Jó hír az uniós támogatásra pályázóknak

Vágólapra másolva!
Fontos hírek láttak napvilágot a hazai pályázók számára az elmúlt hetekben. A következő, 2021-2027-es uniós ciklus előkészületeként 11 pontból álló terv kidolgozásán dolgoznak már jelenleg is a magyar hatóságok. Mindez, az új szabályoknak is köszönhetően rövid távon is csökkenteni fogja az adminisztratív terheket és egyszerűsíti a pályázati költségek elszámolási módszereit, továbbá az állami- és önkormányzati érdekeltségű infrastruktúra-beruházásoknál független értékelemzést vezetnek be.
Vágólapra másolva!
Forrás: WWW.KELKONIKI.HU/Niki Kelko

Sokak számára a legfontosabb újítás az a speciális pályázati konstrukció, melynek értelmében részben, vagy akár egészben vissza nem térítendő támogatássá alakítható a felvett EU-s hitel. A várható új pályázói rendszerről Cserjési Andrást, a Napitender.hu Kft. tulajdonosát kérdeztük.

Melyek lehetnek a vissza nem térítés feltételei a közeljövő pályázatai során?

A hatósági tervek szerint a pályázatok során megítélt, hitelként kapott fejlesztés 10%-át nem kell visszafizetni, ha a 12 hónapos projektmegvalósítási időszakot teljesíti a nyertes pályázó. Ha pedig a legfeljebb 3 éves fenntartási időszakban a különböző gazdasági mutatók szerint tovább fejlődik a vállalkozás, akkor a fennmaradó 90%-nyi hitelt sem kel visszafizetnie, így tehát akár a teljes hitelösszeg lényegében támogatássá alakulhat át.

Kik lesznek majd jogosultak az új pályázati konstrukcióra?

Természetesen továbbra is a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások lesznek a pályázatok legfőbb kedvezményezettjei. Minimum 1 lezárt üzleti év és 1 fős statisztikai létszám, minimális bevétel mind-mind továbbra is alapvető feltételek lesznek az induláshoz.

Mekkora a feltételesen vissza nem térítendő támogatás összege?

Azzal kell számolni, hogy a legtöbb pályázat esetében az elérhető támogatás tervezett összege 5-50 millió forint lesz. Ez az összegekre értendő tartomány természetesen pályázatonként más és más sávban fog mozogni.

Milyen lesz az új értékelési rendszer?

A támogatási kérelmek értékelése jelen állás szerint 100 pontos rendszerben fog történni, majd ezt követi a szintén értékelésre kerülő, legfeljebb 12 hónapos projektmegvalósítás időszaka. Ezt követi a fenntartási időszak és ha utóbbi alatt pozitív gazdasági elmozdulás van a nyertes (cég) életében, akkor születhet majd döntés a hatóságok részéről a visszatérítendő támogatás vissza nem térítendővé alakításáról.

Melyik lesz az első pályázat, amely már az új elképzelések szerint fog kiírásra kerülni?

Már társadalmi egyeztetés alatt van a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak, diverzifikációjának és technológiai modernizációjának támogatása című pályázat tervezete, mely idén ősszel fog elindulni és már az új szabályok szerint kerül lebonyolításra. A pályázat fókuszterületei: új eszközök beszerzése és technológiai fejlesztések.

Teljesen ingyen kaphatom meg a támogatást, ha teljesítem a feltételeket?

Igen, kamatmentes a támogatás. Sőt a fejlesztésre kapott hitel összegét sem kell visszafizetni abban az esetben, ha a legfeljebb 3 éves fenntartási időszakban az előírt vállalások szerint fejlődik az adott vállalkozás. Visszafizetési kötelezettség esetén is csak a hitel összegét kell visszafizetni 0% kamattal.

Milyen szempontok alapján lesz a vállalkozásom eredményes a 3 éves fenntartási időszakban?

A lehetséges szempontok természetesen gazdálkodási mutatók lehetnek, így pl.: bruttó hozzáadott érték (BHÉ); személyi jellegű ráfordítás mértékének alakulása; adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBIDTA); valamint egyéb szempontok alapján. A végleges feltételeket az adott pályázati konstrukció életbe lépése előtt hirdetik ki.

Mikor lép életbe ez új pályázati szabályozás?

A Pénzügyminisztérium jelenleg is dolgozik a csomagon, tájékoztatásuk szerint idén (2019) ősszel léphet életbe az új szabályozási rendszer.

Hogyan tudnak a kisvállalkozások még nagyobb eséllyel támogatásokhoz jutni az új uniós ciklusban?

Azt javasoljuk a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozásoknak, hogy ha tehetik, vegyenek igénybe olyan szolgáltatásokat, melyek által a pályázatfigyelés mellett kizárólag sikerdíjas pályázatírást is kaphatnak az adott pályázatíró cégtől, hiszen ezáltal is csökkentik a pályázati költségeiket. Továbbá a pályázatfigyelés és a megfelelő időben történő reagálás azért is kiemelkedő jelentőségű tényezők, mert a pályázók ezek segítségével tudnak megfelelően felkészülni és minőségi, támogatásra esélyes pályázatokat benyújtani az illetékes, pályázatokat értékelő hatóságok részére.