Mészáros Márta, Reviczky Gábor és Esztergályos Cecília is életműdíjat kap

Reviczky Gábor Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész.
Vágólapra másolva!
A Magyar Mozgókép Fesztivál idén Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja életműdíjjal.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, június 9-én tartják Balatonfüreden.
A június 7. és 10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz filmben és színházi darabban játszott, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint az Álmodozások kora, az Ajándék ez a nap, a BUÉK, vagy a Boldog születésnapot, Marilyn!.

A fesztiválon Monory Mész András ritkán vetített, 1989-es Meteo című kultfilmjében, valamint Szabó István Te című felejthetetlen lírai filmetűdjében láthatja őt a közönség június 10-én 11 órakor a veszprémi Hangvillában.


Mészáros Márta Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a magyar mozgókép mestere, ő az első jelentős magyar női rendező, filmjei többségében is női sorsokat mutatott be. 1975-ben az Örökbefogadásért elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén a keleti blokk művészei közül elsőként, egyben első női rendezőként. A Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnekért pedig megkapta az Ezüst Medvét.

Eltávozott nap című 1968-as filmjét Kovács Katival a főszerepben június 7-én 15 órakor az Expresszóban vetítik.


Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét filmes szerepeinek is köszönheti, emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Zimmer Feriben, a Csinibabában és az Üvegtigris-filmekben, de sokan kedvelik Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként. A fesztivál három friss filmjének vetítésével tiszteleg előtte: a Hadik június 8-án 20.30-kor a Hangvillában, Az énekesnő június 10-én 15.30-kor a Fotonban, az Akik hazára voksoltak pedig június 10-én 21.30-kor szintén a Fotonban lesz látható.

Reviczky Gábor és Tóth Ildikó a Csinibaba című filmben Forrás: Budapest Film

Romwalter Béla fővilágosító, producer dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. 1991-ben az amerikai HBO koprodukciójában készülő Sztálin forgatásán ismerkedett meg az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal, majd 1992-ben közösen alapították meg a Sparks céget, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít, és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz.

A fesztiválon a világhírű operatőr fényképészi munkásságát mutatja be Szakonyi Noémi Veronika Fényképezte Vilmos Zsigmond című filmje, amelynek producere Romwalter Béla. A közönség június 9-én 21.15-kor a veszprémi Expresszóban láthatja ezt a nagyon ritkán vetített alkotást.


Az idén 80 éves Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész.

Első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert, és június 10-én 20 órakor Balatonalmádiban, a Wesselényi Strandon a Tartsunk kutyát című alkotással együtt lesz látható. Ternovszky Béla nevéhez olyan közkedvelt sorozatok fűződnek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek.