A Sundance Fesztiválon versenyez A boldogság ügynöke

Sundance 2024 World Documentary Agent of Happiness Still Gunaraj Kuikel Kinley Tshering Amber Kumar Gurung Amber Kumar Gurung, Gunaraj Kuikel, and Kinley Tshering appear in Agent of Happiness by Arun Bhattarai, an official selection of the World Documenta
A boldogság ügynöke (Amber Kumar Gurung, Gunaraj Kuikel és Kinley Tshering)
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb presztízsű filmfesztiválján, a Sundance-en debütál Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című magyar-bhutáni koprodukcióban, a Filmintézet támogatásával több éven keresztül Bhutánban forgatott filmje. Az alkotás 2024 tavaszától látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.
Vágólapra másolva!

Az 1981-ben Robert Redford által alapított Sundance nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás, de világviszonylatban is a legjelentősebb szakmai fórumok egyike. A Sundance-et Utah államban rendezik meg Amerika és Európa legnagyobb sztárjainak részvételével. A fesztivál az utóbbi években Park City és Salt Lake City városait is a független film központjává varázsolja minden januárban.

– mondta Zurbó Dorottya, a film egyik rendezője.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét".

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzésben végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában. Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott A monostor gyermekei (2017, premier: IDFA) számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósult Könnyű leckék (2018, premier: Locarno IFF) egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon.

A boldogság ügynöke (Amber Kumar Gurung, Gunaraj Kuikel és Kinley Tshering) Forrás: Mozinet./Arun Bhattarai

A boldogság ügynöke című dokumentumfilm a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative, és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült.

A film rendezői Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya, producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

Magyarországon a Mozinet forgalmazásában,

előreláthatólag 2024 tavaszán kerül mozikba.