Nagyszerű filmesek, akik karácsonykor születtek

Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Kertész Mihály a Casablanca forgatásán
Vágólapra másolva!
Magyar származású hollywoodi rendezőlegenda, megkerülhetetlen amerikai filmsztárok és dívák, de európai filmikonok és  avantgárd filmes, európai filmikonok, valamint klasszikusok Oscar-díjas német zeneszerzője is karácsony három napja idején, azaz december 24. és 26. között született. Elképesztő a lista, mutatjuk!
Vágólapra másolva!

Kertész Mihály

A Hollywoodban Michael Curtiz néven fantasztikus karriert befutott Kertész Mihály 1886. december 25-én született Budapesten Kaminer Manó néven. Eredetileg színésznek készült, egészen pontosan 17 éves korában, 1903-ban elszökött otthonról egy cirkusszal, majd színésznek tanult. A Színiakadémián szerzett diplomát 1906-ban, majd Pécsett és Szegeden is dolgozott, hat évvel később pedig elkészítette első filmjét.

Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Kertész Mihály a Casablanca forgatásán Forrás: BFI/Lucas family

Egy dániai tanulmányút után 1914-től öt éven át Janovics Jenő filmgyárában (Proja Filmgyár) szinte ontotta magából a mozgóképeket, az 1915 februárjában bemutatott, Tóth Ede népszínművéből készült A tolonc-ért rajongott a korabeli kritika, egyenesen ezt nevezték az első kiváló magyar filmalkotásnak – film- és színháztörténeti jelentősége felbecsülhetetlen, a második világháború után sokáig elveszettnek hitt, végül 2006-ban New Yorkban egyetlen megmaradt és fellelt kópián mégis megmenekült (és hosszas felújítás után, Művészetek Palotájában 2014. október 13-án újra bemutatott) A tolonc az egyetlen megmaradt mozgókép, amely őrzi az egyik legnagyobb magyar tragika, Jászai Mari játékát.

Kertész 1919-ben először Ausztriában és Németországban dolgozott, majd 1926-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol Hollywoodban olyan jelentős filmeket készített, mint A panoptikum rejtélye (1933), a Blood kapitány (1935), a Robin Hood kalandjai (1938), a Mocskos arcú angyalok (1938), a Casablanca (1942) vagy a Mildred Pierce (1945).

Leghíresebb rendezéséről, minden idők egyik legnépszerűbb romantikus filmjéről, a Casablancáról itt írtunk részletesen.

Casablanca (Humphrey Bogart és Ingrid Bergman) Forrás: Warner

A filmért Kertész elnyerte a legjobb rendező Oscar-díját.

Életéről és pályafutásáról négy évvel ezelőtt magyar életrajzi film is készült, amiről itt írtunk.

Humphrey Bogart

Kertész Mihály örökzöld filmjének, a Casablanca férfi főszereplője, egyben minden idők egyik leghíresebb hollywoodi férfi sztárja (az amerikai filmintézet listája szerint is) 1899. december 25-én született (életéről itt írtunk részletesen).

Afrika királynője (Katharine Hepburn és Humphrey Bogart) Forrás: AFP

Leghíresebb filmje mellett olyan hollywoodi klasszikusokat tett emléketessé, mint a Magas-Sierra, A máltai sólyom, a Hosszú álom, A Sierra Madre kincse, a Zendülés a Caine hadihajón és az Afrika királynője, amelyért 1952-ben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Franz Waxman

Egy újabb legenda Hollywood aranykorából.

A kétszeres Oscar-díjas német zeneszerző 1906. december 24-én született Chorzówban. Eleinte a német filmiparban próbált kibontakozni, de miután származása miatt 1934-ben náci szimpatizánsok megverték Berlinben, feleségével először Párizsba, majd onnan Hollywoodba költözött.

Hollywoodban egyebek mellett ő szerezte a Frankenstein menyasszonya, A Manderley-ház asszonya, a Gyanakvó szerelem, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, az Alkony sugárút, az Egy hely a nap alatt, a Stalag 17, Az éjszaka és a város, a Tarasz Bulba, a Hátsó ablak és az Egy apáca története című klasszikusok zenéjét.

Oscar-díjait az Alkony sugárút és az Egy hely a nap alatt zenéiért kapta 1951-ben és 1952-ben, de ezek mellett még 10 alkalommal jelölték Oscar-díjra.

Richard Widmark

1914. december 26-án született Richard Widmark amerikai színész, aki már első filmjéért, az 1947-es A halál csókja című film noir-horrorért Oscar-jelölést kapott legjobb férfi mellékszereplőként. 1948-ban pedig ezért az alakításáért megkapta a legjobb kezdő férfi színésznek járó Golden Globe-díjat.

A halál csókja (Richard Widmark) Forrás: Collection Christophel via AFP/© Twentieth Century Fox/Twentieth Century Fox

Később olyan filmekben játszott még fontos szerepeket, mint a Cowboyháború, az Alamo, az Ítélet Nürnbergben és a Kóma.

Ava Gardner

A legendás hollywoodi színésznő 1922. december 24-én született és küzdelmes gyerekkor után, szinte a véletlennek köszönhetően fedezte fel Hollywood (erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk).

Nagy áttörése a Robert Siodmak rendezte Hemingway-adaptáció, a csavaros film noir A gyilkosok volt 1946-ban.

A gyilkosok (Virginia Christine, Burt Lancaster és Ava Gardner) Forrás: Universal Pictures

Ezt követően négy évtizedes karrierje során olyan filmekben szerepelt még, mint A Kilimandzsáró hava, a számára Oscar-jelölést hozó Mogambo, Az iguána éjszakája, Az utolsó part, a Földrengés és A Cassandra-átjáró.

Magánélete legalább annyira foglalkoztatta a közvéleményt, mint filmjei. Háromszor ment férjhez, utolsó férje 1951 és 1957 között Frank Sinatra volt, de romantikus szálak fűzték Howard Hughes mágnás-producer-rendezőhöz is.

Földrengés (Ava Gardner és Charlton Heston) Forrás: Universal Pictures

A legendás színésznőt ugyan csak egyszer jelölték, és végül az amerikai filmakadémia díját, az Oscart nem nyerte el, az amerikai filmintézet 1999-ben beszavazta az amerikai filmtörténet 25 legendás színésznője közé.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!