alkotása a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol egy üres székkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a másként gondolkodó rendezőt hazájában bebörtönözték.


A börtönből való szabadulását támogatói hozták nyilvánosságra. Az ISNA iráni hírügynökség szerint több művész is üdvözölte őt, amikor elhagyta a hírhedt teheráni Evin börtönt.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező.

2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a cannes-i filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott elismerést.