<P>Bankszövetség: tömeges csőd fenyegeti a szövetkezeteket </P>

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség véleménye szerint, ha a parlament elfogadja a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvényjavaslat tervezett módosításait, akkor a kényszerű banki lépések a szövetkezetek tömeges felszámolását indíthatják el.
Vágólapra másolva!

A bankszövetség álláspontja szerint a külső üzletrész-tulajdonosok kifizetését előíró passzusok elfogadása esetén a bankok az esetek túlnyomó többségében kénytelek lesznek a mezőgazdasági szövetkezetekkel szemben fennálló követeléseiket kétes vagy rossz hitelnek minősíteni a visszafizetési kockázat növekedése miatt. Ebből az következik, hogy a bankoknak céltartalékot kell képezniük az eredmény terhére, és a végleges veszteség mérséklése érdekében hozandó intézkedések végső esetben a szövetkezetek felszámolását indíthatják el.

A bankszövetség becslése szerint a szövetkezeteknek legfeljebb 10-15 százaléka lenne képes kifizetni a külső tulajdonosokat súlyos pénzügyi zavarok nélkül.

A Magyar Bankszövetség úgy véli, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági Bizottsága és a kormány által támogatott módosító javaslatok figyelmen kívül hagyják nemcsak a szövetkezetek, hanem a hitelezők törvényeken alapuló érdekeit is. A törvényjavaslat elfogadása esetén a szövetség jogászokat kér fel az alkotmányossági aggályok megvizsgálására, és a szakvélemény ismeretében dönt az esetleges további jogi lépésekről.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Bankszövetség