Hihetetlen összeállítás: különleges lények híres filmekben, jelmezben és jelmez nélkül - fotók, videók

Neytiri, Zoë Saldana, Gamora
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy a filmekben látott idegen lények valóban élethűek, esetleg félelmetesek legyenek, rengeteg munkát kell végezni a színfalak mögött. Ma már sokszor elég hozzá a számítógépes grafika, de többnyire a filmes lényeket színészek keltik életre, rengeteg smink és jelmez segítségével, amelyeket minden forgatási napon hosszadalmas munkával tesznek rájuk olyan művészek, akik munkáját rendre el is ismerik az éves Oscar-gálákon. Összeállításunkban megmutatjuk,  hogyan néznek ki például A nyolcadik utas: a Halál, a Ragadozó,a Star Wars vagy az Avatar "idegen lényeit" életre keltő színészek a valóságban.
Vágólapra másolva!

A nyolcadik utas: a Halál – Bolaji Badejo

Az 1979-es sci-fi horror klasszikus, a Ridley Scott rendezte A nyolcadik utas: a Halál "címszereplője" egy brutális, gyilkos ösztönei által vezérelt, ugyanakkor a maga módján intelligens lény, aki egyesével levadássza egy teherűrhajó, a Nostromo legénységét. A film természetesen óriási siker lett, így számos folytatást és előzményfilmet készítettek hozzá, illetve keresztezték a Ragadozó-franchise-al is.

Az idegen szerepét Bolaji Badejo vállalta el, akinek ez volt egyetlen filmszerepe, a fáma szerint a producerek egy londoni kocsmában bukkantak a nigériai férfira, akinek 2 méter 18 centis magassága és "rovarszerű" vékonysága tökéletessé tette minden idők egyik legfélelmetesebb földönkívüliének eljátszására. Természetesen jelmezben, azaz egy méretre igazított latex kosztümben, amelyben állítólag csak negyedórákat volt képes kibírni. Nem csoda, hogy a második Alien-filmet nem vállalta, helyette visszaköltözött Nigériába, ahol 1992-ben, 39 évesen halt meg.

Bolaji Badejo A nyolcadik utas: a Halál Alieneként Forrás: pinterest

A galaxis őrzői vol. 2 – Pom Klementieff

A koreai anyától és francia–orosz származású apától született, 39 éves kanadai-francia színésznő Pom Klementieff alakította A galaxis őrzői 217-es folytatásában a Mantis nevű, empatikus képességekkel rendelkező sáska-szerű lényt. És bár Mantis megjelenését alapvetően CGI-vel, azaz számítógépes grafikával oldották meg, a forgatáson Klementieff kénytelen volt a homloka hegyén protézisokat viselni, mutatjuk:

Pom Klementieff A galaxis őrzői vol. 2 című filmben Forrás: Fórum Hungary

És így néz ki Pom Klementieff a valóságban, az általa megosztott videófelvételen épp egy imádkozó sáskával (latinul: Mantis religiosa) játszik, megidézve A galaxis őrzői vol. 2-ben alakított szerepét is:

Thanos – Josh Brolin

A Marvel-moziuniverzum filmjeiben a szupergonosz, több ezer éves titán, azaz Thanos a 2018-as Bosszúállók: Végtelen háborúban és annak folytatásában, a 2019-es Bosszúállók: Végjátékban jut kiemelt szerephez. Mindkét filmben Josh Brolin alakítja, motion capture technológia segítségével, azaz a Titan bolygóról érkezett világhódító gonosz külseje elsősorban számítógépes animációval lett kialakítva, de ehhez a színész teljes előadása és mimikája is kellett, amelyet a testen kívül az arcon és az ujjakon elhelyezett érzékelők segítségével rögzítettek, majd a digitális karakter animálására használtak.

Josh Brolin és Thanos Forrás: pinterest

Andy Serkis

A motion capture legnagyobb színésze tulajdonképpen az örmény származású angol színész, producer és rendező Andy Serkis, aki olyan emlékezetes filmes lényeket keltett életre a modern technológia segítségével, mint Gollam A Gyűrűk Ura-filmekből, Cézár az intelligens majomvezér A majmok bolygója-filmekből vagy Snoke legfőbb vezér a Star Wars hetedik és nyolcadik részében.

Az alábbi videóban azt is meg lehet nézni, hogyan lesz Serkis arcából egy majom ábrázata a motion capture segítségével:

Ragadozó – Kevin Peter Hall

Visszatérve a "hagyományos", azaz kosztümös és sminkes színészethez, az 1980-as évek egyik franchise-teremtő akciófilmes sikere volt John McTiernan 1987-es alkotása, a Ragadozó (a franchise egyik filmjét később a magyar Antal Nimród rendezte).

A film emlékezetes idegenét, a Guatemalában küldetést teljesítő kommandósokat megtizedelő szörnyet eredetileg nem más, mint Jean-Claude Van Damme alakította volna, és a producerek azt remélték, a belga karatebajnok majd be is tud mutatni a szörnykosztümben egy-két pörgőrúgást.

Ragadozó Forrás: 20th Century Fox

Csakhogy amikor a próbafelvételeken Van Damme a nála több mint 10 centivel magasabb (1,88) Arnold Schwarzenegger és a szintén magasabb Carl Weathers mellett állt, hamar eldőlt, hogy magasabb színészre lesz szükség, így esett a választás a 220 centiméteres Kevin Peter Hallra, aki korábban is furcsa szerepeket kapott: először a Jövendölés című horrorban egy mutáns medvét játszott, a Fenyegetésben már űrlény volt, de az Óriásláb és Hendersonék-ban is ő volt a jeti, azaz Óriásláb.

A Ragadozóban egyébként alien-kosztüm nélkül is láthatjuk: a film a végén ugyanis ő a helikopter pilótája. Az alábbi videóban pedig az is látható, hogyan teremtettek a sminkesek egy emberből félelmetes földönkívüli ragadozót:

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!