Néhány napig ingyen megnézhető az idén meghalt nagy színész több filmje is

balázsovits_filmio
Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen látható a Feldobott kő, a Fényes szelek és a Boldog születésnapot, Marilyn a a Filmintézet streaming platformján. A válogatással a FILMIO az idén elhunyt Balázsovits Lajos előtt tiszteleg.
Vágólapra másolva!

1964. december 4-én született Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. A színház mellett a művész pályájának meghatározó eleme volt a filmezés is: Jancsó Miklós állandó színészeként számos kultikus alkotásban, majd a hetvenes években nemzetközi filmsikerekben is szerepelt. A nagy művész idén júliusban, 76 éves korában halt meg.

A FILMIO kínálatában számos alkotás megtalálható életművéből, amelyek közül a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn!, valamint a Fényes szelek négy napig ingyen megtekinthető.

A Fényes szelek Jancsó Miklós allegorikus-metaforikus alkotása a forradalom lehetőségeiről, amelynek főszerepéért Balázsovits Lajos a legjobb színész díját nyerte el az 1969-es Magyar Játékfilmszemlén. Történetében a második világháború után egy csapat fiatal népi kollégista egy vidéki katolikus líceumban próbálkozik a papokat a maguk oldalára állítani.

A Feldobott kő Sára Sándor első rendezése, amelyben merészen nekimegy a hatvanas évek tabutémáinak, rávilágítva a korszak abszurditására. A film főhőse filmrendező szakra jelentkezik, de „politikai okok" miatt nem veszik fel az egyetemre. Földmérői munkát vállal, amely során megismeri a vidéki emberek küzdelmekkel teli hétköznapjait. A megrendítő élmények későbbi filmes karrierjére is hatással vannak.

A Boldog születésnapot, Marilyn! Szörény Rezső kiváló alkotása Esztergályos Cecília, Balázsovits Lajos és Bálint András főszereplésével. A vonzó külsejű, vidéki színésznő még nem adta fel álmait, hogy ő legyen a magyar Marilyn Monroe. Nagy reményekkel utazik Budapestre, amikor meghívást kap egy filmgyári próbafelvételre, az út során azonban kénytelen szembenézni saját korábbi kudarcos kapcsolataival.

A Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül.

Jelenleg már közel 1000 magyar film közül válogathat a közönség a Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.