Alaposan leiskolázták Brad Pittet és Angelina Jolie-t

Smith
Vágólapra másolva!
A feldolgozások és franchise újraindítások korában sokszor a legindokolatlanabbnak tűnő címeket is modern köntösbe bújtatják, csakhogy igazodjanak az aktuális trendekhez. Elsőre úgy tűnhet, hogy a sorozat formájában visszatérő Mr. és Mrs. Smith is csak egy újabb, teljesen felesleges darab, ám az összkép ennél többet rejt magában.
Vágólapra másolva!

John (Donald Glover) és Jane Smith (Maya Erskine) egy kémügynökségnél dolgoznak, alteregóik szerint pedig házasok, noha soha nem találkoztak korábban. Egy patinás lakást kapnak New Yorkban és a titokzatos Hihi (magyarul Sziamia) úr küldi nekik rendszeresen a küldetéseket. Hőseinknek sokat kell dolgozniuk, ám nem csak a munkában, hanem a kapcsolatépítésen is.

Smith
Mr. és Mrs. Smith Forrás: Amazon Prime

Látatlanban nem sok jel utalt arra, hogy ebből színvonalas széria sülhet ki. Önmagában a 2005-ös Mr. és Mrs. Smith sem túl jó film, maximum a korrekt szórakoztatásra képes, az azonban vitathatatlan, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie közt forrt a levegő, plusz a világ legszebb emberei versenyen is előkelő eredményt érnének el, ami csak tovább fokozta a film látványizgalmát.

Mr. és Mrs. Smith Forrás: Amazon Prime

Itt szó nincs ekkora sztárfaktorról, Donald Glover és Maya Erskine a kanyarban sincsenek egy Brangelinához képest, ellenben a stáb sokkal ügyesebben nyúl az alapanyaghoz. Ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy a sorozat atyja maga Glover, aki bizonyította korábban, hogy mekkora multitalentum.

Zenészként, íróként és színészként is megállja a helyét, jelen esetben pedig producerként és rendezőként is kivette a részét a munkálatokból. Az alkotói folyamat első fél évében az a Phoebe Waller-Bridge tartózkodott még a fedélzeten, akinek a zseniális Bolhafészek című sorozatot köszönhetjük, de a legtöbben az új Indiana Jones-filmben láthatták. Az első választás ő lett volna Jane szerepére, de miután kreatív nézeteltérések miatt kiszállt a projektből, ebből nem lett semmi. Ez némi keserű szájízt hagyhat az emberben, mert Erskine hiába nem rossz Jane, Bridge-dzsel jobban működhetett volna a kémia, már csak a hölgy stílusa miatt. A végeredmény így sem rossz, de miről szól a fáma?

A történet minimálisan, de leginkább szemernyit sem hasonlít a Doug Liman mozijában látottakhoz. Hőseink nem ismerik egymást, csak az ügynökség boronálja össze őket, ami remek felütésnek bizonyul. Elsősorban azért, mert a komplett nyolc epizódos évad egyfajta reflexiója egy párkapcsolatnak. A pilot epizódban még csak az ismerkedés megy, John és Jane elsősorban a munkára koncentrál, ám a terepen való megfigyelés közben kiválóan lehet beszélgetni, amellyel a figurák jellemét építik szájbarágás nélkül. A dialógusok természetesnek hatnak, valószínűleg a valóságban is hasonlóan zajlana egy ilyesfajta szituáció, és ez csak a jéghegy csúcsa. A második felvonásban Glover abszurd humora mutatkozik meg, illetve a címszereplők egyre közelebb kerülnek a másikhoz. Egymás kifürkészése, majd a szexuális játékok után sokkal messzebbre merészkedünk, nem elhagyva a helyenként groteszk kivitelezést. Az ötödik részben például a gyermekvállalás viszontagságai elevenednek meg, mikor Smith-éknek meg kell védeniük a nagyra nőtt bébiként funkcionáló Toby-t, akit Ron Perlman alakít.

Mr. és Mrs. Smith Forrás: Amazon Prime

Rajta kívül még számos emlékezetes mellékalak tűnik fel, elég csak Paul Dano szomszédjára, John Turturro perverz ingatlanmoguljára, vagy Wagner Moura és Parker Posey gyilkos párosára gondolni.

Ami talán sokak számára zavaró lehet, az a műfajok közti kontraszt, a Mr. és Mrs. Smith ugyanis nem akció- vagy thrillersorozat. Minden epizódban akadnak ilyen szegmensek, feszültebb jelenetek, a fókusz azonban inkább a két főszereplő viszonyán van. Nem mindenkinek lesz kedvére a csere, így mégis sokkal tartalmasabb és emlékezetesebb az összkép.

Nem indokolta semmi a széria létrejöttét, Glover és a stáb viszont úgy gondolta, hogy van mondandójuk, ami egy abszolút kellemes meglepetést eredményezett. 

Roppant könnyen fogyasztható, szórakoztató, olykor meglepően abszurd élmény, mely egy kapcsolat minden állomását végigveszi, az ismerkedéstől kezdve, egészen a szakításig.


A casting remek, a főszereplők közt fokozatosan erősödik a kémia, és noha egy-egy döntésbe, következménybe bele lehet kötni, a sorozat pont annyira veszi magát komolyan, amennyire kell. Az esetleges folytatást egyelőre homály fedi, Glover egy évadra tervezett, de a cselekmény kellően nyitott maradt ahhoz, hogy érkezzen majd egy második évad. Az itt látottak alapján bőven lenne helye a palettán, mert a Mr. és Mrs. Smith nem egy izzadtságszagú reboot lett.