Megszűnik az egyik legnagyobb hazai DVD-forgalmazó

Vágólapra másolva!
Februártól nem ad ki több új DVD-t és Blu-ray lemezt a Fórum Home Entertainment, amely többek közt az Alkonyat és A Da Vinci-kód kiadója volt. A cég partnereinek filmjei ennek ellenére valószínűleg nem válnak hozzáférhetetlenné: hamar új otthonra találhatnak.
Vágólapra másolva!

A működése során a hazai DVD-piac kb. egyharmadát birtokló Fórum Home Entertainment (FHE) február 1-jétől nem ad ki több DVD-t és Blu-ray lemezt (BD-t) Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a Sony filmstúdió, az Ablo és az SPI nemzetközi filmforgalmazók, illetve számos kisebb cég filmjei egyelőre hazai forgalmazó nélkül maradnak. Az FHE tavaly olyan filmeket forgalmazott DVD-n, illetve BD-n, mint például az Alkonyat, az Angyalok és démonok, a Terminátor - Megváltás és A pankrátor, a Vészhelyzet és a Maffiózók című tévésorozatok, illetve, hogy régebbi filmeket is említsünk, a Szellemirtók, a Tigris és sárkány, a Hetedik és A Da Vinci-kód.

Mi lesz a filmekkel?

Stern Gábor, az FHE ügyvezető igazgató helyettese úgy véli, biztosan nem jön majd létre olyan helyzet, amelyben akár az új, akár a régebbi kiadású filmek elérhetetlenné válnak, mert az FHE tavaszig minimálisra csökkentett erőforrásokkal még működik, és tovább értékesíti a raktárkészletében levő címeket, a Sony, illetve a többi FHE-illetőségű cég filmjei pedig feltételezhetően hamarosan átkerülnek más forgalmazókhoz. Hogy melyik cég forgalmazza a jövőben a Sony filmjeit, arról Stern nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mindazonáltal megjegyezte, hogy nyilván "nagyon biztos helyre szeretnének menni, ahol más stúdió is van". Mindemellett elképzelhetőnek tartja, hogy a Sony régebbi kiadványai közül némelyik eltűnik a boltok polcairól, mert "csak DVD-n kb. ötszáz Sony-filmet forgalmaztunk. Nem biztos, hogy az új forgalmazónak megéri majd mindet tartani."

Stern nyilatkozatából következik, hogy a Sony nagy valószínűséggel csak a három, hollywoodi filmstúdiókkal kapcsolatban álló hazai DVD- és BD-forgalmazó valamelyikével szerződhet le, az Intercommal, a Pro Videóval vagy a Select Videóval. A Select Video ügyvezető igazgatója, Tóth Tibor megkeresésünkre azt mondta, hogy nem adhat ki információt arról, hogy tárgyalnak-e a Sonyval. Ádám Bernadett, az Intercom marketing és kommunikációs igazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a Sony velük szerződne le, azt azonban közölte, hogy cégük tárgyal a stúdióval. A Pro Video munkatársa, Rajki Péter (aki korábban egyébként az FHE munkatársa volt) úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint "napokon belül el fog dőlni", hogy ki lesz a Sony partnere. Mivel csak az Intercom munkatársa nyilatkozott egyértelműen úgy, hogy a cég tárgyal a stúdióval, valószínűnek tűnik, hogy a Sony az Intercommal köt szerződést. Az Intercom korábban egyébként (2001-ig) már volt forgalmazója a Sony DVD-kiadványainak.

Forrás: [origo]
A Terminátor - Megváltás és A pankrátor DVD-borítója

Ami az FHE kisebb partnereit illeti, Rajki úgy nyilatkozott, hogy "elképzelhető, hogy lesz olyan, ami érdekes számunkra ezek közül, de egyelőre nem tudok arról beszámolni, hogy tárgyalások folynának".

Mi történt az FHE-vel?

Mint arról mi is hírt adtunk, a Warner Bros. stúdió szeptember 1-jétől nem hosszabbította meg az FHE-vel korábban fennálló forgalmazási szerződését, és a Warner filmeket jelenleg a Pro Video forgalmazza. Információink szerint az FHE forgalmának kb. 60-70%-át a Warner filmjeinek forgalmazása tette ki, ezért a stúdió elveszítése nagy csapást jelentett a cég számára.

Stern Gábor a cég megszűnését úgy magyarázta, hogy valóban "a Warner kiszállása volt az egyik ok. A magyar DVD-piac nem elég nagy ahhoz, hogy egy olyan méretű cég, amilyen az FHE volt, nyereségesen működhessen úgy, hogy csak egy stúdióval áll kapcsolatban." Arra a kérdésünkre, hogy felmerült-e, hogy a cég kisebb infrastruktúrával és kevesebb munkatárssal működjön tovább, Stern úgy felelt, hogy "a tulajdonos több lehetséges megoldást is megvizsgált, azt is, hogy egy lényegesen kisebb szervezettel működjön tovább a cég, de nem talált olyan üzleti modellt, amely biztosította volna a cég sikeres jövőbeli működését. Nem lehetett volna úgy profitábilissá tenni a működést, hogy közben a Sony igényeit továbbra is képesek legyünk kielégíteni".

Forrás: [origo]
A Hetedik és A sötét lovag DVD-borítója

Ugyanakkor az az út sem volt járható számukra, hogy megpróbálnak a Warner helyett egy másik hollywoodi stúdióval szerződést kötni, mivel "ha egy másik stúdió átcsábítása fel is merült volna, belátható időn belül egyik stúdió sem váltott volna tulajdonost, és ezért a bizonytalan célért időközben egy veszteséges céget kellett volna fenntartani". Stern hangsúlyozta, hogy a DVD-piaci jelenlét hatalmas kockázatot jelent bármely cég számára, hiszen "a teljes magyar piac 70-80%-át a kalózkereskedelem teszi ki, és a fennmaradó rész folyamatosan csökken".

Az FHE megszűnése információink szerint nem érinti a Dvdextra.hu nevű DVD-portált, amely eddig a cég tulajdonában állt; a site - feltehetően új tulajdonossal - zavartalanul működhet tovább.