36. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa Központban

Best of fotó
Balaton Sound
Vágólapra másolva!
Idén 36. alkalommal díjazták az ország legjobb sajtófotóit. A beérkezett fotókból és a díjazott művekből álló kiállítást a Capa Központban lehet megnézni március 30. és május 19. között. A díjazottak között ott vannak az Origo fotósai is.
Vágólapra másolva!
Művészet (egyedi) kategória 2. hely
Lufik a Balaton Sound fesztiválon. Fotó: Csudai Sándor

Természet és tudomány (egyedi) 1. hely
Hátat fordítottam Budaörsnek, és ekkor arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé – ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség. A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen egymásra vetülve. A háttérben a csillagok, Budaörs pereme és a budai hegyek láthatók. Az egész jelenés alig pár percig tartott, először a templomtorony, majd a kereszt is elhalványult. Nagy öröm számomra, hogy egy olyan felvételt készíthettem, amelyen egyszerre szembesül a néző a vallás, a természet és az ember kapcsolatával. Fotó: Rakó Alex

Emberábrázolás-portré (sorozat) 2. hely
Bianca 14 hónapos volt, amikor kiderült róla, hogy egy súlyos genetikai eredetű izomsorvadással született (SMA kettes típusa). Mivel ez a betegség 6 hónapos kor után jelentkezik, így az érintett gyerekek általában még megtanulnak ülni, esetleg állni is, de járni viszont már nem. A másik nagyon fontos dolog, amit meg kell említeni SMA II esetén, az a gyengébb légzés, illetve az ebből adódó köhögési nehézségek. Hivatalos adatok szerint a várható élettartam 2-18 év. A halál fő oka: légzési elégtelenség.
(részlet a 'Csak lélegezz!' című sorozatból) Fotó: Forgács Zsuzsi

Emberábrázolás-portré (sorozat) 2. hely
Abban a tudatban élni, hogy a gyermeküknek izomsorvadásos betegsége van, hatalmas erőket mozdított meg a szülőkben. A jelenleg publikált eredmények alapján még nem létezik gyógymód az izomsorvadás kezelésére, de klinikai kísérletek már ismertek.
(részlet a 'Csak lélegezz!' című sorozatból) Fotó: Forgács Zsuzsi

Emberábrázolás-portré (sorozat) 2. hely
Küzdj, higgy, tarts ki és csak lélegezz!
(részlet a 'Csak lélegezz!' című sorozatból) Fotó: Forgács Zsuzsi

Sport (egyedi) 2. hely
Egy versenyző alámerül ugrását követően a FINA Világbajnokság óriástoronyugró döntőjében, amelyet a Parlamenttel szemben felállított ideiglenes létesítményben rendeztek meg. Fotó: Derencsényi István

Természet és tudomány (sorozat) 2. hely
Varacskos disznó szalad el egy elefánt lábai közt a naplementében. A felvétel kétdimenziós sziluettes képe azt a hatást kelti mintha az elefánt ormányával hozzáérne a varacskos disznóhoz, de valójában köztük valamekkora távolság van.
(részlet a 'Napos oldal' című sorozatból) Fotó: Máté Bence

Emberábrázolás-portré (sorozat) 1. hely
Ottó első szamara Károly volt ,amit a konfirmáláskor összegyűjtött pénzből vett.Egy évvel később a szamarat egy ló váltotta fel.
(részlet az 'Ottó' című sorozatból) Fotó: Végh László

Mindennapi élet (egyedi) 1. hely
Norbert és testvére Erika tehénpásztorok az erdélyi Hargita megyében. Erika kénytelen mindennap magával vinni kislányát Mirelát is. Kora reggeltől, késő estig, ők hárman folyamatosan ezen a kis erdei tisztáson felügyelik a húsz tehenet, éhbérért. Fotó: Kerekes M. István

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 3. hely
Amerikában látta a példát, és elhatározta, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Az élet egyik legnehezebb szakaszában, a búcsúzáskor nyújt segítséget és támaszt kutyáival. Azt mondja, az életnek ezt az oldalát is látni kell ahhoz, hogy az ember igazán élvezni tudja, és megbecsülje. Tuza Erika terápiás kutyáival, Mayával és Fridával már jó pár éve látogatja hospice önkéntesként a gyógyíthatatlan beteg felnőtteket és gyerekeket. Munkájával segíti a hospiceban dolgozókat és támaszt nyújt a hozzátartozóknak a búcsú pillanataiban és felé vezető úton.
(részlet a 'Doktor Mancsok' című sorozatból) Fotó: Polyák Attila

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 3. hely
Erika leginkább Fridával jár időskorú betegekhez. Az ő habitusa jobban illik ebbe a környezetbe, mint Mayáé. Vele a Tábitha Gyermekhospice Házban szokott gyakrabban megfordulni.
(részlet a 'Doktor Mancsok' című sorozatból) Fotó: Polyák Attila

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 3. hely
A Tábitha Házba heti rendszerességgel járnak. A programok rugalmasak, van, mikor – a kutyák nagy örömére – a labdázás van terítéken, és van, mikor csak a passzív jelenlétük is elég a harmónia megteremtéséhez.
(részlet a 'Doktor Mancsok' című sorozatból) Fotó: Polyák Attila

MÚOSZ Nagydíj
A nyolc fős Borsos család a Csongrád megyei Csanytelek településen él, nehézségeik, életük pedig tökéletes tükörképei Kelet-Magyarország problémáinak. A család fő bevételi forrása a gyermekek után járó állami támogatás, amely jelenleg 120 ezer forint havonta. Helyzetük a szegénységi küszöb alatt nem egyedülálló, Magyarországon a lakosság egyharmada él jelenleg a létminimum alatt és több mint 12% él mélyszegénységben. Mária és József nemcsak a 6 gyermek nevelésével küzd meg a hétköznapokban, de a térségre jellemző munkanélküliséggel is. Mindketten idénymunkákkal próbálják a havi jövedelmet kiegészíteni, amely viszont épp oly rendszertelen, mint amennyire kevés bevételt jelent. A gyerekek és szüleik pedig bár kénytelenek együtt élni a szegénység okozta korlátokkal, de a kötelék, ami összeköti őket, sokkal erősebb a mindennapi gondoknál.
(részlet a 'Borsosék' című sorozatból) Fotó: Móricz-Sabján Simon