Így sírt a 80 éves Harrison Ford Cannes-ban, amikor kitüntették - videó

FORD, Harrison Cannes, 2023. május 18.
Harrison Ford amerikai színész az Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny) című filmje bemutatójára érkezik a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2023. május 18-án.
MTI/AP/Invision
Harrison Ford az Indiana Jones és a sors tárcsája cannes-i premierjén
Vágólapra másolva!
Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kapott Harrison Ford a 76. cannes-i fesztiválon az Indiana Jones-sorozat ötödik epizódjának csütörtöki világpremierje előtt. A 80 éves sztár főszereplésével készült, a rajongók által régóta várt filmet versenyen kívül mutatták be a világ legnagyobb tekintélyű filmes találkozóján.
Vágólapra másolva!

A hamarosan 81 éves (1942. július 13., Chicago) amerikai filmsztár, az Oscar- és BAFTA-jelölt (A kis szemtanú) Harrison Ford az Indiana Jones és a sors tárcsája teljes alkotógárdájával vonult fel a film bemutatója előtt a fesztiválpalota vörös szőnyegén, mit sem sejtve arról, hogy díjat kap a világ leghíresebb filmfesztiválján.

A fesztivál szervezői ugyanis előzetesen csak annyit közöltek, hogy a 76-ik alkalommal megrendezésre kerülő mustrán Harrison Ford előtt is tisztelegnek majd, de a tiszteletbeli Arany Pálma-díj meglepetésként érte a filmsztárt, akit állva tapsolva ünnepelt a Lumiere-terem 2300 fős közönsége.

Az elismerést Iris Knobloch, a fesztivál új elnöke és Thierry Frémaux igazgató nyújtotta át a meglepetéstől teljesen elérzékenyült Fordnak.

- mondta könnybe lábadt szemmel a filmsztár, aki olyan legendás filmsorozatokat tett halhatatlanná, mint a Star Wars- és az Indiana Jones-filmek, de nélküle elképzelhetetlen lenne a Szárnyas fejvadász, a Férfias játékok, A szökevény vagy az Őrület, amit Roman Polanski rendezett.

Harrison Ford az Indiana Jones és a sors tárcsája cannes-i premierjén Forrás: MTI/AP/Invision/Joel C Ryan

A Cannes-ban most bemutatott legújabb, ötödik (és a gyártó Disney szerint egyben az utolsó) Indiana Jones-filmre 15 évet kellett várni, és ezúttal az előző négy részt levezénylő (és a kalandfilm alapötletét George Lucas társaságában kiötlő) Steven Spielberget James Mandold váltotta a rendezői székben.

Az újabb rész egyik különlegessége, hogy a hollywoodi filmekben egyre gyakrabban használt digitális fiatalítás technikájának köszönhetően a film elején Harrison Ford több évtizeddel fiatalabbnak látszik egy második világháborús náci vonattámadás jelenetében.

Ugyanakkor Harrison Ford korát meghazudtoló formában dolgozott a forgatáson, amelyen az egyik, általa kivitelezett kaszkadőrjelenetben meg is sérült.

A legújabb Indiana Jones-film június 29-én érkezik a mozikba – a 80-ik születésnapját tavaly nyáron ünneplő Harrison Ford legjobb filmjeiről készült összeállításunkat itt olvashatják.