Adómódosítások: a kisgazdák hezitálnak

Vágólapra másolva!
A koalíciós partner kisgazdapárt még nem döntötte el, hogy támogatja-e az adótörvények módosítását. A kormány függessze fel a bor jövedéki adójára vonatkozó szabályokat, leszámítva azt, ami a termelők bejelentkezési kötelezettségére vonatkozik. A tőkeszámlák jövedelmének megadóztatása alkotmányjogi problémákat is felvet - egyebek mellett ezek is elhangzottak szerdán, a költségvetési bizottság adótörvények vitájában.
Vágólapra másolva!

Szerdán a költségvetési bizottságban folytatódott az adótörvényeket módosító csomag tárgyalása. Kékesi László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy nincs gyökeres változtatási kényszer, viszont az elfogadandó szabályok két évig hatályban maradnak. A vita egyik sarokpontja a jövedéki törvény bortermelőket érintő szabálycsoportja, illetve annak újabb módosítása volt. Nagy Sándor (MSZP) úgy vélte, hogy ésszerű lenne, ha a kormány felfüggesztené ezen paragrafusok végrehajtását, kivéve a bejelentési kötelezettséget, mivel a termelők tömegesen nem regisztráltatták magukat. Ezen paragrafusok akkor lépnének hatályba, ha megteremtenék a földbirtokregisztert.

Akár csak egy nappal korábban a gazdasági bizottságban, a költségvetésiben is vitatták az ellenzéki képviselők a tőkeszámlára helyezett értékpapírok megadóztatását. Aki korábban az adómentesség miatt fektette be pénzét így, azt visszamenőleges hatállyal sújtaná az adó, ami alkotmányossági aggályokat ébreszt - mondta Veres János (MSZP).

Bauer Tamás (SZDSZ) frakciója nevében újra felvetette: azzal, hogy a kormány a családi pótlék egy részéből is adókedvezményt csinált, megsértette a társadalmi igazságosságot.

Az FKGP még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a két évre szóló adószabályokat, de ha a koalíciós szempontok ezt kívánják, akkor is csak komoly módosítással hajlandó erre - fejtette ki véleményét Csúcs László, a bizottság alelnöke. Miután a Munkaügyi Tanács még nem fogadta el a minimálbér emelését, viszont az adótörvények ezzel számolnak, elképzelhető, hogy csak a közszférában lehet majd bevezetni - folytatta ellenvéleményét. Tiltakoznak a kisgazdák az üzemanyagok jövedéki adójának emelése ellen.

A bizottság végül is általános vitára alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Kormánypárti képviselők is kritizálták az adómódosításokat
2000. augusztus 29.