Meghalt az Oscar-díjas Walter Mirisch

TCM Classic Film Festival Opening Night Screening Of "A Star Is Born" Celebrities GettyImageRank2 Walter Mirisch Square Vertical
HOLLYWOOD - APRIL 22: Producer Walter Mirisch arrives at the TCM Classic Film Festival's gala opening night world premiere of the newly restored film "A Star Is Born" at Grauman's Chinese Theatre on April 22, 2010 in Hollywood, California. Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP (Photo by Alberto E. Rodriguez / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt az Oscar-díjas Walter Mirisch 101 éves korában, a Van, aki forrón szereti és a West Side Story című filmklasszikusok producere - közölte a hétvégén az amerikai filmakadémia.
Vágólapra másolva!

Mirisch pénteken halt meg Los Angelesben - írta Bill Kramer, a filmakadémia igazgatója, és Janet Yang, a testület elnöke közleményében. Producerként és ágazati vezetőként is igazi vizionárius volt - méltatták, megjegyezve, hogy évekig vezette az amerikai filmakadémiát, és volt a testület kormányzója is.

Mirisch 1967-ben a Forró éjszakában című filmért kapta produceri Oscar-díját.

A fivérével közösen vezetett produkciós cége, a Mirisch Company pedig olyan további Oscar-díjas filmeket készített, mint A legénylakás vagy a West Side Story.

Walter Mirisch Forrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Alberto E. Rodriguez


1973 és 1977 között töltötte be az amerikai filmakadémia elnöki tisztségét, 1978-ban és 1983-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el a testületben végzet munkáját és humanitárius tevékenységét.
Producerként olyan neves rendezőket keresett meg, mint Billy Wilder és Norman Jewison, és teljes művészi szabadságot adott nekik filmjeik megvalósításához.

Egy 1983-ban a Los Angeles Timesnak adott interjújában elmondta, hogy mindazt felajánlották a rendezőknek, amire szükségük lehetett. "Billy felhívhatott, és elmondhatta, hogy legközelebb erről és erről akarok filmet forgatni, és nekünk ennyi elég is volt" - mesélte. Produkciós cége dolgozott Blake Edwardsszal, John Sturgesszel, de John Ford, John Huston, William Wyler, George Roy Hill és Hal Ashby filmjeiben is közreműködtek producerként.

Mirisch, aki tinédzserként kezdett dolgozni a mozis üzletágban, lépésről lépésre jutott előre, míg végül a filmiparban kötött ki, és producer lett belőle. Produceri pályafutását olcsó produkciókkal és westernekkel kezdte az 1940-es évek végén. 1957-ben alapította meg saját cégét bátyjával, Marvinnal és féltestvérével, Harolddal.

Az 1950-es és 70-es évek között dolgozott A hét mesterlövész, a Hegedűs a háztetőn, A nagy szökés, A Thomas Crown-ügy és A rózsaszín párduc című filmeken is.

Cége 1959-ben készítette a Van, aki forrón szereti című nagysikerű vígjátékot Marilyn Monroe, Jack Lemmon és Tony Curtis főszereplésével. A krimiíró, forgatókönyvíró Elmore Leonard Szóljatok a köpcösnek című munkáját egyenesen Mirischnek ajánlotta, akit "a jófiúk egyikének" nevezett. A Mirisch fivérek a filmek mellett színházi előadások producereként is dolgoztak. Harold halála után Marvin lett a produkciós vállalat vezetője, Walter pedig a produkciós igazgató. Marvin 2002-ben halt meg.

Walter Mortimer Mirisch 1921-ben született New Yorkban, a Wisconsini Egyetemen szerzett diplomát, majd 1943-ban a Harvardon végzett üzleti tanulmányaival. 1947-ben házasodott össze Patricia Kahannal, aki haláláig a felesége volt. Három gyermekük született: Anne, Andrew és Lawrence.